Kupiłem sobie monitor AOC AGON AG322QCX - jak za tą cenę super monitor

. Oczywiście wspiera FreeSync. Jako że mój GTX 1060 nie wystarczy do 1440p postanowiłem kupić Radeona Vega 64. Wiedziałem że karta gorąca, głośna itp. ale to jestem w stanie przeżyć - zmieniłbym chłodzenie. Niestety jest jeden problem którego nie mogę przeżyć: flickering w grach i filmach oglądanych w przeglądarce (youtube) gdy FreeSync jest włączony. Po drugie jakoś strasznego tearingu w grach nie widzę, gdy FreeSync (oraz wszystkie inne synci) są wyłączone, dużo bardziej przeszkadza mi ten nieszczęsny flickering. Czytałem o tym, to podobno się dzieje przy FPSach będących na granicy działania FS i rzeczywiście Playerunknown's Battlegrounds działa mi w 45-60 FPSach... W Doomie za bardzo tego nie zauważyłem ale ta gra działa mi w mniej więcej 150 FPSach. Ogólnie ten flickering przeszkadza mi dużo bardziej niż tearing, chociaż w PUBGu za bardzo tearingu nie widać, a w Doomie jest minimalny.
Dlatego zastanawiam się nad tym, czy jest jakaś szansa na to że AMD poprawi to driverami do Vegi czy tak już raczej zostanie? Czekam na opinie posiadaczy Polarisów czy też mają takie problemy? Myślę nad tym czy zwrócić tą Vege i poczekać na niereferenty albo czy nie dołożyć do wersji Liquid Edition, bądź ostatecznie zrezygnować z FreeSync ze względu na flickering i wybrać bez problemowego GTXa 1080 bądź 1080 Ti ze znacznie mniejszym poborem prądu ;D.
Translation for Aris:
I bought AOC AGON AG322QCX - overall it is very nice screen, with FreeSync. However my old GPU GTX 1060 was not enough for 1440p, so I bought also Radeon Vega 64. I know that this card will be hot as hell and loud as jumbo jet but this is not a big deal for me because I planned to change the cooler. Sadly there is one issue which I can't accept - screen flickering when FreeSync is turned on. I happen mostly on the edge of supported frame rate, for example in Playerunknown's Battlegrounds which runs in 45-60 FPS. From the other hand, Doom works flawlessly, with 150 FPS without flickering. Additional screen flickers in web browser when I watching video (on youtube for example).
Because of that I am warried about possibility that AMD will fix this issuse... There are many topics about FreeSync flicker on reddit and in my opionion this flickering is much worser than tearing which honestly is not visible in PUBG (tearing) or really minimal in Doom. Because of that I considering returning Vega 64 and buying Vega 64 Liquid Cooled or waiting for AIB version. The last option is buying GTX 1080 or 1080 Ti and resigning from FreeSync.
EDIT:
Po wielu testach i analizach informuję że przy matrycy 144 Hz tearing jest praktycznie niezauważalny. Czas na pojedynczą klatkę jest tak mały, a ewentualny błąd minimalny, więc naprawdę ciężko cokolwiek zauważyć, baaaardzo ciężko. Wydaje mi się że w takiej sytuacji nie ma co się przejmować FreeSynciem/G-Synciem, a po prostu mieć jak najmocniejszą kartę która wygeneruje ~100 FPSów.