Czy używanie HOTASa jest wygodne?
Posiadam HOTAS od CH Products, do tego pedały od CH Products oraz podstawki Monster Tech. Szczerze? Pod względem ergonomii lepiej mi było z joyem Thrustmaster T16000M. Teraz bardziej mi się plecy męczą od siedzenia, jakoś tak nie wygodnie Tongue. Może od obsługi nogami steru kierunku? Nie wiem...
Tak czy siak czy macie jakieś porady jak wygodnie siedzieć z HOTASem? Tongue
Odpowiedz
Nic nowego nie napiszę, ale warto by hotas był na wysokości opartych na podłokietnikach dłoni, no i w moim przypadku nogi odpoczywają, gdzie obrót wokół osi robię na skręcie Joy'a. Zwykle granie - tak jak dziś, kończę w pozycji półleżącej z nogami na parapecie Smile w zasadzie można powiedzieć, że na podstawie mojej pozycji przed kompem można określić czas jaki przy grze spędziłem, parapet to juź tak okolice 5-7h za sterami statków Wink
Ale jest wygodnie. Także podpowiadam - zamontuj okno obok kompa, kup parapet i będzie git Tongue
[Obrazek: 43414.png]
Odpowiedz
Może to kwestia pedałów? Ja też siedzę wygodnie wiele godzin z samym hotasem+przepustnica.
Odpowiedz
Rudder to inna faza, do tego trzeba by mieć trochę miejsca żeby się wygodnie usadowic. Dedykowane stanowisko wydaje się najlepszym rozwiązaniem. A co zwykłego hotasa to niewyobrażam sobie grania w elitę bez niego Smile
Odpowiedz
Może zrezygnuję z tego ruddera i będzie lepiej. Problem w tym że CH Products nie ma skrętnego joya Sad
Zdjąłem też podłokietniki z krzesła bo mi przeszkadzały ;P
Odpowiedz
Mój prywatny zestaw do latania wygląda tak.

[Obrazek: dJWSYqG.jpg]

Przyznam, że jest trochę duży i cholernie ciężki ale gdy już go podepnie do gry to wszystkie te mankamenty znikają Biggrin .
A latanie w każdym symulatorze (nie tylko ED) daje dużo frajdy.
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
No Dako teraz się nie dziwię, że wymieniłeś X-52 na taki zestaw, bajer Smile
Odpowiedz
Niestety tylko za cenę tego bajera miałbym 4-5 nowych X-52pro ...
Jest takie powiedzenie "Tam gdzie zaczyna się hobby tam kończy się ekonomia"
Coś w tym musi być  Biggrin
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
(03.07.2017, 15:21 UTC)Dako napisał(a): Niestety tylko za cenę tego bajera miałbym 4-5 nowych X-52pro ...
Jest takie powiedzenie "Tam gdzie zaczyna się hobby tam kończy się ekonomia"
Coś w tym musi być  Biggrin

Jestem na eteapie projektowania dla siebie orczyka, który w moim przypadku pracowałby jako przepustnica. Czy mógłbyś coś napisać o ergonomii użytkowania tego ustrojstwa? Interesowałby mnie również jaki masz skok pedałów i ich rozstaw.
Odpowiedz
To się nazywa MFG Crosswind. Na stronie mają pewnie gdzieś rozpiskę wymiarów: http://mfg.simundza.com/products podobno najlepszy orczyk na rynku, ale swoje też kosztuje. Gdyby nie to że mam cały zestaw CH Products to pewnie bym zainwestował.

Ostatnio poeksperymentowałem z rozstawieniem joya i przepustnicy i jest całkiem wygodnie / znośnie ;P Muszę jeszcze lepsze krzesełko kupić - miękkie pod tyłkiem i dobrze podpierające plecy. Do tego muszę mieć składane podłokietniki bo będą mi obijać o podstawki MonsterTech do HOTASa, albo jaką podstawko-półkę pod klawiaturę muszę wykombinować żeby wisiała między HOTASem ;P
Odpowiedz