[HOTAS] Jaki zestaw do 400zł i do 1000zł?
Cześć

Pograłem na klawiaturzei myszce ponad 50h i wygląda na to, że zostaję na dłużej, więc zaczynam intensywniej rozglądać się za jakimś zestawem (joy + przepustnica), który dobrze sprawdzi się w ED.

Póki co najbardziej skłaniam się ku Thrustmaster T16000M FCS HOTAS (w x-kom za 560zł), ale czytałem różne opinie (również tutaj) i zasiały ziarno niepewności w moim umyśle :Smile Jest jeszcze opcja bardziej budżetowa czyli Thrustmaster T.Flight Hotas X za ~200zł, ale jakoś nie wygląda to ani solidnie ani mega ergonomicznie.

Dlatego pytanie główne jest następujące:

Czy warto kupić taki gotowy zestaw "Thrustmaster T16000M FCS HOTAS" czy może lepiej kupić joystick + przepustnicę oddzielnie? A może w tych ramach finansowych (400 i 1000zł) są jakieś warte rozważenia alternatywy?

Z góry dziękuję za pomoc.
Odpowiedz
ja mam thrustmaster t-flight hotas x i sprawuje się całkiem dobrze. Polecam Saitek x52 w tym przedziale cenowym kupisz go już za ok 600zł
Odpowiedz
x52 used to be good , Thrustmaster HOTAS T16000M is way better with software that is same as warthog
" I prefer my freedom and my hunger from your chain and your well-being " The wolf and the dog (Aesop Myth) 7th century BC
Odpowiedz
X52 PRO, będziesz Pan zadowolony.

Odpowiedz
Ja trafilem X52 na OLX za 200PLN . Śmiga u mnie już ponad rok i wszystko ok, jak dotąd.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
Ja kupiłem nowe x52 i też śmiga jak należy Smile
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
In 2-3 weeks i will have more info about thrustmaster target software and since im using saitek + curves now a better opinion, if you want to wait ?
" I prefer my freedom and my hunger from your chain and your well-being " The wolf and the dog (Aesop Myth) 7th century BC
Odpowiedz
(12.09.2017, 16:11 UTC)Aris napisał(a): In 2-3 weeks i will have more info about thrustmaster target software and since im using saitek + curves now a better opinion, if you want to wait ?

I'd prefer to replace keyboard + mouse to dedicated setup as soon as possible as the longer I play with keyboard the harder it will be to do the actual switch Smile

Odnośnie Saiteków to słyszałem/czytałem różne opinie na temat jakości wykonania i trwałości, więc trochę się boje coś od nich kupić Smile

Znalazłem jeszcze używany zestaw od CH Products na OLX (link), ale joystick nie ma twista i nie da się robić yaw-a na nim, więc trochę kombinacji z tym by było chyba (o ile dobrze rozumiem opinie w necie).
Odpowiedz
Ja kupiłem x52 z allegro dałem 330 zł trochę zajechany.
Wyczyściłem,przesmarowałem śmiga jak nowy nic nie skrzypi wszystko świeci.
Wtyczke usb fotelem rozjechałem na płasko ale od czego są kombinerki dalej działa Smile
Bier to albo tego Pro.
Odpowiedz
Na początek gorąco polecam Thrustmaster HOTAS T.Flight-X. Nie znajdziesz w takiej cenie lepszego joya, a na początek pozwoli Ci zdecydować, czy HOTAS to rozwiązanie dla Ciebie, bo nie każdemu pasuje. Oczywiście że jakość wykonania nie jest jakaś rewelacyjna za takie pieniądze, ale uwierz mi, że ten joy jest niewiele gorszy od takiego X-52.

Saiteki potrafią być mocno wadliwe. Nie wiem jak jest teraz po przejęciu firmy przez Logitech. Mój X52-Pro (kupiłem po tym, jak zajechałem T.Flight X, którego wspominam naprawdę miło Biggrin ) kupiony z półtora roku temu działa - odpukać - bez zarzutu. Ale z Saitekami to jest zawsze loteria. @Baton ma już chyba 10. joya z wymiany, bo ciągle mu coś w nich pada.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz