Ankieta: Jesteś zainteresowany/a udziałem?
Ankieta jest zamknięta.
Tak
80.39%
41 80.39%
Nie
19.61%
10 19.61%
Razem 51 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Dookoła świata - wielki konwój SRV!
OFICJALNA TRASA

- Planeta: Veil West Sector DL-Y d68 D 3 b a

- Checkpointy:

1. Krater "Hahulec Chwały" (START) 
  • 1.4614
  • -138.7582
  • Azymut: 6°
  • 211 km do

2. Korona Królów
  • 25.8514
  • -135.8772
  • Azymut: 3°
  • 336 km do

3. Różowa Przełęcz
  • 64.8186
  • -132.2954
  • Azymut: 75°
  • 437 km do

4. Niecka "Kolebka" (biegun północny)
  • 78.0164
  • 28.5440
  • Azymut: 169°
  • 381 km do

5. Krater "Miska"
  • 34.578114
  • 46.429401
  • Azymut: 173°
  • 383 km do

6. Krater "Hahulec we Mgle"
  • -9.658447
  • 51.772728
  • Azymut: 143°
  • 166 km do

7. Krater "Rdzawe Pole" 
  • -25.119192
  • 63.890827
  • Azymut: 174°
  • 195 km do

8. Przełęcz na Czarnej Górze
  • -47.668972
  • 66.64576
  • Azymut: 151°
  • 258 km do

9. Biała Dolina (biegun południowy)
  • -73.935921
  • 98.404701
  • Azymut: 94°
  • 155 km do

10. Krater Graniczny
  • -75.156822
  • 165.742599
  • Azymut: 37°
  • 428 km do

11. Krater "Ciemnica"
  • -35.567661
  • -134.369446
  • Azymut 354° 
  • 321 km do

12. Krater "Hahulec Chwały" (KONIEC!)

EDISON - PROGRAM DO NAWIGACJI

Dzięki @-PAQ- za info o programie!

Opis: KLIK
Download: KLIK (wersja 5.1 Beta)
Trasa do pobrania: KLIK
Instrukcja:

1. Pobieramy program i trasę
  2. W opcjach możemy ustawić klawisze dla Start/Stop Navigation, kolor overlaya i włączyć/wyłączyć syntezator mowy
  3. Klikamy na Manage Waypoints, a następnie na Import
  4. Wybieramy plik z pobraną trasą
  5. Klikamy na Overwrite Existing Waypoints i potwierdzamy.
  6. Zaznaczając dany Waypoint i klikając na Set As Destination sprawimy, że zaznaczony Waypoint pojawi się na naszym overlayu, który będzie do niego wskazywał drogę (azymut, odległość oraz kierunek w którym powinniśmy skręcić, żeby ustawić się w kierunku celu).
  7. Overlay można normalnie przenosić myszką. 
  8. Często po ustawieniu nowego Waypointa trzeba wyłączyć i włączyć z powrotem nawigację, żeby załapało zmianę. 
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Do instrukcji od Edisona należy jeszcze dopisać, że tenże wymaga do działania nakładki HUD (jak większość tego typu wynalazków) aby ekran ED był ustawiony jako BORDERLESS!

OPTIONS -> GRAPHICS -> DISPLAY -> FULLSCREEN -> BORDERLESS

Od siebie mogę Wam dać protipa na taką ekstremalną wycieczkę:
  • w SRV można zmniejszyć zużycie paliwa i poprzez to pojechać dalej na jednym tankowaniu;
  • w tym celu należy wyłączyć w prawym panelu wszystkie zbędne moduły;
  • najwiięcej energii z niepotrzebnych modułów zabiera SRV DUAL REPEATER oraz WAVE SCANNER - ten ostatni nie jest potrzebny aby odnajdywać minerały - tzn. bez tego skanera jeśli na naszej drodze będą jakieś złoża to pojawią się na radarze;
  • na wskaźniku FUEL mamy godzinne zużycie paliwa;
  • jazda pod górę i używanie rakiet do podskakiwania zwiększa zużycie paliwa (zwłaszcza rakiety - wciągają przy jeździe ok. 30% więcej);
Wyłączając:
  • SRV DUAL REPEATER
  • WAVE SCANNER
  • CARGO HATCH
  • DATA LINK SCANNER
zmniejsza się o ~18% zużycie paliwa. To przekłada się na czas - o ile dobrze pamiętam to ok. 1h.

Hardkorowcy mogą wyłączyć jeszcze:
  • SCANNER - tracimy radar
  • SHIELD GENERATOR - tracimy osłonę (w górzystym i kamienistym terenie lepiej nie wyłączać)
i tym samym zmniejszyć zużycie o ~59%

Robiąc syntezę paliwa  premium mamy 200% więcej czasu.

