Nowy bebechy starego husarza - pogaduchy do poduchy ...
Witajcie, 

jak ja kocham ten zwrot heheh Smile
Jest sprawa, chce wymienić bebechy w moim już deczko leciwym komputerku (nie tak bardzo leciwym ale juz nadszedł ten czas).
I nie wiem na co się zdecydować do końca. Liczę tu na wasza pomoc.
Do nie dawna myślałem ze sprawa będzie prosta ale jak to mówią za dużo osiołkowi w żłobie dano.
Po kolei co mam i na co chce to wymienić.

Mam
Asus H87 plus - płyta główna
ddr3 8gb 1600mhz Ram
i5-4430 3ghz - Procek
MSI gtx660 - Grafa

Co chce zmienić to grafe, dokupię ramu, i nowy monitor plus dysk ssd 256gb na system itp.
i tu powstaje problem bo nie wiem na co się zdecydować.
Opcje:
-
1. LG 29UM68-P rozdziała  2560 x 1080 (UWHD)   + MSI RX480 8Gb  
Generalnie dlaczego RX480 bo wspiera FreeSynca. 

2. iiyama G-Master GB2788HS Red Eagle + MSI GTX 1060 6gb.

Moje pytania to czy ktoś może jakimś cudem miał okazje widzieć , dotykać, pograć na podobnych zestawach?
W sensie na Ultrawide monitorach, na monitorach z FreeSync i jakie są wasze wrażenia?
Czy 144 Mhz i 1Ms czasu reakcji robi aż tak dużą różnicę?

I teraz coś bardziej trudnego jak bardzo obecny proc będzie mi ograniczał grafe? może ktoś coś wie.

Z góry dziękuje za pomoc Smile
Odpowiedz
Polecam portal
http://www.purepc.pl/

Był tam gdzieś poruszany temat Gsync vs Freessync łącznie z testami na wielu kartach.

Edit: Telefon wiedzial lepiej co chciałem napisać Smile
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
(30.09.2016, 13:48 UTC)Dhror napisał(a): Moje pytania to czy ktoś może jakimś cudem miał okazje widzieć , dotykać, pograć na podobnych zestawach?
W sensie na Ultrawide monitorach, na monitorach z FreeSync i jakie są wasze wrażenia?
Czy 144 Mhz i 1Ms czasu reakcji robi aż tak dużą różnicę?

I teraz coś bardziej trudnego jak bardzo obecny proc będzie mi ograniczał grafe? może ktoś coś wie.

Nie jestem raczej tu autorytetem i o Ultrawide to nie wiem ale Freesync 144Hz i 1ms robią różnicę. Żeby pograć i wykorzystać 144hz najlepiej by było mieć min te 144 fps (odpaliłem kiedyś po zakupie monitora COD BO2 żeby sprawdzić i obraz wymiatał) ale jak gram w niektórych grach i mam 72 czyli połowę to też jest fajnie.
Odnośnie ograniczania GPU przez CPU zależy od wielu czynników, a chyba najbardziej od tego jak dana gra wykorzystuje CPU oraz jakiego graficznego API używa - Mantle czy DX etc.
Mnie się osobiście wydaje, że ten procesorek sobie dobrze poradzi, zresztą zawsze możesz go wymienić później.
[Obrazek: mwqa7tM.png]
Odpowiedz
Procesor ze spokojem da radę*, na szczęście to jest gniazdo LGA 1150 więc na późniejszą zmianę możesz dać nawet i7 4770k który naprawdę jest bardzo dobrym procesorem. Oczywiście wachlarz dostępnych procesorów pod to gniazdo jest jeszcze szerszy, dlatego nie martwiłbym się na Twoim miejscu o serce komputera Smile

Tak długo dopóki Ci starczą dwa rdzenie na taktowaniu 3GHz to przy nim zostań, a jak będzie potrzeba dodatkowych dwóch, to zmieniasz na i7 i po sprawie Smile

Co do samego FreeSync, to nie widziałem w akcji jednego i drugiego (Gsync) w taki sposób żeby porównać efekt, ale wyższe odświeżanie samo w sobie daje kolosalną różnicę.

* Tak jak Syntox wspominał wcześniej, jeśli gra jest bardzo wymagająca względem procesora (np. Arma III - chociaż ta gra chodzi beznadziejnie na każdym procesorze..) to możesz nie osiągać tych stabilnych 144 FPS.
Chodzi o kompromis, bo jeśli dodatkowo chcesz grać na wide screenie (większa rozdziałka - większe obciążenie) to musisz dawkować ustawienia graficzne jeśli będą problemy ze stabilną ilością klatek. Co prawda rozdzielczość obciąża kartę graficzną a nie procesor, ale dodatkowo więcej przestrzeni jest pokazane a w niej jest wykonywane więcej obliczeń.. Można gdybać cały dzień, ale jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.

Dla Elite w zupełności wystarczy, dla większości gier też. Kompromisy się zaczną dla naprawdę nowych gier na rynku (np. nowy Battlefield) przeznaczonych głównie na PC - wtedy są bardziej wymagające niż te beznadziejne portowanie gier z konsol "nowej generacji" na PC.
[Obrazek: AmqzlzA.jpg]
I jeśli chcesz powiedzieć, że się martwisz o moje morale,
Zostaw wiadomość po sygnale, po sygnale...
Odpowiedz
Dzieki serdeczne za pomoc Smile Jeszcze pewnie podumam z dzien dwa i cos zamowie Smile
Odpowiedz
Wątek przeniesiony do odpowiedniego działu.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz