Pimax 4k, alternatywa dla oculusa?
Witam, 

Ostatnio zaczalem interesowac sie okularami vr. Zaczalem slabo, telefon galaxy s6 + chinskie google. Czulem sie jak w pudelku, widzialem krawedzie telefonu a toster zatykal mi nos i nie pozwalal oddychac. Urlopuje sobie wlasnie w Polsce i kilka dni temu polecialem do sklepu po dedykowane okulary samsunga gear vr. Dopiero teraz poczulem prawdziwa imersje, komfort i przyjemnosc, plynace z vr.

Ale o co chodzi, mam duzo wolnego czasu i zastanawiam sie czy mozna uzyskac lepszy efekt tanim kosztem. Znalazlem artykul i recki o Pimax 4k. Okulary daja obraz 4k, maja sensory ruchu 360 stopni i w zasadzie tyle. Brak trybu pokoju czy poruszania glowa przod, tyl, oraz odswiezanie obrazu to jedynie 60 fps. Ogromnym atutem jest cena, bo w komplecie z sluchawkami kosztuja jedyne 280 funta.

Co o tym myslicie? Czy cos przeoczylem? Na filmiku widac, ze steam traktuje okulary jak te od htc vive, myslicie ze Elitka bedzie na tym dzialac?

Link do filmiku:
https://m.youtube.com/watch?v=y90ZuLUrQ5o
Odpowiedz
Przeniosłem do bardziej odpowiedniego działu. Biblioteka to poradniki i artykuły Smile
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Jak steam je widzi to będą działać. Trzeba poczekać na więcej recenzji.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
a ja bym chcial zobaczec moda Viva/Oculusa z przeszczepiona matryca od nich poniewaz same gogle podbno nie sa godne uwagi

before i bought pimax ive been using vive since couple months.

only ONE thing is better on that googles - resolution - twice as on vive - which could be a very big advantage if not all the disadvantages:

very blurry non smooth dynamic image quality - no way to tweak it somehow.
no option to manually set up range between lens - they made option of software make it but its not same.. if u got your lens stable always in same position, moving left and right creen by soft makes finally effect veeeeery discomfortable to use - u get very heavy disconfortable "feel of brain pressure" even if u somehow make your eyes to see something quite sharp, the brain is working veeeeeeeery hard to do that and this is why its so discomfortable.
no option to change range betwee lens and eye -same as above but when i wear googles and pull out a little from my head to forward, it feels a liiiiittle better (im talking about that brain pressure ,but u have less field of view becouse of it.)
colours are flat and brightness is very low - compared do vive is like heaven and hell ;]
overall 3d effect becouse of that optics fact is poor. You dont get the feel of beeing inside that world of game/application that ure using..
plastick used as a place where your nose is going when ure wearing googles is very hard in feel. it makes your nose in pain after some time.. ofc it depends from shape of your face at all but its non adaptative material and lot of ppl can feel bad in it.
reactions for move are fast - i cant say anything bad about it
but when u got bright colours on dark bacgrounds you will notice a looooot of blurr effect.
OVERALL FOR ME : im dissapointed. expected at least more comfortable of use of it. i supposed that if on GEARVR when im putting galaxy s7 into and there is 60hz too it will be same if we talk about motion blurr - on gearvr and s7 60hz it is wayyyy better than on pimax 60hz.. googles are screwef up tottally by quality of the screen and no option manually set up optics at least distance between lens..
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Heh. Mocna recka. Cos musi byc na rzeczy skoro cena tak niska. Mam nadzieje, ze w przeciagu roku bedzie sie pojawiac coraz wiecej okularow do vr a i moze ludzie zaczna sprzedawac swoje htc i oculus.

Co do pimax, podobno jest jakis tweak w formie boost mode, ktory poprawia fpsy
Odpowiedz
christian a elite z tym samsungiem chodzi normalnie czy sa jakies problemy? Pytam sie bo do tej pory grałem na monitorze 3D i jedyną bolączką jest zbyt niska rodzielczość bo tv do tylko HD, ale że mam tez samsunga s6 i może by tak dokupić te google o ile gra jest warta świeczki. Jak to się Ci sprawuje w elicie, gra nie jest zbyt męcząca z tym na głowie?
Odpowiedz
Na pewno nie będzie to tańsze rozwiązanie, ale można by jeszcze tak zakombinować:

Te słuchawki:

+ HeadTrack Smile

Sam Glyph jest droższy o 100$ od oculusa ale też jakieś rozwiązanie Smile
[Obrazek: AmqzlzA.jpg]
I jeśli chcesz powiedzieć, że się martwisz o moje morale,
Zostaw wiadomość po sygnale, po sygnale...
Odpowiedz
(09.10.2016, 12:21 UTC)kris750PL napisał(a): christian a elite z tym samsungiem chodzi normalnie czy sa jakies problemy? Pytam sie bo do tej pory grałem na monitorze 3D i jedyną bolączką jest zbyt niska rodzielczość bo tv do tylko HD,  ale że mam tez samsunga s6 i może by tak dokupić te google o ile gra jest warta świeczki. Jak to się Ci sprawuje w elicie, gra nie jest zbyt męcząca z tym na głowie?

Elite na GearVR nie da się uruchomić. 

Udało mi się kiedyś na Google Cardboard przez appkę Trinus VR - która streamuje obraz z monitora na telefon, ale to był slideshow, a nie gra Smile
--

Odpowiedz
Przepraszam Panie Mathias, ale da sie uruchomic i to z duzym powodzeniem.

Jak wroce z urlopu za tydzien to jeszcze raz wszystko podlacze, wczesniej testowalem to tylko na googlach chinskich, dam pelny opis co i jak trzeba zrobic zeby Elitka dziala na Gear vr.

Trinus vr to dinozaur, mam lepsza apke ktora streamuje bez lagow w dobrej jakosci.
Odpowiedz
Czy warunkiem jest posiadanie gry na Steam? Jeśli tak, to odpada, bo ja mam bezpośrednio of Frontiera.
--

Odpowiedz