Kanał "Let's Play" - dyskusja
Kurde, no! Miałem cichą nadzieję, że polecicie mi jednak PL Biggrin

W sumie pierwszym LP, który chciałem zrobić, to obydwa dodatki do mocno zmodowanego Wieśka Trzeciego Tongue
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
W sumie w momencie pisania nie mam wyrobionego zdania czy PL czy EN (choć po cichu jednak PL). Co mnie pierwsze ruszyło to zobaczyć próbki w tym i w tym języku. Znam głos Hetmana ale jednak, próbka W3 którego w miarę znam była by fajna.
Może próbny (niepubliczny) LP w PL i EN z W3?
Odpowiedz
Ja uważam, że zdecydowanie Polski. Ciężej będzie ci się przebić do Anglojęzycznej widowni.

Inna rzecz, że możesz założyć np. 2 kanały i przez jakiś czas obserwować jaki jest odbiór jednego i 2-giegoWink
Odpowiedz
Uważam ,że polski z prostego powodu, to prawda ,że po angielsku miałbyś szanse zdobyć większa widownie ,ale weź też pod uwagę ,iż będziesz miał wielokrotnie większą konkurencje i próg wejścia będzie bardzo duży wybicie się bez "kolesiostwa" może być trudne (może nawet niemożliwe).Otwierając polski kanał masz łatwiejszy start i większe szanse na sukces. Polskie kanały również posiadają miliony  subskrybentów i setki milionów wyświetleń.

Poza tym fajniej by mi się oglądało po polsku :3
[Obrazek: 36566.png]
Odpowiedz
Tyle że na polskim yt mało jest ogarniętych let's playerów, główny odbiorca takich treści na polskim yt ma od 12 do 16 lat. Jeśli głównym atutem kanału ma być roleplay, to szczerze wątpię czy kanał osiągnie jakikolwiek sukces (na tyle znaczący aby warto było to robić). Na angielskim niby i jest większa konkurencja, ale jest też duuużo większa baza odbiorców, co niweluje problem konkurencji.
Przykładem, który praktycznie pierwszy mi przyszedł do głowy są kanały o World of Warcraft. Na polskim yt jest dosłownie jeden liczący się kanał (tylko o wowie; z fajną liczbą subów), natomiast na angielskim jest ich od groma i jeszcze więcej. I na angielskim co jakiś czas pojawiają się kolejne, natomiast na polskim mimo wielu prób nic nowego się nie pojawia.
Podobnie jest z kanałami o lore różnych gier, sytemów rpg i filmów - na angielskim jest tego masa, każdy który miał na siebie pomysł ma te kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy subów. Natomiast na polskim nie ma nic sensownego, czasem są jakieś próby ale upadają przez malutkie zainteresowanie (np. welcome to nightvale po polsku Sad).
Youtube to mój telewizor i zdecydowana większość kanałów jakie oglądam jest po angielsku - nie "bo są lepsze" czy "bardziej profesjonalne" czy cokolwiek; po prostu SĄ, dały radę się utrzymać. Ich autorzy nie rezygnowali ze swojej pracy, bo mieli więcej niż 100 stałych oglądających po kilku miesiącach na yt.
Niestety Let's Play z Roleplayem to zdecydowanie nisza, a potencjalnych odbiorców takich treści na polskim yt jest za mało.

PS. przez sukces kanału nie mam na myśli tysięcy subów, mam na myśli rozwój kanału. Działa to tak, że jeśli kanał otrzymuje pozytywne opinie i wyświetlenia, to pojawia się on w proponowanych u innych ludzi, którzy oglądając i oceniając pozytywnie filmy, promują go dalej. Niestety trzeba przejść przez magiczną barierę wyświetleń, aby yt uznało, że jest jakikolwiek sens promować taki kanał. Bez wystarczającej liczby odbiorców, filmiki z kanału po prostu nie pokazują się nowym ludziom w proponowanych, a nawet w wyszukiwaniach (choćby nawet wpisywali "let's play roleplay wiedzmin 3 na modach od podstarzałego faceta z UK, który jest hetmanem twh" Wink ) przez co kanał nie rozwija się = upada. Bo komu się chce po roku pracy kontynuować robienie filmików, jeśli w ciągu 3 ostatnich miesięcy przybyło mu aż 12 subów, a wyświetlenia skoczyły o 20 na filmik?
A i dla klaryfikacji - nie twierdzę że to niemożliwe. Po prostu bardzo trudne.
Odpowiedz
(22.12.2017, 12:16 UTC)Calvarian napisał(a): podstarzałego

Surprised
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(22.12.2017, 12:28 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):

Surprised

Jaki pociskTongue
Odpowiedz
Nie no, żarcik taki, Mathias w porównaniu z resztą TWH to młodziutki jeszcze jest Biggrin
Ale na polskim YT to już dziad i jedną nogą w grobie. Serio.
Odpowiedz
(22.12.2017, 12:41 UTC)Calvarian napisał(a): Nie no, żarcik taki, Mathias w porównaniu z resztą TWH to młodziutki jeszcze jest Biggrin
Ale na polskim YT to już dziad i jedną nogą w grobie. Serio.

on jeszcze żyje?!?
Odpowiedz
(22.12.2017, 12:28 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):

Surprised

Jakie typowe Biggrin
Mi 27 letni kolega z pracy mówi, że młody to ja już nie jestem. Biggrin
Maćku Maćku jeszcze 20 nie dobił a już sobie "żartuje" z nas. Tongue
Oj bo wy "młodzi" 20 latkowie już wszystkie rozumy pozjadaliście, prowadźcie nas ku przyszłości a nam "starym" to tylko już miejsca w ziemi czas szukać. Biggrin
Odpowiedz