Przedstaw się
Witamy w przestrzeni Wink
Odpowiedz
Witam, 

Krzysztof, lat 34, jak na razie początkujący choć z jakimś stażem... moim konikiem jest astronomia i fizyka teoretyczna także w świecie ED bawię się doskonale. 
Gram na PC i uświadamiam sobie że próbuję rozmieścić wszystko jak w kokpicie (lewy panel to klawiatura, na uszach słuchawki imitujące radio, po prawej... no dobra po prawej tylko kawa) także można powiedzieć że gram fabularnie... przynajmniej do tego zmierzam. Wkręcił mnie w to mój kumpel, taki sam zapaleniec (przynajmniej jeżeli chodzi o astronomie i fizykę) zatem razem narzekamy że po odpaleniu SuperCruise nadal działa radio czy że przechodzenie w nadświetlną nie wygląda tak jak powinno... Kumpel zresztą powinien też niedługo się zarejestrować.
Odpowiedz
(11.01.2018, 20:48 UTC)Redire napisał(a): Witam, 

Krzysztof, lat 34, jak na razie początkujący choć z jakimś stażem... moim konikiem jest astronomia i fizyka teoretyczna także w świecie ED bawię się doskonale. 
Gram na PC i uświadamiam sobie że próbuję rozmieścić wszystko jak w kokpicie (lewy panel to klawiatura, na uszach słuchawki imitujące radio, po prawej... no dobra po prawej tylko kawa) także można powiedzieć że gram fabularnie... przynajmniej do tego zmierzam. Wkręcił mnie w to mój kumpel, taki sam zapaleniec (przynajmniej jeżeli chodzi o astronomie i fizykę) zatem razem narzekamy że po odpaleniu SuperCruise nadal działa radio czy że przechodzenie w nadświetlną nie wygląda tak jak powinno... Kumpel zresztą powinien też niedługo się zarejestrować.

Muszę spytać: jak powinno wyglądać wchodzenie w nadświetlną? Biggrin
Odpowiedz
Pierwsze co to powiększyłoby się Twoje pole widzenia (doganiałbyś fotony które Cię minęły)
gwiazdy robiłyby się coraz bardziej niebieskie , fioletowe a potem całkiem by zniknęły (światło gwiazd wypadłoby ze spektrum widzialnego dla człowieka)
Za to jednak widać by było pozostałości po wielkim wybuchu, nie wdając się w szczegóły widać je by było jako jasno niebieską poświatę.

kiedy dobiłbyś do jednego c czas dla Ciebie nie miałby większego znaczenia (zatrzymałby się, ale tylko dla Ciebie) także z Ziemi do Jowisza od czasu wejścia w 1c  dla Ciebie przeniósł byś się od razu, inni widzieli by Cię jak lecisz ponad pół godziny.

Po przekroczeniu robi się nieco ciekawiej bo..., tego nie da się zrobić. już 1c nie da dociągnąć bo to prędkość zarezerwowana tylko dla cząstek bez masy (wszystko co ma masę stałoby się nieskończenie ciężkie)

Dlatego napęd to FSD (frame shift drive), on nie napędza Twojego statku tylko przesuwa przestrzeń w której się znajdujesz (zagina ją). W taki sposób Twój statek porusza się wolniej niż c ale bańka przestrzeni w której jesteś przesuwa się szybciej

Takie tam...
Odpowiedz
Rewelacyjny opis, leci repiszcze Biggrin

Natomiast trzeba pamiętać, że nie jest nigdzie powiedziane, że rzeczy które widzisz w supercrusie (nadświetlna w systemie) nie są rzutowane na szyby Twojego statku przy komputer pokładowy Smile
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
Witam wszystkich, jestem Marcin, lat 35, początkujący adept kosmicznego latania Smile
Na elite trafiłem całkowicie przypadkiem ale coś czuję że mnie wciągnie.
W obecnej chwili jestem na etapie tutorialu i przyzwyczajania się do pada od xboxa.
Później rozpoczynam moją pierwszą "ekspedycję" z Asellus Primus do HR 8444.
Odpowiedz
Witam, z tej strony Robert lat 18, w Elite gram jakieś niecałe 2 tygodnie ale to nie oznacza że to moja pierwsza przygoda z "kosmicznym" symulatorem. Grę nabyłem w październiku lecz nie miałem wtedy czasu na grę. Moje zainteresowania to ogólnie pojęte dziedziny informatyczne, czasami także fizyka i astronomia.
Odpowiedz
(12.01.2018, 11:12 UTC)Redire napisał(a): Pierwsze co to powiększyłoby się Twoje pole widzenia (doganiałbyś fotony które Cię minęły)
gwiazdy robiłyby się coraz bardziej niebieskie , fioletowe a potem całkiem by zniknęły (światło gwiazd wypadłoby ze spektrum widzialnego dla człowieka)
Za to jednak widać by było pozostałości po wielkim wybuchu, nie wdając się w szczegóły widać je by było jako jasno niebieską poświatę.

kiedy dobiłbyś do jednego c czas dla Ciebie nie miałby większego znaczenia (zatrzymałby się, ale tylko dla Ciebie) także z Ziemi do Jowisza od czasu wejścia w 1c  dla Ciebie przeniósł byś się od razu, inni widzieli by Cię jak lecisz ponad pół godziny.

Po przekroczeniu robi się nieco ciekawiej bo..., tego nie da się zrobić. już 1c nie da dociągnąć bo to prędkość zarezerwowana tylko dla cząstek bez masy (wszystko co ma masę stałoby się nieskończenie ciężkie)

Dlatego napęd to FSD (frame shift drive), on nie napędza Twojego statku tylko przesuwa przestrzeń w której się znajdujesz (zagina ją). W taki sposób Twój statek porusza się wolniej niż c ale bańka przestrzeni w której jesteś przesuwa się szybciej

Takie tam...

No czapki z głów Smile +rep Cmdr! Smile

Witamy nowych użytkowników!
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Witam. Z tej strony Mateusz rocznik 75 z Wrocka. W symulatory grałem różne, długo się przymierzałam do Elite, w końcu kupiłem na steamie.
Gram od góra 3 tygodni w open i zacząłem czytać o frakcjach i trafiłem na Was Wink Zarobiłem 155 baniek (mogę pomóc początkującym gdzie robić dobre łatwe misje po milionie) na razie ASP ex ze sprzętem za 30 baniek (mam też coś do wydobycia ale za mało kasy na tym się robi) i podrasowane prawie wszystko u inżynierów na grade 5. Chętnie bym gdzieś powalczył w grupie w jakiejś epickiej bitwie Wink
Nick w grze "Matixus".
Pozdrawiam
Odpowiedz
Salut wszystkim CMDRom!

Jestem Piotr, lat 29 z Bydgoszczy. Jest mi niezmiernie miło móc do was dołączyć (tym bardziej, że CMDR Redire zdążył już o mnie wspomniećSmile )! Bardzo amatorsko interesuję się astronomią i fizyką - głównie po to żeby Redire mógł mnie poprawiać. Fruwam w Elite już od jakiegoś czasu, ale głównie bezcelowo - ot by się zrelaksować podziwianiem kosmosu (kiedy leci się z prędkością przekraczającą C wszystkie problemy zostają z tyłu). Gdy się o was dowiedziałem poczułem, że w końcu mam jakiś cel! Oczywiście zaraz potem gruchnęła wiadomość o dodaniu Fleet Carriera do gry w Q4 2018 więc cele już mam dwa!.

Pozdrawiam,
CMDR Pitek_pl
Odpowiedz