(18.04.2017, 12:34 UTC)Arnul napisał(a): Pewnie znajdą się jeszcze inne przypadki gdzie Long Range wygra, ale na dłuższą metę uważam, że Fast jest wydajniejszy.
W sumie to możemy zorganizować sobie jakiś mini pojedynek skanerów. Wsiądziemy w fabryczne DBE czy ASPy jeden z Long Range drugi z Fast, polecimy do tego samego systemu i porównamy czasy zeskanowania wszystkich ciał.
Trochę się nie rozumiemy, ja mówię, że mnie się z pewnych powodów long range też podoba, nie jestem poszukiwaczem prawd uniwersalnych, ani tego co najwydajniejsze, pewnie dlatego mi dolot do Colonii zajmuje dłużej niż 3:15
Ja raczej lubię polatać tydzień z jednym, tydzień z drugim i zobaczyć co dla mnie jest "fajniejsze", sprinty ze stoperem w ręku to nie te lata już
Liczba postów: 2,352
Liczba wątków: 194
Reputacja:
530
Platforma:
CMDR: Arnul
(18.04.2017, 12:45 UTC)Baton napisał(a): (18.04.2017, 12:34 UTC)Arnul napisał(a): Pewnie znajdą się jeszcze inne przypadki gdzie Long Range wygra, ale na dłuższą metę uważam, że Fast jest wydajniejszy.
W sumie to możemy zorganizować sobie jakiś mini pojedynek skanerów. Wsiądziemy w fabryczne DBE czy ASPy jeden z Long Range drugi z Fast, polecimy do tego samego systemu i porównamy czasy zeskanowania wszystkich ciał.
Trochę się nie rozumiemy, ja mówię, że mnie się z pewnych powodów long range też podoba, nie jestem poszukiwaczem prawd uniwersalnych, ani tego co najwydajniejsze, pewnie dlatego mi dolot do Colonii zajmuje dłużej niż 3:15 
Ja raczej lubię polatać tydzień z jednym, tydzień z drugim i zobaczyć co dla mnie jest "fajniejsze", sprinty ze stoperem w ręku to nie te lata już 
Się rozumie. Zgodnie z klasykiem "nikt mi nie będzie mówił jak mam grać"  I jak najbardziej się z Tobą zgadzam. Jak chce ktoś lecieć eksplorować uzbrojony po zęby - jego wybór. Jak ktoś chce lecieć na PvP bez inżynierów - też jego wybór.
Ale osobom szukającym optymalnego rozwiązania - Fast czy Long Range - zrobienie takiego porównania może się przydać. Nie chodzi o to kto wygra. Zresztą temat nosi nazwę "Detail surface skaner - fast scan czy long range?" więc w sumie warto by znaleźć odpowiedź.
Ja np. jeżeli z testów by wyszło, że Long Range jest wydajniejszy zamontowałbym Long Range.
(18.04.2017, 13:07 UTC)Arnul napisał(a): Ja np. jeżeli z testów by wyszło, że Long Range jest wydajniejszy zamontowałbym Long Range.
Podchodząc do sprawy naukowo, trzeba by wytypować kilkanaście rodzajów typowych systemów jakie można spotkać, do tego różne rodzaje eksploracji (bo co jest dobre dla kolesia co zeskanuje jedną ziemiopodobną jest niekoniecznie dobre dla żniwiarza co kosi każdą najmniejszą nawet skałkę), nie bardzo to sobie wyobrażam. Z pobieżnych testów to możemy tylko powiedzieć jaki skaner pozwoli w jak najkrótszym czasie zeskanować HR 8444, ale to nie znaczy, że to samo będzie w Makau, czyż nie?
Ja na przykład zauważam, że zależnie od rodzaju skanera inaczej się zachowuję, jak coś mam w zasięgu od razu to raczej zeskanuję, ale jak już mam lecieć to ruszam do kolejnego układu, więc z long range skanuję więcej ciał w systemie, to będzie ciężko ująć w jakimś zestawieniu.
Wszystko to przesłania prawdziwe pytanie które brzmi SKĄD WZIĄĆ ADAPTIVE ENCRYPTORS CAPTURE??????
