Czy wymiana GPU ma sens?
Bry Smile

Urodzinki coraz bliżej, więc przymierzam się do jakiegoś większego zakupu. Mój obecny komputer ma już kilka lat na karku i powoli zaczyna się krztusić w grach, trzeba schodzić na coraz niższe ustawienia. Tragedii jeszcze nie ma, ale odczuwa się już brak mocy. Zastanawiam się czy sama wymiana karty graficznej ma sens w setupie podanym poniżej? Głównie martwi mnie to, czy mój procek nie będzie tutaj wąskim gardłem? Już przy zakupie całego sprzętu się nad tym zastanawiałem, a tu jednak przeskok jeśli chodzi o moc karty będzie duży. Celuję w okolice cenowe GTX 1060 6gb. 

Aktualny sprzęt:

Płyta Gigabyte GA-B85M-D3H
i5-4440 3.10GHz
GTX 770 2GB
Zasilacz Thermaltake Smart SE 530W
Ram DDR3 8GB 1600MHz
Odpowiedz
Nie lepiej jakieś Ti serii 9?
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
(21.02.2019, 16:42 UTC)USSER-PL napisał(a): Nie lepiej jakieś Ti serii 9?

Wy mi powiedzcie czy wymiana ma sens, a ja zobaczę jaki będzie budżet dostępny w odpowiednim czasie Tongue. Są już zapowiedzi GTX z serii 1100, więc może warto będzie jeszcze trochę poczekać.
Odpowiedz
Ja mam procesor I 5 4670 K -3.4 GHz
G force 1050 TI 4 GB
płyta główna jakaś tania gamingowa MSI za 350 zł ( ale nie korzystam z jej możliwości podkręcania procka czy ogólnie sprzętu - po prostu jest
no i ram 12 GB - miałem 8 ale dokupiłem kość do ARMY bo tam się przydaje Smile

na takim zestawie gram w Wiedzmina 3 w 2K , zresztą w Armę też. W elitkę akurat gram na natywnej rozdzielczości czyli 1080 p bo przy kazdym uruchomieniu nie potrafi się dostosowac z automatu i menu mi się chowa ( wiem z ewystarczy przełaczyc ekran ale za bardzo mnie to wkurza więc sobie darowałem. Tak czy siak - przy takich rozdzielczościach czasami widać że fps'y uciekają chwilowo ale mi to nie robi a gra się o wiele przyjemniej.
Więc według mnie napewno warto wymienić sama kartę powinno ci to poprawić możliwości kompa.
A jak bedziesz czekał bo za chwile ma wyjśc coś nowego to nigdy nic nie kupisz bo cos nowego jest wypuszczane na rynek praktycznie " co chwilę " Smile
Odpowiedz
(21.02.2019, 16:44 UTC)Haji-me napisał(a):
(21.02.2019, 16:42 UTC)USSER-PL napisał(a): Nie lepiej jakieś Ti serii 9?

Wy mi powiedzcie czy wymiana ma sens, a ja zobaczę jaki będzie budżet dostępny w odpowiednim czasie Tongue. Są już zapowiedzi GTX z serii 1100, więc może warto będzie jeszcze trochę poczekać.

Bez zbędnych komantarzy, wymiana ma sens, czekać nie warto  Wink
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
Przepraszam, chodziło mi o to, że wymiana oczywiście ma sens.
Tylko chciałem spytać czy nie lepiej jakiś hi-end z poprzedniej generacji to tego zestawu nie będzie lepiej pasował Wink
*Muszę bardziej się rozpisywać następnym razem.
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Powiem ci tak:

Jak Najszybciej.

Seria 770 już jest definitywnie przestarzała, wymień sobie na serię 10xx, o ile cię stać. Wink

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
1060 z 6gb ramu styknie.
Odpowiedz
Pada grafika czy procek nie wyrabia ?
Może raczej serwis .
Nowa pasta pod prockiem, oczyszczenie wet etc - od tego bym zaczął,
C.O-O. siwuch
Odpowiedz
(21.02.2019, 20:26 UTC)siwuch napisał(a): Pada grafika czy procek nie wyrabia ?
Może raczej serwis .
Nowa pasta pod prockiem, oczyszczenie wet etc - od tego bym zaczął,

Chodziło mi bardziej o to, że wymagania rosną, a sprzęt wciąż ten sam. W budzie mam czysto i jest dobra wentylacja, nic się nie przegrzewa.

Tak mnie jeszcze korci kupienie od razu rtx 2060. To już będzie przesada, ale różnica cenowa między tym, a 1060 nie jest tak duża jak skok w wydajności. Karta bardziej przyszłościowat i bardziej się opłaca, tak mi się wydaje
Odpowiedz