Nowe logo na forum
Goliat, dałbyś rano trochę piany pobić Biggrin
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
No dobra... ale macie czas do 10:00! Biggrin
Odpowiedz
Nie ma to jak artyści z innymi gustami, zawsze jest ciekawie Biggrin

Panowie, o gustach się nie dyskutuje - coś się komuś podoba albo nie i - o ile nie romawiamy o jakimś kompletnym kiczu - to żadne argumenty tego nie zmienią, bo sztukę w każdej formie odbiera się zmysłami i emocjami, a nie na logikę. Ja np. nie trawię kubizmu, ale Picasso jednak jest uważany za geniusza Tongue (Na marginesie - jego wczesne, realistyczne prace są naprawdę świetne, polecam!).

Samego logo na 100% nie będziemy zmieniać - zaczyna być rozpoznawalne i rebranding w tym momencie byłby czystą głupotą.

Co do banneru - podoba mi się kilka z nich, wolę te w kolorystyce niebieskiej, bo wydaje mi się że lepiej skomponują się z forum. Generalnie jestem zwolenninkiem minimalizmu i też - jak Tom - nie lubię przerostu formy nad trecią. Uważam natomiast że żadne ekstremum nie jest dobre i być może nagłówek forum faktycznie wygląda nieco smutnawo. Czy banner to dobry pomysł? Nie chcę osądzać, dopóki nie zobaczę, jak to wygląda w praktyce, bo ze sztuką wizualną jest tak, że można teoretyzować do woli, a później robi się coś i okazuje się, że wszystkie teorie szlag trafił, bo wygląda to świetnie/tragicznie Smile

Jak znajdę chwilę w tym tygodniu to pokombinuję z bannerem, zobaczymy jak to będzie wyglądać.

Na koniec dodam, że na ostatnim zebraniu zrodził się zalążek planu, który być może sprawi, że cała ta dyskusja i tak nie ma sensu, ale jeszcze za wcześnie by o tym mówić Smile
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
(04.08.2016, 07:28 UTC)Kyokushin napisał(a): Różnica między stonowaną, a funeralną jest mierzalna. Kwestia gustu, lub jego braku Smile

W logu Shamotha podoba mi się wypełnienie przestrzeni (a raczej brak pustej przestrzeni), w Twoim kolorystyka (wariant pomarańcz), pomysł z kaskiem, skrzydła fajniejsze, ekstra myk z lancą, diamentem w środku, i proporcem na końcu.
Błąd w sztuce się zdarza - mam na myśli ten brak wypełnienia, zazwyczaj się go poprawia w którejśtam iteracji i po sprawie, nie ma co teorii dorabiać.

Ok, to w takim razie jesteśmy całkowicie pozbawieniu gustu.

Odnośnie mojego logo: 
1. Zafiksowanie na pomarańcz to był błąd (wynikał z niezrozumienia do końca do czego to logo ma być używane), teraz na każdym kroku mnie to ogranicza.
2. "Diament" w środku to tzw "kula" - element lancy, tutaj stylizowany na schematyczny połysk/rozbłysk gwiazdy.
3. Nic w logo nie jest błędem. Przestrzeń nie jest pusta. Odsyłam do zapoznania się z teorią: https://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82ota_spirala. Dlatego właśnie skrzydła są odchylone, w porównaniu z oryginałem dodano większą ilość piór nad hełmem (dla zakrzywienia linii optycznej biegnącej od lancy do szczytu skrzydeł).
4. Nikt nie dopisuje żadnej ideologii do logo, bo ona jest od samego początku
a) kształt nawiązuje do złotej spirali
b) kształt nawiązuje (po połączeniu szczytów) do kształtów statków w elicie
c) symbolika nawiązuje do https://pl.wikipedia.org/wiki/1_Dywizja_Pancerna_(PSZ)
d) kształt nawiązuje do https://odyssynlaertesa.files.wordpress....towski.jpg

Logo jest w pełni przemyślane i nie posiada żadnych błędów. Kwestia rozmieszczenia elementów, ich kształtu, pochylenia, wielkości była modyfikowana na przestrzeni blisko miesiąca. Zrobiłem w tym czasie kilkadziesiąt jego wersji....pewnie koło setki. I ta którą używamy jest najbardziej wyważona i odpowiadająca przyjętym założeniom. Jest tez inna wersja (użyta tutaj: http://thewingedhussars.com/showthread.p...8#pid26528) ale większość stwierdziła że nazwa commandera znajdująca się nad lancą wygląda lepiej, niż pod napisem "Hussars". Dlatego postawiliśmy na aktualną wersję.

P.S. Sorry Goliat, zacząłem pisać przed 10:00 Smile
Odpowiedz
Muszę Cię zmartwić, bo posiada. Po prostu ma pustą przestrzeń, widocznie teorię źle przekułeś na praktykę, to się zdarza i najlepszym, nie ma co się oburzać.
Mi się to też wiele razy zdarzyło.