Liczba postów: 553
Liczba wątków: 2
Reputacja:
54
Zapytam tutaj bo nie chce mi się tworzyć nowego tematu (przepraszam za oftop)
czy na dzień dzisiejszy da się dolecieć do Barnard's Loop z bańki ?
18.04.2017, 13:45 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2017, 13:48 UTC przez Baton.)
(18.04.2017, 13:25 UTC)Myr0n napisał(a): Zapytam tutaj bo nie chce mi się tworzyć nowego tematu (przepraszam za oftop)
czy na dzień dzisiejszy da się dolecieć do Barnard's Loop z bańki ?
Odpiszę Ci tylko jeśli się zgodzisz wziąć udział w dyskusji jako zwolennik Wide Angle surface scanner
(rzuciłem okiem na mapę, nie wygląda na to żeby był tam jakiś permit więc powinno się dać, ja tam byłem z rok temu)
Liczba postów: 553
Liczba wątków: 2
Reputacja:
54
no właśnie w tym sęk że jest  , nie w samym BL ale w połowie drogi mniej więcej jest postawiona ściana na oko grubości 300Ly,
zastanawiam się czy da się to ustrojstwo oblecieć bez konieczności robienia kółka przez rift..
(18.04.2017, 13:51 UTC)Myr0n napisał(a): no właśnie w tym sęk że jest , nie w samym BL ale w połowie drogi mniej więcej jest postawiona ściana na oko grubości 300Ly,
zastanawiam się czy da się to ustrojstwo oblecieć bez konieczności robienia kółka przez rift..
Jakbyś miał Wide Angle scanner to się świetnie nadaje do szukania obejść, więc zrób i daj koniecznie znać
18.04.2017, 18:20 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2017, 18:23 UTC przez Pajk.)
Za namową Arnula zrobiłem sobie fasty - nawet 3, bo tyle miałem tego dziadostwa, co go nigdzie nie ma. Jeden wyszedł nawet na maks 80, więc go testuję. Ponieważ mój system skanowania systemów polega na totalnym czesaniu (włącznie z pierścieniami B porozrzucanymi wszędzie, bo nienawidzę tego "unexplored"), to wybrałem właśnie fast, bo najwięcej czasu traciłem właśnie na oczekiwanie, aż skaner zeskanuje.
A ten brakujący badziew to chyba z jakiegoś wraka wydłubałem - niestety w tabelce mają status "vrare", znaczy łatwo nie będzie.
(18.04.2017, 18:20 UTC)Pajk napisał(a): Za namową Arnula zrobiłem sobie fasty - nawet 3, bo tyle miałem tego dziadostwa, co go nigdzie nie ma. Jeden wyszedł nawet na maks 80, więc go testuję. Ponieważ mój system skanowania systemów polega na totalnym czesaniu (włącznie z pierścieniami B porozrzucanymi wszędzie, bo nienawidzę tego "unexplored"), to wybrałem właśnie fast, bo najwięcej czasu traciłem właśnie na oczekiwanie, aż skaner zeskanuje.
A ten brakujący badziew to chyba z jakiegoś wraka wydłubałem - niestety w tabelce mają status "vrare", znaczy łatwo nie będzie.
No to zazdroszczę, ja spędziłem dwa dni zeskanowałem na pewno ponad 100 miejsc gdzie mogły być i nic. Odpuszczam i na pewno kiedyś się natknę.
Fasty najlepiej widać jak polatasz z nimi kilka dni a potem wsiądziesz na normalny statek i przez pierwszą chwilę Ci się wydaje, że się skaner zepsuł albo jest bug jakiś :  Robią dużą różnicę jak ktos skanuje wszystko zwłaszcza : 
A co do long range to robię za adwokata diabła, też uważam, że fast są uniwersalnie lepsze
01.05.2017, 11:26 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.05.2017, 11:28 UTC przez Baton.)
Polatałem już prawie dwa tygodnie z oboma, zdecydowanie wolę long range, bardziej mi pasuje do mojego zakresu działań w Elite. (a przy okazji sprawdziłem, można spokojnie dolecieć do Barnard's Loop z bańki)
|