[VR] HTC Vive - dyskusja ogólna
(20.03.2018, 21:48 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a):
(19.03.2018, 17:44 UTC)Yata_PL napisał(a): Cena Vive Pro (hmd only) powalila mnie dzis na glebę

Napaliłem sie jak świnka na trufle...ale tyle kasy + musiałbym dokupić stacje (przynajmniej je)...
zobaczymy jeszcze co przyniesie Tracking 2.0.. o ile cena nie zabije to zawsze pozostaje zwrot w kierunku Pimax 8K.

no własnie tyle kasy a efekt mniej wiecej taki ( bez SS) https://imgur.com/njOx0Gu - po lewej stronie przez soczewki Vive a po prawej Samsung Odyssey i Vive Pro
oczywiscie SDE jest przedstawione w powiekszeniu
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
(20.03.2018, 21:48 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): @ALL .. a w ogóle to sprawdzał ktoś czy HTC VIVE w opcji seated mozna uruchomić tylko z jedną bazą ?

Można, standing też. Dopóki 1 baza widzi sensory, jest OK. Gorzej jak się odwrócisz i ginie tracking Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(20.03.2018, 22:56 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):
(20.03.2018, 21:48 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): @ALL .. a w ogóle to sprawdzał ktoś czy HTC VIVE w opcji seated mozna uruchomić tylko z jedną bazą ?

Można, standing też. Dopóki 1 baza widzi sensory, jest OK. Gorzej jak się odwrócisz i ginie tracking Biggrin

doskonale...miałem taki plan aby kupic Vive pr0 i tylko jedną bazę do czasu release tracking 2.0, ale okazuje sie ze HTC Vive Pr0 sprzedawany jest poki co jedynie w USAhahaha...i cały mizerny plan w pizduuu
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
(20.03.2018, 23:10 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a):
(20.03.2018, 22:56 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): Można, standing też. Dopóki 1 baza widzi sensory, jest OK. Gorzej jak się odwrócisz i ginie tracking Biggrin

doskonale...miałem taki plan aby kupic Vive pr0 i tylko jedną bazę do czasu release tracking 2.0, ale okazuje sie ze HTC Vive Pr0 sprzedawany jest poki co jedynie w USAhahaha...i cały mizerny plan w pizduuu
nieprawda , sprzedawany jest w calej Europie... zrobilem sobie nawet symulacje preordera na stronie Viva
https://www.vive.com/eu/

edit 2 moge wybrack UK i kupic , Osteraich tak samo.. cos jest chyba mocno skopane na ich stronach

edit : no dobra dzis pokazuje sie coming soon ale jeszcze wczoraj moglem normalnie wybrac polske i zakupic z ich strony

Odpowiedz
(21.03.2018, 00:12 UTC)Yata_PL napisał(a): zrobilem sobie nawet symulacje preordera na stronie Viva

Wha...? Alien

::EDIT::

Znaczy prawie kupiłeś? Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(21.03.2018, 01:43 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):
(21.03.2018, 00:12 UTC)Yata_PL napisał(a): zrobilem sobie nawet symulacje preordera na stronie Viva

Wha...? Alien

::EDIT::

Znaczy prawie kupiłeś? Biggrin

tak prawie... chcialem jedynie zobaczyc wszystkie koszty, nie bylo ukrytych

edit: dzis poprzez strone UK juz pokazuje "out of stock" https://www.vive.com/uk/product/vive-pro/
potwierdzaja sie moje przypuszcenia ze zrobili niewielka ilosc i trzeba czekac na kolejne partie produkcyjne

Odpowiedz
Ciekawe ze jak wczoraj i dzisiaj rano wszedlem na VIVE UK, to tam mozna zamowic VIVE PRO na UK i na EU, czyli opcja jest.
NIe ukrywam jednak, ze oni oszaleli chyba z ta cena i to mnie naprawde dobija, gdyz przerasta moj planowany budzet o ok 2K PLN.

NIe ma jednak tgo zlego.... patrzac na Samsung Oddysey specyfikacja pokazuje dokladnie te same parametry.
Z review, zwlaszcza tych Elitkowych wynika, ze ludziska są zadowoleni i jedynie sa jakies marginalne przypadki ktorym ten sprzet nie pasuje.
Ewidentnie problemem tutaj jest brak sprzedazy w EU/UK i tylko sprzedają sprzęt w USA lub przez Ebay...
Odpowiedz
(22.03.2018, 11:42 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): Ciekawe ze jak wczoraj i dzisiaj rano wszedlem na VIVE UK, to tam mozna zamowic VIVE PRO na UK i na EU, czyli opcja jest.
NIe ukrywam jednak, ze oni oszaleli chyba z ta cena i to mnie naprawde dobija, gdyz przerasta moj planowany budzet o ok 2K PLN.

