OFICJALNY NOWE DLC -- Elite Dangerous: Odyssey (aka New Era) - oficjalna zapowiedź!
(05.06.2020, 16:07 UTC)MAGNUM354 napisał(a): A czemy wszyscy tak narzekaja na brak VR ? W star citizrnie z tego co sie orientuje też nie ma i ludzie graja i sie dobrze bawią.. ?

Elite jest jedną z najlepszych gier do VR. Poczucie "bycia tam" w tej grze jest niesamowite. W połączeniu z samym gameplayem to jest naprawdę jedna z topowych pozycji VR. Nie chce mi się teraz szukać, ale ktoś wrzucił na forum FDEV (w ramach przypomnienia im) listę wszystkich artykułów z prasy branżowej chwalących Elite za VR i za to jak dobrze jest zaimplementowany. Było tego chyba z 15 przez ostatnie parę lat i wszystkie wychwalały ED VR.

Wiele osób gra w Elite tylko w VR i nie wyobraża sobie powrotu do gry na monitorze, bo to nigdy nie będzie to samo. VR jest jedynym, co niektóre z tych osób trzyma przy Elite w ogóle. Bo mimo, że są wypaleni samą grą, to sama przyjemność z latania czy jeżdżenia SRV w VR jest tak duża, że człowiek czasami siada sobie po prostu polatać. 

Do tego dochodzi cała sprawa tego, jak VR/brak VR będzie teraz działać. Jest kilka możliwości jak to wprowadzą:

1. Nie będzie się dało uruchomić EDO w VR. Jedyną możliwością gry w VR będzie uruchomienie EDH, co odetnie mnie od całego contentu EDO. 
  2. VR nie będzie działać tylko przy space legsach, tzn. będzie można odpalić EDO i grać w VR, nawet wylądować i pojeździć w SRV po tych nowych planetach, ale w momencie próby wyjścia ze statku, trzeba będzie się przełączyć na monitor. 
Tutaj oczywiście druga opcja jest o wiele lepsza dla graczy. Ale ogromnym problemem jest samo przełączanie się pomiędzy VR i monitorem. Żeby to zrobić, muszę po kolei. 

1. Zaparkować na orbicie nowej planety / wylądować na niej (zależnie od 1/2 powyżej).
  2. Wyłaczyć grę. 
  3. Ściągnąć headset i go gdzieś odłożyć. 
  4. Właczyć aplikację ED Profiler. (Większość osób ma zredukowane ustawienia graficzne pod VR dla wydajności - a Elite nie obsługuje profili ustawień, za to fanowska apka ED Profiler już tak - więc chociaż tutaj jest ułatwienie, bo jednym kliknięciem można się przełączyć. A kto o tej apce nie wie, musi przełączać wszystkie ustawienia po kolei bezpośrednio w opcjach gry).
  5. Zmienić ustawienia Elity na monitorowe 
  6. Uruchomić z powrotem Elite i wejść do gry.
  7. Dopiero teraz mogę wylądować na nowej planecie / wyjść ze statku, w zależności od 1/2 powyżej. 
Wchodzę do bazy naziemnej, kupuję tam nową broń i biorę nową misję. Super! Możemy wracać na orbitę. Na planecie spędziłem zaledwie 10 minut. Wiesz, co teraz muszę zrobić?

1. Wyłaczyć grę. 
  2. Zmienić ustawienia Elity na VR (na szczęście jest Profiler). 
  3. Włączyć Elite. 
  4. Zabrać headset stamtąd, gdzie go odłożyłem i założyć z powrotem na głowę. 
  5. Wejść z powrotem do gry. 
  6. Dopiero teraz mogę odlecieć z orbity / wystartować z planety. 
Misja wiedzie mnie do systemu obok, 2 skoki. Jestem. Teraz uważaj, najlepsze. Żeby wykonać misję, muszę zinfiltrować w space legsach bazę naziemną na jednej z nowych planet. 

Wiesz co teraz muszę zrobić...? Smile

Dlatego właśnie gracze VR mają taki rage.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
No tak, myślałem że przełaczanie sie nie jest takie trudne. Z tego co opisales wychodzi na to że ED PROFILER zaliczy rekordy pobrań a odłożenie gogli na wieszaczek to sekunda.
Najbardziej upierdliwe w tym przypadku będzie wyłączanie gry - instancje dostaną szajby.. razem z graczami w skrzydle..niefajnie.
Rozumiem że programowo nie da się zrobić tak żeby nie trzeba było gry wyłączać?
Odpowiedz
Faktycznie, w takiej formie VR nie ma sensu, a dla mnie ED to w tej chwili tylko VR, chodź samej gry nie odpalałem z pól roku.

