Patch 2.4 i przyszłość Elite
Ja bym się nie nakręcał bez zobaczenia jakiegoś potwierdzenia tego "newsa", bo ja kilka razy widziałem komentarze FD na temat przyszłości i nigdzie nie mówili, że będzie za darmo, zawsze była mowa o "zmianach".
Odpowiedz
Ja też, dlatego właśnie zapytałem o źródło Tongue

Nie chce mi się wierzyć, że FDEV dałoby cały sezon za darmo. MOŻE, i to jest bardzo duże MOŻE, jeden patch, który poprawiałby jakieś podstawowe elementy gry i skupiał się na najważniejszych bugfixach, ale na 99,9% nie cały sezon Smile

To raczej jakieś wyssane z palca trollowe bzdury Tongue
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Trochę z palca, ale nie wszystko.
Może tylko za szybko napisałem że gra będzie za free.

Horizons już się skończył, bo jest wszystko co było obiecane. A już mówią o kolejnych usprawnieniach, nie wyciągając chciwej łapy po kasę.
Nie ma zapowiedzi nowego sezonu.

Obsidian Ant (śledzę kanał na YT) pojechał do FD zobaczyć co tam się dzieje i powiedziano mu, że będzie nowy model sprzedaży i nie będzie już "season pass".
Ale na razie jest za wcześnie by ujawniać szczegóły. Z tego co się orientuję na E3 nie zapowiedzieli nowego sezonu, oglądałem te streamy.

Wychodzi na to, że to wszystkie tweaki i poprawki mechaniki będą za darmo przez najbliższy czas, a potem się okaże.
Może przejdą na jakieś mikropłatności? Było parę dużych MMORPG którym się taki system bardziej opłacił. Ale nie będę ssał z palca Biggrin

Mniejsza z tym, uprzejmie donoszę, że jest szansa na to, że nie będzie kolejnego "season passa".

Trollowe, fanboj jeden Smile

---> https://forums.frontier.co.uk/showthread...f-the-Game
[Obrazek: 17583.png]
Odpowiedz
Aha. Czyli to tylko i wyłącznie Twoje spekulacje Smile

OK, to tak:

Frontier już dawno ogłosił publicznie, że odchodzą od obecnego modelu "Sezonu", czyli płacenia z góry za kilka dużych patchy z contentem, które były zebrane w cały Sezon - np. na Sezon 2, czyli Horizons, składają się patche od 2.0 do 2.4 (w sumie 5).

Nie podali informacji, jaki będzie nowy model, ale David Braben mówił coś o tym, że ludzie nie chcą kupować kota w worku, czyli płacić z góry za coś, co dostaną dopiero za jakiś czas, w ramach całego Sezonu. 

Nie chce mi się teraz grzebać po internecie, ale jest gdzieś ta informacja od Brabena, bodajże podczas jednego ze streamów na PAX.

Nie podali jednak żadnych szczegółów, jak będzie wyglądał nowy model i na ten temat nie wiadomo dosłownie NIC. Można podejrzewać, że za każdy osobny duży patch będziemy płacić osobno - i oczywiście mniej niż za cały Sezon, bo tylko za ten jeden patch. Ale to tylko moje spekulacje, nic więcej. 

Wizyta OA w biurze FDEV nie miała z tym nic wspólnego - tak się składa, że również ja (i parę innych osób) miałem przyjemność być tam razem z OA. FDEV zaprosiło kilka osób z community głównie w celu nagrania paru kwestii audio do gry. Jedną z nich był OA, drugą byłem ja, oprócz nas jeszcze kilka osób.

Przy okazji zwiedziliśmy biuro, pogadaliśmy z devsami i samym Brabenem oraz obejrzeliśmy parę rzeczy, które czekają nas w 2.4. Z rzeczy poza 2.4 pokazali nam tylko jeden kilkusekundowy teaser. Oczywiście podpisaliśmy NDA, więc nie mogę mówić o tym co faktycznie widziałem.