NIe ma jednak tgo zlego.... patrzac na Samsung Oddysey specyfikacja pokazuje dokladnie te same parametry.
Z review, zwlaszcza tych Elitkowych wynika, ze ludziska są zadowoleni i jedynie sa jakies marginalne przypadki ktorym ten sprzet nie pasuje.
Ewidentnie problemem tutaj jest brak sprzedazy w EU/UK i tylko sprzedają sprzęt w USA lub przez Ebay...

a mi ciagle wyrzuca - "out of stock" , z Samsungiem nie jest tak różowo jest kilka gier ktore zle dzialaja (glownie roomscale) , sa tez takie gdzei skala nie bangla no i to co piszesz nie sprzedają w EU czyli dojdzie VAT , clo i transport z USA . Vive wydaje mi sie w porownaniu do Samsunga bardziej dopracowany w szczegolach - nose gap , lepsze audio , tracking, 2 mikrofony i 2 kamerki ktore podbno beda wykorzystywane do hand trackingu..

Odpowiedz
Big Grin 
I AM BACK !

Tak więc ten, tego... dzisiaj przyjechał Vive Pro, wiec dzielę sie swoimi pierwszymi wrażeniami.
Przy moim I 7700K @ 5GHz i 1080-tce wszystko pięknie bangla jak należy. Troche obawialem się co sie stanie gdy te sławetne 78% pikseli więcej podłączę do swojej machiny czasu.
Efekt... 90FPS poza planetą i podczas wchodzenia w orbitę przy zupełnie stockowych ustawieniach wszystkiego... po prostu zainstalowalem steam VR i odpaliłem gre.
Co ciekawe na stacji, na planecie, w hangarze FPS są jakby specjalnie obcięte do 45. I nie to, ze tam sobie ustawiłem ultra... nie. Specjalnie to sprawdzilem ale zarówno na VR Medium, VR High i VR Ultra zawsze jest 45. Tak szybko jak wskoczysz w supercruise pyk...i znowu 90.
Przy ustawieniach VR Ultra u mnie FPS zbijane są do do 45-75.. tak, ten zakres jest dośc płynny, ale tutaj wine zwalam na zupełnie stockowe ustawienia.
Tym samym VR settings / Framerate nawet przy ustawieniach ULTRA zawsze pokazuje GOOD i nic się nie gubi w przeciwieństwie do poprzedniego Vive.
Rozdzielczość, ED robi WOW ! jest bardzo "crispy" doskonale czytelne napisy, pixelozy wpasciwie nie widac. No.. widac ale teraz naprawde musisz sie spogladac wglab ekranu aby ja dostrzec. Nowe ledy zrobily tez robote z kolorami i czarny jest czarny Smile

Tyle apropos Elitki... postaram sie pogrebać w ustawieniach, ale ponieważ minął już rok od czasu jak sprzedalem starego vive, to nie pamietam co i jak nalezy poustawiac...
Moze ktoś chetny podesłać jakis link do ustawien ? @YataPL ?

A tak poza Elitką, to jestem pozytywnie zaskoczony. I nie dlatego, ze nowy super vive pr0 itd.. ale po prostu HTC zrobilo krok do przodu i to calkiem znaczący.
No OK... faceta ktory zaprojektował te "słuchawki" wywaliłbym na zbity pysk, ale inne rzeczy są OK i naprawdę liczę, ze odkryję tam jeszcez klika inych smaczków.
Pierwszym jest zdecydowanie cały system zakładania i regulacji headsetu.... ! DAMN ! fik, pstryk, pokręcic srubką z tyłu i gogle "super" dopasowane.
Specjalnie uzylem " " w slowie super, bo pierwsze co za sie zauwazyc zakladajac VIVE na sucho to wpadajace swiatlo do srodka gogli na wysokosci skroni...
Zupelnie tak jakby zaplanowane byly naprawde na duza glowe. Dla mnie osobiscie, oznacza to zakup VRCover Smile  W grze natomiast zupelnie tego nie widac, nie czuc i nie przeszkadza.
Sweet Spot jest zdecydowanie wiekszy i jakiekolwiek poruszenie goglami nie powoduje od razu screen door'a...
Swoja droga na reddicie jest post kolesia ktory te soczewki wymienil na inne, bez fresnela... no ale poki co nie zamierzam ryzykowac.

Gogle pomimo, ze troche ciezsze nie daja po sobie tego odczuc. Wlasciwie dobre dopasowanie posobuje, ze problem 555g zupelnie znika, ale to dlatego, ze tym razem są one sztywno zamontowane na głowie.

To na tyle w duzym skrócie....
o7 !
Odpowiedz
gratuluje zakupu!! zaskoczyles mnie , o ile pamietam to opchnoles caly poprzedni zestaw wiec ten nowy czyli gogle pro + accessory pack musial troche bolec Wink

w kwestii ustawiania vr w Elicie to wszysko mam w pamieci ale kompa dzs nie odpalam wiec mozesz mnie zlapac na tabletowym discordzie.. pomoge Ci odswiezyc pamiec

Odpowiedz