Thargoidzi - luźne spekulacje
Jak myślicie, że to będzie wyglądać? Niektórzy spodziewają się jakiejś inwazji, ale ja tak sobie myślałem, masa pilotów gra nieagresywnie i nie wierzę, że im nagle spuszczą na głowę jakichś wypasionych na maksa Obcych. 
Może otworzą jakiś sektor i tam będzie się można wdawać w potyczki/ inne interakcje, albo na przykład w Plejadach się zrobi bardzo gorąco? Trochę po prostu nie wierzę, że nagle w całej bańce się pojawi jakieś potężne zagrożenie, zmuszające wszystkich do walki, mimo iż w zasadzie zapowiedzieli wojnę.
(bardzo prosiłbym o nie wykręcanie dyskusji w stronę co ewentualnie Frontier źle zrobił :Smile 
Odpowiedz
Baton, tak jak mówisz, wojna totalna zbytnio spłaszczyłaby całą rozgrywkę, cały czas oglądał byś się przez ramię i gracze niewaleczni mieli by ciężki czas (na tyle, żeby zrezygnować z gry). Poza tym technologia obcych też nie może być jakaś bardzo przegięta (wyłączanie zasilania), jakieś szanse musimy mieć. Fajnie jakby zrobili serię questów z odkrywaniem obcej technologii i nowych inżynierów, którzy mogli by maksować statki do walki z Thargoidami. Ale żeby nie było tak różowo, mogliby zakombinować tak, że statek daje radę z obcymi, ale do walki ze statkami ludzkimi już nie za bardzo się nadaje. Chodzi o to, żeby nie mieć statku do wszystkiego.
Odpowiedz
A jak wyglądały spotkania z Thargoidami w poprzednich grach Frontiera?
Odpowiedz
Wydaje mi się że raczej zrobią coś w stylu comunity goal. Czyli będziemy na początku spieprzać gdzie pieprz rośnie przed obcymi ale po jakimś czasie pojawią się eventy, które dadzą nam możliwość wynalezienia nowych broni, tarcz, komponentów statków i oczywiście samych statków.
Może trzeba będzie robić rajdy na drugi koniec galaktyki alby walczyć z obcymi i przywozić elementy ich statków.
Z naszej pierwotnej bańki jest strasznie daleko, dlatego powstała druga bańka, która jest bliżej obcych, aczkolwiek też nie jest to kawałek Smile

Na to własnie czekałem i dlatego kupuję Horizons Smile
Tak wielka galaktyka nie może być zamieszkana tylko przez nas, gdyż byłoby to straszne marnotrawstwo przestrzeni Smile
Odpowiedz
A gdyby Thargoidzi mieli swoją bańkę w Barnard's Loop i blokowali do niej teraz dostęp - gdy się ujawnią powstanie front gdzieś na wysokości plejad właśnie i będzie seria CG żeby ten front utrzymać i nie dopuścić lub maksym,alnie opóźnić przejmowanie kolejnych systemów przez Thargoidów. Część CG typowo działania militarne a część np misje zaopatrzeniowe. Ciekawą opcją byłaby też masowa ewakuacja do Kolonii ale to by rzeczywiście musiało zaangażować wszystkich graczy i mogłaby być burza.
Kaz
Odpowiedz
fajnie, jakby FD 'zmusilo' graczy wszelkiej masci do wspolpracy. tak jak pisal K42X, Ci ktorzy nie chca walczyc, musieliby pomagac z zaopatrzeniem, Ci od PVP/PVE mieli by tez pole do popisu, to byloby ciekawe rozwiazanie.
Tak samo jak CG na nowa 'bron' na pokonanie Thargoidow.
I tez fajnie jakby 'wywialo' wszystkich graczy w okolice Kolonii, zeby tam sie przegrupowac i stawic czola najezdzcy Smile

Ciekawe czasy nastaly w ED Smile
Odpowiedz
Ja mam nadzieję że powstaną nowe mechaniki rozgrywki oparte o Thargoidów bo CG albo CZ z Thargoidami nie brzmi interesująco Wink.

Na przykład pojawia się kwiatek i atakuje stację, gracze dostają o tym notyfikację i lecą na hurra go napieprzać. Taki dynamic event. W ten sposób mogłoby nawet 20 graczy w jednej instancji walić do jednego "bossa" przez 20 minut, a walka byłaby trudna i wymagająca. Potrzeba by statków wsparcia które naprawiałyby flotę bojową.
Odpowiedz
A ja już chwilę zatanawiam się o generalne zamiary thargoidow wobec nas. No bo tak, dotychczas wyciagali ludzkie statki z witchspace tylko żeby im się przyjrzęć. W barnaclach też schodzą na powierzchnie żeby się wymienić energią ze skorupiakami (albo diabli wiedzą co). Wszelkie zaloty naszych pilotów ignorują póki co. Wiem, to jest oskryptowane ale tak samo mogłoby być oskryptowane na ostro. Jest jeszcze to pobojowisko w Plejadach. Tam są tylko federalne statki i tylko te wyprodukowane przez Core Dynamics. Federalni coś kombinowali cichaczem ale poszło nie tak. Są ingrediencje na ciekawy scenariusz, Co do nowych mechanik to nie wiem, mam przeczucia ale Baton prosił żeby nie krakaćSmile. Myślę że bańce będzie spokój, zadyma raczej w plejadach i dalej w tych sektorach ktore teraz są zamknięte.
No i muszą się pojawić jakieś nowe środki do ochrony przed agresywnym zachowaniem thargoidów, nowe shieldy, jakieś cloaking devices itp. Bo na razie to jesteśmy sitting ducks...

Haji-me Wink :

Odpowiedz
Jeśli już sobie spekulujemy  to 2.4 jest świetną okazją, żeby wprowadzić linię statków Sojuszu (jeśli dobrze kojarzę to FD wypełniło już obietnicę z kickstartera dot. przeniesienie statków z poprzednich części więc teraz mogliby poszaleć z designem), które miałyby domyślnie jakieś anty-thargoidowe ficzery.
[Obrazek: 22476.png]
Odpowiedz
Swoją drogą, biorąc pod uwagę swobodne hasanie po witch space przez Thargodiów, mogłyby zostać utworzone jakieś wormhole-pomosty do kilku punków w galaktyce. Takie szybkie jumpy między bańką, a strefą wojny - takie inwazyjne tunele Thargoidów. Mogłoby to być związane z legendą Raxxli.
Odpowiedz