Nie było mowy o modelu płatności podczas tej wizyty, oprócz tego, co wcześniej publicznie zapowiedziało FDEV. (Chyba że OA rozmawiał z kimś osobno, bo biuro zwiedzaliśmy w 2 osobnych grupach - ale przez pozostałą część wizyty byliśmy wszyscy razem).

Oprócz tego - i całkowicie osobno - FDEV zapowiedziało, że 2.4 to będzie (już wiemy) powrót Thargoidów. 

Natomiast zawartość patcha 3.0 i dalszych nie jest jeszcze na 100% potwierdzona. Jest jedynie zapowiedź, że po 2.4 developerzy skupią się na poprawianiu błędów i rozszerzaniu/usrpawnianiu już istniejących elementów gry oraz tzw. "Quality of Life".

Takie są FAKTY.

Wstrzymałbym się więc z rozpowszechnianiem fałszywych informacji, że kolejne patche będą za darmo, bo jestem na 99,9% pewien, że nie będą. Na pewno oprócz bugfixów dostaniemy też nowe mechaniki i funkcjonalności, ale nie całkiem nowe, osobne rzeczy, tylko poprawki istniejących mechanik - eksploracji, szmuglowania, handlu itp. 

Przykładem niech będzie transfer statków - nie jest to jakaś mega duża funkcjonalność, tylko małe usprawnienie rozgrywki w ramach właśnie Quality of Life. Jak by nie było, jest to jednak NOWA mechanika, której wcześniej w grze nie było. 

Czas developerów kosztuje, nikt nie będzie pracował za darmo, więc nie spodziewajcie się darmowych dużych patchy - w sensie 3.0, 3.1, 3.2 itd.

Mniejsze patche raczej będą za darmo, jak do tej pory, np. teraz dostaniemy 2.3.10, za który nie będziemy musieli płacić, więc pewnie 3.0.10 itd. też będzie za free, ale 3.1 już nie - ponownie, to tylko moje spekulacje i nic więcej.
--

Odpowiedz
Przewiduję, że niczego nowego nie wymyślą i pójdą drogą innych MMO.
Osobiście mam nadzieję, że będą to mikropłatności.
Wolę wydać te 50 funtów na pierdoły typu kolorowe lasery, body kity, wodotryski niż na patch jako taki.
A gdyby zaczęli sprzedawać systemy pod własne frakcje... łohoho Smile
Odpowiedz
(25.05.2017, 11:32 UTC)Drakkainen napisał(a):
(25.05.2017, 10:29 UTC)Anukus napisał(a): 4. Groty i jaskinie na planetach, do których można by zaglądać i może nawet coś znaleźć (wraki, ukryte małe bazy itp.)

To chyba tyle z życzeń na tę chwilę Smile

Z tym to akurat jest duża szansa bo w zajawce z PAX'a widać coś wyglądające jak jaskinie Biggrin

Żeby się tylko nie okazało, że to my będziemy sie w nich ukrywać !
...Ufoki zrobią najazd na bombla i kto żyw znajdzie schronienie w planetarnych jaskiniach, gdzie rozkwitną stacje z podstawowymi serwisami/usługami.
Dostęp do koloni znacznie utrudniony i ile w ogóle możliwy... wtedy zacznie się walka o przetrwanie.

Wcale bym się nie zdziwił gdyby Thargoidzi okazali się tutaj tymi dobrymi ufokami...

..tak więc w oczekiwaniu... może i liczę na to, ze coś mnie znowu przyciągnie do ED...
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
(15.06.2017, 12:51 UTC)Hammerheart napisał(a): Przewiduję, że niczego nowego nie wymyślą i pójdą drogą innych MMO.
Osobiście mam nadzieję, że będą to mikropłatności.
Wolę wydać te 50 funtów na pierdoły typu kolorowe lasery, body kity, wodotryski niż na patch jako taki.
A gdyby zaczęli sprzedawać systemy pod własne frakcje... łohoho Smile

Też nie spodziewam się kombinacji - zakombinowali już z tymi sezonami i nie wyszło im to na dobre, a jeszcze z tego co pamiętam (ale nie jestem na 100% pewien), Braben chyba mówił wręcz o "uproszczeniu modelu płatności" - stąd też te moje spekulacje o płaceniu za każdy patch osobno. Płacisz za to, co dostajesz i tyle - ni mniej ni więcej. 

