Lucas,
Od długiego czasu (chyba ponad 3 lata) korzystam z jakiegoś zestawu FreeTrack / TrackIR (czy jakoś podobnie) z allegro za kilkadziesiąt złotych składającego się z 3 diod IR na drucianym pałąku na czapkę oraz kamerki PS3 EYE z fitrem.
Zdecydowanie polecam taki zakup.
Zamiast baterii można samodzielnie podłączyć jakiś zasilacz (najczęściej jest to robione na 9V) - po pierwsze nie trzeba kupować baterii, a po drugie jest dużo lżejsze. Stosuję do tego program FaceTrackNoIR (kiedyś był darmowy, teraz chyba kosztuje jakieś euro, czy dwa). Po odpowiednim ustawieniu działa bardzo płynnie. Ten mój zestaw wygląda bardzo podobnie do tego:
https://allegro.pl/oferta/freetrack-cap-...6656013797 (zasilanie z USB, wg mnie lepsze niż z baterii), ale nie pamiętam, czy to ten sam sprzedawca.
Żadna inna zmiana sprzętowa nie wniosła dla mnie tyle, co właśnie ten freetrack / head track / track IT - zwał, jak zwał (no może poza VR, ale o tym poniżej).
Ostatnio nabyłem też wspomnianego Samsunga Odyssey+. Dopiero wróciłem do grania po przerwie, pobindowałem nowe ustawienia itp itd, więc mam mniej więcej 2 dni gry za sobą. Efekt rzeczywiście jest niesamowity. Po pierwsze trzeba jednak pamiętać, że VR wymaga mocnej, a nawet bardzo mocnej karty graficznej. Przy 45-50 fps raczej się komfortowo nie pogra. Przy R9 390x było dla mnie niegrywalne. W planach i tak miałem upgrade, więc teraz śmiga aż miło, ale na RTX 2080. Mi się udało kupić Odyssey+ plus za 1300zł, a RTX2080 za 2100 PLN (więc jedno i drugie tanio, a nawet bardzo tanio jak na ten sprzęt). Pomimo tego, że wrażenie jest niesamowite, to daleki jestem od namawiania kogoś na VR. To rozwiązanie ma swoje wady, a kosztuje krocie. Ja jestem b. zadowolony, ale wg mnie każdy powinien przed zakupem najpierw popróbować.
Natomiast FreeTrack, czy HeadTrack wg mnie jest obowiązkowy - gorąco polecam (kupiłbym go nawet mając VR). Koszt tych samoróbek to maksymalnie około 100 PLN, a różnica w graniu olbrzymia. Na firmówki za kilka stów raczej bym się nie skusił, jeśli jest działająca alternatywa kilka razy tańsza. Mam nadzieję, że pomogłem