Za to kochamy FSD.
Wszystkie te wyliczenia są w oparciu o masę na Ziemi. Przeca w pustce kosmicznej ta masa jest zupełnie inna i uzależniona od oddziaływań innych mas. To też wyliczenia są wtedy zupełnie inne. Te wszystkie ograniczenia, które tak na prawdę sami sobie nakładamy to nie są ograniczenia "wszechświata" ale ograniczenia naszą wiedzą i technologią w odniesieniu do naszej planety, tudzież praw fizyki i nauki panujących, naszym zdaniem, na naszej planecie. Raczej spróbowałbym podejść do tematu nie ograniczając się tym. Bo przeca 100kg facet z Ziemi w przestrzeni kosmicznej, na którego znacząco nie wpływa żadna większa masa, nie będzie ważył 100kg. Właściwie nie będzie w ogóle ważył. Co ja gadam. Przecież waga to wynik oddziaływania przyciągania większej masy na mniejszą masę. Więc jeśli nic nie oddziałuje na tego faceta to on tej masy nie ma. Czy się mylę?
[Obrazek: 26492.png][Obrazek: coLdRBJ.png]

Amor patriae nostra lex
Odpowiedz
To co prawda powszechne ale się mylisz. Masa to nie ciężar. Ciężar to tak naprawdę siła jaka działa na daną masę w określonym polu grawitacyjnym, Masa człowieka to po prostu ..... ilość człowieka Smile ta ilość się nie zmieni w jakimkolwiek miejscu wszechświata ale ciężar tej masy już tak.
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
To co jest cięższe? Kilogram węgla czy kilogram pierza?

:>
Odpowiedz
(21.05.2018, 12:19 UTC)Zakrecony Termos napisał(a): To co prawda powszechne ale się mylisz. Masa to nie ciężar. Ciężar to tak naprawdę siła jaka działa na daną masę w określonym polu grawitacyjnym, Masa człowieka to po prostu ..... ilość człowieka Smile ta ilość się nie zmieni w jakimkolwiek miejscu wszechświata ale ciężar tej masy już tak.

W takim razie wszystkie zadania z Fizyki w podobnej tematyce , jakie miałem przyjemność (bądź  nieprzyjemność Tongue) rozwiązywać wprowadzały w błąd nieprecyzyjnymi określeniami. Biggrin
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
LeWaR napisał(a):To co jest cięższe? Kilogram węgla czy kilogram pierza?

W kontekście masy - ważą tyle samo.
W kontekście objętości - pierza będzie więcej Wink
Odpowiedz
(21.05.2018, 14:10 UTC)ronin_htd napisał(a):
LeWaR napisał(a):To co jest cięższe? Kilogram węgla czy kilogram pierza?

W kontekście masy - ważą tyle samo.
W kontekście objętości - pierza będzie więcej Wink

Brnąc dalej, Smile  pytał o ciężar, więc ciężar będą miały taki sam w tym samym miejscu przestrzeni. Różne ciężary, gdy jedno będzie np. na Ziemi a drugie np. na Księżycu.
Masę mają taką samą, Wink natomiast mają inne gęstości. Kilo węgla ma więcej węgla w węglu niż pierze pierza w węglu pierzu. Czy jakoś tak. Biggrin
Pierze pierza pierzu a zombi zombi zombi.  Confused
Odpowiedz
(21.05.2018, 12:43 UTC)LeWaR napisał(a): To co jest cięższe? Kilogram węgla czy kilogram pierza?

Dla stopy jedyna różnica w objętości. Każda paczka uderzy z taką samą prędkością ale mniejsza w mniejszą powierznię stopy. Wink
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
(21.05.2018, 12:43 UTC)LeWaR napisał(a): To co jest cięższe? Kilogram węgla czy kilogram pierza?

Co jest cięższe - 50kg żelaza, czy 50kg kobiety?

"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
1 kg pierza wypiera więcej objętości powietrza więc jest cięższe. Prawo Archimedesa.

Smile
Odpowiedz
(21.05.2018, 17:04 UTC)LeWaR napisał(a): 1 kg pierza wypiera więcej objętości powietrza więc jest cięższe. Prawo Archimedesa.

Smile

Nie napiszę, że się mylisz ale że ledwie mijasz się z rzeczywistością wirtualną. Powietrze nic nie waży. Patrz prawo Pitagorasa.

Idę w offtop. Wiem, już milknę. Smile
Odpowiedz