Co do mikropłatności - te już przecież są. Podejrzewam, żeby gdyby chcieli zrobić z nich główne źródło utrzymania Elite, musieliby mocno podnieść ich ceny, a to byłoby PR-owe samobójstwo, szczególnie, że jakiś czas temu te ceny właśnie obniżyli, bo społeczność narzekała, że za drogo Smile

P.S. Tam wyżej napisałem "rozpowszechnianiu fałszywych informacji" - miałem na myśli "niepotwierdzonych". Fałszywych trochę źle zabrzmiało - tak że przepraszam, źle się wyraziłem.
--

Odpowiedz
Mam nadzieję, że uproszczenie nie oznacza wprowadzenia miesięcznych opłat za granie  Fingers_crossed

Kończąc, cieszę się, że skupią się teraz na dopieszczeniu tego co już jest. Liczę na poprawę BGS, grę klanami tak jak to powinno wyglądać - jakiś silnik stworzony w grze, zamiast umownego na forach jak ma to miejsce teraz. Jak w MMORPG gdzie są klanowe twierdze (stacje) i różne związane z tym możliwości.

Co mnie rozczarowało, to że na czacie na E3 powiedzieli (Sandro Sammarco) że nie pracują nad lądowaniem na planetach z atmosferą.
Liczyłem, że to będzie następna rzecz zaraz po wejściu Thargoidów, początek Sezonu 3.

No nic, nie będę dalej fantazjował, pozdrawiam i do zobaczenia w grze o7
Odpowiedz
Płacenie za każdy patch osobno może być bardziej niebezpieczne niż season passy. Dajmy na to wypuszczają patch 3.0, 3.1, 3.2, 3.3 - w 3.3 pokazuje się coś, co mnie interesuje - czy będę mógł wtedy kupić tylko 3.3 pomijając pozostałe (pytanie do nikogo, więc proszę nie odpowiadać - czysta spekulacja)?
Zobaczcie, już w tej chwili jest rozdział na ED i ED:Horizons, myślę, że rozbicie na kolejne wersje wprowadziłoby ogromny chaos i po pewnym czasie okazałoby się, że nie można grać bo pewne funkcjonalności z patcha 3.3 działają w oparciu o mechanikę z patcha 3.1.
Czas pokaże, jaki model biznesowy zastosują. Na pewno model abonamentowy będzie najgorszym wyjściem - ED jest produkcją dość niszową, poza tym co z kupowaniem kota w worku? Abonament płacisz, czy coś się rozwija, czy nie. Nie płacisz - nie grasz. Może też przejść na model free to play, ale raczej to nie przyciagnie casuali do ED - ze zrozumiałych powodów gra dla większości wydaje się być nudna - w końcu latasz, przez większość czasu nie widać innego użytkownika, walki są dość powtarzalne... z resztą pozostałe elementy gry - też. Są ludzie, którym to odpowiada (w tym ja), ale to znaczna mniejszość.
Odpowiedz
Warto zwrócić uwagę, że dla sporej ilości osób ta zmiana nie będzie miała znaczenia, bo posiadają LEP (lifetime expansion pass), który gwarantuje darmowy dostęp do wszystkich rozszerzeń, jakie wyjdą w przyszłości. Udział procentowy tej części społeczności zmniejsza się, w miarę jak przybywa nowych graczy, ale podejrzewam, że ciągle jest to w miarę spora liczba graczy (w większości ci, którzy wsparli grę na KS na odpowiednim poziomie lub kupili ją przed Gammą (czyli do Premium Beta 2) oraz ci, którzy kupili LEP, kiedy był przez jakiś czas dostępny w sklepie).
--

Odpowiedz