Czy Waszym zdaniem kamerka jest niezbędna przy kanale Let's Play
Mój let's playowy projekt powoli wchodzi w fazę realizacji, ale wydałem sporo kasy na inny sprzęt etc. i za bardzo nie chcę już wydawać na kamerkę, więc pytanie jak w temacie.

O ile jeśli chce się streamować gry na żywo, to kamerka jest zdecydowanie niezbędna, to przy kanale Let's Play, gdzie content nagrywa się wcześniej może nie jest ona aż tak ważna? Jakie jest Wasze zdanie?
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Myślę, że kamerka nie jest koniecznością.
 [Obrazek: 9PMTnVa.png]
Odpowiedz
Dla mnie tam oglądanie filmów/streamów z kamerka nie jest ciekawe bo często zasłania tylko gameplay. Te kamerki to tylko do horrorów. A tak to głupi trend.
[Obrazek: 92388.png?1514670492]
Odpowiedz
Kamerka nie jest niezbędna ani tu ani tu.

Co do tego jak ważna jest ta kamerka?
Zależy od sposobu prowadzenia kanału. Jeżeli zamierzasz robić filmy roleplay albo podobne, które mają mieć jakiś klimat itp to zdecydowanie bez kamerki. Jeżeli zaś zamierzasz robić filmy typowo let's play'owe, w których też troszkę pośmieszkujesz, itp. to wtedy kamerka jest przydatna bo możesz pokazać swoją reakcję nie tylko za pomocą głosu ale i mimiki twarzy, gestów, itp. Zdecydowanie natomiast nie jest niezbędna.
Odpowiedz
Lets play - może być, ale potrafi odwracać uwagę od treści filmu.
Przy streamach pomaga w interakcji z widzami, możesz "spojrzeć" na nich, ale też uważam, że nie jest bardzo potrzebna
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
Dzięki za tyle odpowiedzi od razu Biggrin

(16.01.2018, 15:39 UTC)Myrton Grunwald napisał(a): Kamerka nie jest niezbędna ani tu ani tu.

Co do tego jak ważna jest ta kamerka?
Zależy od sposobu prowadzenia kanału. Jeżeli zamierzasz robić filmy roleplay albo podobne, które mają mieć jakiś klimat itp to zdecydowanie bez kamerki. Jeżeli zaś zamierzasz robić filmy typowo let's play'owe, w których też troszkę pośmieszkujesz, itp. to wtedy kamerka jest przydatna bo możesz pokazać swoją reakcję nie tylko za pomocą głosu ale i mimiki twarzy, gestów, itp. Zdecydowanie natomiast nie jest niezbędna.

Kanał w założeniach ma stawiać na bardziej role playowe podejście - wczucie się w bohatera i świat gry, lore, fabułę, opowiadanie historii, powolny, eksploracyjny gameplay, immersję, brak UI na ile to możliwe, wysoki poziom trudności, modowanie... To takie główne założenia.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
W takim razie zdecydowanie bez kamerki. Tylko burzyłaby immersję i klimat filmu.
Odpowiedz
Kamerka nie musi być w czasie całego gamplay'u, ale moim zdaniem powinna być chociaż na początku i na końcu "odcinka". Statystyki yt też mówią za siebie, żeby w tej chwili rosnąć trzeba trzymać poziom największych.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Przy streamach to wg mnie jest wymóg, jeśli chce się za troszku bardziej na serio. Dla let's play no nie koniecznie. Przysłania to ekran, potrafi odciągnąć uwagę. Zależy też czy zamierzasz tylko grać, czy też komentować tą rozgrywkę. Jeśli sama gra, to ta kamerka w sumie będzie przeszkadzać. Jeśli chciałbyś robić jakieś komentarze, coś dopowiedzieć przy tym, to kamerka już ma jakiś sens.
[Obrazek: 89334.png]
Odpowiedz
to proste, jeśli kamerka wzbogaca wrażenie jakie daje film to jest przydatna, niezbędny to jest w miarę dobry mikrofon
(do elite sam kamerkę stosuję  ale też nie zawsze - ale mam ustawioną nie na twarz, a na siebie i cały swój kokpit: przepustnica, joystick, mdf, klimatyczna poświata w tle, można też zastosować greenscrena)
Odpowiedz