Odbiór niestety jest taki, że każdy tam widzi puste miejsce. Ja, Anukus, i kilka innych osób o których wspomniałeś.

Jest takie powiedzenie:
"Kiedy jedna osoba powie ci, że jesteś osłem, to popukaj mu do głowy. Kiedy dwie osoby powiedzą ci, że jesteś osłem, to popukaj im do głowy. Kiedy trzy osoby powiedzą ci, że jesteś osłem… To kup sobie siodło" Wink

Nie ważne ile wersji było pomiędzy, ile czasu to zajęło, ważne jest to co jest na końcu.
Ideologia i założenia mogły być przyjęte od początku, co nie oznacza że są słuszne, bo jak widać jest efekt pustego miejsca.

Logo jest bardzo fajne - jako całość - mi się podoba, ale pusta przestrzeń jest do poprawy. Nie razi to jakoś mocno, różne rzeczy w necie są, ale przy najbliższym lifcie warto się temu przyjrzeć. Szczera opinia, ni mniej ni więcej.

Większość przyjęła że nick CMDR'a lepiej wygląda nad lancą, i ja też tak uważam, bo wypełnia częściowo pozostawioną pustą przestrzeń.
Jakby obniżyć skrzydła z kaskiem, tak by lekko wychodziło na dole, to mniej pustego było by na górze, już by nie było efektu pustego miejsca (jedna z możliwości).
Odpowiedz
Kurde, okazuje się że wśród naszej społeczności mamy ludzi zajmujących się profesjonalnie grafiką i webdesignem, a ja tu się wychylam nie wiem po co. Żaden ze mnie grafik, ani webmaster, ale odpowiedziałem swoimi (słabymi) umiejętnościami na zadany przez Drakkainena temat. Do luźnej dyskusji dorzuciłem coś, co spowodowało, że nagle Ci fachowcy wyszli z cienia i mają nagle czas na komentowanie - super, ale znajdźcie również odrobinę czasu i zróbcie coś naprawdę profesjonalnego, nietuzinkowego, niebanalnego i idącego z dala od nurtu cepelii. Myślę, że cała społeczność TWH będzie Wam ogromnie wdzięczna...

I jeszcze jedno, bo aż mnie kusi...
Czasy optymalizacji kodu i grafiki na stronach web już dawno minęły wraz ze wzrostem przepustowości łączy, tak samo jak dostosowywanie rozdzielczości do ekranów poniżej 1280:1024 (poza stronami w wersji mobile). Ten temat dotyczy nas jeszcze bardziej, bo niby kto gra w ED na tak niskiej podziałce (no może tylko ja czasami w  pracy na laptopie 1024:768).
Odpowiedz
Z ekranami, to miałem zarzut na swoim forum, że nie mam stylu na urządzenia mobilne (mam layout ten sam od niemal 10 lat). Ignorowałem to chyba 3-4 lata, bo była to wąska grupa, i problem się rozwiązał. Mają ekrany 5", a wtedy mieli 3.7 Biggrin

Fora przeglądam w wersji komputerowej, często właśnie na smartfonie czy tablecie, i w zasadzie nie potrzebuję mobilnych wersji, czy jakichś na mniejsze ekrany.
Odpowiedz
Oki widzę, że temat wątku jest trochę mylący i stąd dyskusja zbacza z toru. Zakładając go nie miałem zamiaru doprowadzić do zmiany loga, bo obecne mi się podoba, dzięki Tom. Nie będziemy go zmieniać też z wiadomych przyczyn wymienionych już wcześniej. Chodziło mi tylko o wkomponowanie loga w jakiś temat graficzny z ewentualnym zaznaczeniem obecności TWH w BC. Bardzo dobrze oddał to Anukus w zaprezentowanych pracach a te nie wymagają zmiany loga frakcji więc trochę się dziwię skąd ta cała dyskusja. Trzeba było ją prowadzić na etapie tworzenia loga, teraz to musztarda po obiedzie.
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Jarmarcznym banerom w nagłówku forum mówię stanowcze nie. Jeszcze tam na tym Eaglu imperialnej niewolnicy w bikini brakuje Wink

Taki minimalizm jak jest teraz mi pasuje.
Odpowiedz
Co do bannerów - bardzo mi się podobają jako grafiki, bardziej ta pierwsza seria niż druga, kwestia gustu.
Natomiast co do forum to mi są absolutnie niepotrzebne, najchętniej bym wywalił całą grafikę, przeglądam głównie w pracy i wolałbym, żeby otwarte forum wyglądało jak najmniej podejrzanie, nikt się co prawda mnie nie czepia, ale po co kłuć ludzi w oczy. Oczekuje od forum głównie funkcjonalności a nie oczojebności Smile
Tak jak Hetman pisze, jest w planie projekt, gdzie grafiki w stylu pokazanym tu przez Anukusa będą świetnie sie prezentować, więc dobrze, że są.
Odpowiedz