Zakładając że SRV na jednym standardowym tankowaniu robi ok. 20km to stosując ww techniki można zwiększyć zasięg do max ~100km.
Odpowiedz
Big Grin 
Napewno będę na starcie a później jak czas pozwoli. Ponieważ rodzina jest dla mnie najważniejsza wystosowałem oficjalne pismo, które zostało pozytywnie rozpatrzone 

[Obrazek: Dokument-bez-tytu-u-1.jpg]
[Obrazek: 81328.jpg]
Odpowiedz
Zrobiłem pare obliczeń i wyszło mi ze cala trasa to 3300km. Zobacz resztę obliczeń na własna odpowiedzialność
Ogólnie niezłe wyzwanie nie mogę się doczekać Smile
[Obrazek: 277844.jpg]
Odpowiedz
(06.03.2021, 07:18 UTC)Randal napisał(a): Do instrukcji od Edisona należy jeszcze dopisać, że tenże wymaga do działania nakładki HUD (jak większość tego typu wynalazków) aby ekran ED był ustawiony jako BORDERLESS!

OPTIONS -> GRAPHICS -> DISPLAY -> FULLSCREEN -> BORDERLESS

Od siebie mogę Wam dać protipa na taką ekstremalną wycieczkę:
  • w SRV można zmniejszyć zużycie paliwa i poprzez to pojechać dalej na jednym tankowaniu;
  • w tym celu należy wyłączyć w prawym panelu wszystkie zbędne moduły;
  • najwiięcej energii z niepotrzebnych modułów zabiera SRV DUAL REPEATER oraz WAVE SCANNER - ten ostatni nie jest potrzebny aby odnajdywać minerały - tzn. bez tego skanera jeśli na naszej drodze będą jakieś złoża to pojawią się na radarze;
  • na wskaźniku FUEL mamy godzinne zużycie paliwa;
  • jazda pod górę i używanie rakiet do podskakiwania zwiększa zużycie paliwa (zwłaszcza rakiety - wciągają przy jeździe ok. 30% więcej);
Wyłączając:
  • SRV DUAL REPEATER
  • WAVE SCANNER
  • CARGO HATCH
  • DATA LINK SCANNER
zmniejsza się o ~18% zużycie paliwa. To przekłada się na czas - o ile dobrze pamiętam to ok. 1h.

Hardkorowcy mogą wyłączyć jeszcze:
  • SCANNER - tracimy radar
  • SHIELD GENERATOR - tracimy osłonę (w górzystym i kamienistym terenie lepiej nie wyłączać)
i tym samym zmniejszyć zużycie o ~59%

Robiąc syntezę paliwa  premium mamy 200% więcej czasu.

Zakładając że SRV na jednym standardowym tankowaniu robi ok. 20km to stosując ww techniki można zwiększyć zasięg do max ~100km.

Dobre info, dzięki! Miałem przed wyścigiem wspomnieć o wyłączeniu modułów, ale nie znałem szczegółów procentowych. Jedna poprawka - osłony w SRV nie chronią w ogóle przed kontaktem fizycznym. Chronią tylko przed atakami bronią.

(06.03.2021, 11:42 UTC)Warjoy napisał(a): Zrobiłem pare obliczeń i wyszło mi ze cala trasa to 3300km. Zobacz resztę obliczeń na własna odpowiedzialność
Ogólnie niezłe wyzwanie nie mogę się doczekać Smile

3300 km... rzut beretem, damy radę! Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Pytanie odnośnie Edisona. Jaki rodzaj nawigacji ustawić? Rhumb line czy Great Circle? Rhumb line to stały azymut ale dłuższa droga, natomiast Great cirle to krótsza droga ze zmiennym azymutem (jak nitka na globusie, która przecina południki pod różnymi kątami)

[Obrazek: great_circle-vs-rhumb_line.jpg]
Odpowiedz
Mi się wydaje jednak, że nieco chronią - specjalnie dzisiaj robiłem testy. Robiąc skoki i obijając SRV mniej hula zchodzi mając włączone tarcze.

(06.03.2021, 11:42 UTC)Warjoy napisał(a): SRV ma maksymalna prędkość po płaskim 180km/h (...)

To chyba lecąc w przepaść. Bez asysty na płaskim terenie to jakieś 42-45km/h. Skąd ta informacja, że SRV jedzie 180km/h?
Ok - licznik w SRV pokazuje prędkość w m/s...więc Warjoy ma rację.
Odpowiedz
Powiedziałbym, że nie FULLSCREEN a WINDOWED -> BORDERLESS Wink Mamy wtedy elitkę na cały ekran (jak rozdzielczość taka jak monitora), ale w "oknie" bez ramek etc. Więc można inne aplikacje "on top" mieć wtedy. FULLSCREEN to uniemożliwia, bo gra zajmuje cały ekran i nie da się "na niej" nic innego wyświetlić.
Odpowiedz
Jeśli ktoś jeszcze siedzi w bańce i chciałby podwózki na rozpoczęcie konwoju to mój FC startuje dzisiaj o 18:00 (czasu PL).

System - WISE 0855-0714
Nazwa FC - Golden Hind (XBK-5TF)
Odpowiedz
jakas porada jak ustawićedisona?
kiedy go włączyć ? na planecie ?
co z typem nawigacji o którym pisał Bahasso?
Odpowiedz