Inna sprawa to jak by wyglądało chodzenie w hełmie na głowie, bo jak bym miał wstawać z fotela i zacząć biegać to problem jest podobny do ściągania ustrojstwa z głowy. Musiało by się to odbywać na siedząco i niektóre osoby musiałyby się zaopatrzyć w  podręczne wiaderko koło fotela.
Odpowiedz
I po ki dzwon ja tu strzępię palce
Odpowiedz
(18.06.2020, 00:06 UTC)maniak589 napisał(a): Obejrzałem Twój materiał hetmaniku, obejrzałem zapowiedź zapowiedzi - i pozostaje pytanie: GDZIE SĄ TE CZYSTE FAKTY ?????

Bo ja widziałem tylko obietnice ze strony FDEV i Twoją podjarkę - GDZIE SĄ TE CZYSTE FAKTY ?????

Mnie zjechałeś za spekulacje w wątku spekulacyjnym, ale - GDZIE SĄ TE CZYSTE FAKTY ?????

Może nie znasz definicji słowa FAKT ? 
To założenie wyjaśnia wiele twoich, nazwijmy to, "lapsusów".

Żeby jasne było - liczę na dyskusję merytoryczną, a i tak spodziewam się poszczekiwania hetmańskich piesków i bana.

Pozdrawiam

Jeżeli "merytoryczną dyskusję" zaczynasz od pasywno-agresywnego ataku na mnie i na grupę bliżej nieokreślonych osób (i to nie pierwszego -  poprzedniego posta, którego później edytowałeś też czytałem), to ja chyba podziękuję.

Nie pozdrawiam.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Tak, masz racje, jak zwykle. Zadowolony ???

To teraz skasujcie moje konto skoro sie juz przypodobalem. AAA, trudne słowo, można w google znaleźć.
Odpowiedz
(18.06.2020, 01:14 UTC)maniak589 napisał(a): Tak, masz racje, jak zwykle. Zadowolony ???

To teraz skasujcie moje konto skoro sie juz przypodobalem. AAA, trudne słowo, można w google znaleźć.

Kolega ma chyba zły dzień... albo aż sześć lat... albo stres przedmiesiączkowy (niepotrzebne skreślić) Wink

PS
Jak dla kolegi "AAA" to trudne słowo, to gratuluje umiejętności Biggrin
[Obrazek: 26492.png][Obrazek: coLdRBJ.png]

Amor patriae nostra lex
Odpowiedz
Pozwolę sobie wrócić na właściwy temat.
W zeszłym tygodniu zobaczyłem na fejsie reklamę- że będzie jakiś stream o Odyssey. Następnego dnia wszyscy się rozpisywali że jakaż to tragedia będzie bo będzie można "tylko" lądować na planetach (znaczy się w domyśle że i na księżycach też). Teraz mam pytanie czy ktoś oglądał ten stream? Co tam było pokazane z tego nowego dodatku? Coś było pokazane czy tylko devsi opowiadali o nim?
Odpowiedz
(18.06.2020, 13:27 UTC)Wojciech Dannyboy napisał(a): Pozwolę sobie wrócić na właściwy temat.
W zeszłym tygodniu zobaczyłem na fejsie reklamę- że będzie jakiś stream o Odyssey. Następnego dnia wszyscy się rozpisywali że jakaż to tragedia będzie bo będzie można "tylko" lądować na planetach (znaczy się w domyśle że i na księżycach też). Teraz mam pytanie czy ktoś oglądał ten stream? Co tam było pokazane z tego nowego dodatku? Coś było pokazane czy tylko devsi opowiadali o nim?

Chyba o tym piszesz: 

[Obrazek: 81328.jpg]
Odpowiedz
Ja powiem tylko tyle. Fajnie, że trailer dali ale taki trailer to nie jest dość. Jeśli nie chcą nic mówić o contencie związanym z tym updatem to normalnie myślałabym, że chcą podkręcić hype i zachować tajemnicę. Ale z doświadczenia wiem, że jak FDEV milczy o contencie to przeważnie dlatego, że nie ma o czym mówić Sad

Jeśli to nogi do chodzenia po pustych planetach tooooo...fuj.

Jeśli mają być space-legsy to na planetach muszą być prawdziwe POI jak w NMSie, a nie jak w Elite gdzie czasem jakaś satelitka rozbita albo wrak SRV się zrespi i tyle. No i już nawet nie wspominam o misjach czy potrzebie na nowe wyspecjalizowane SRV...
Pracując ze mną można zarobić 2 rzeczy: kredyty...albo kulkę w łeb. Statystycznie - to drugie zdarza się częściej, ale nie ma zabawy bez ryzyka, racja?

DZIENNIK POKŁADOWY
Odpowiedz