Nowe logo na forum
(03.08.2016, 14:05 UTC)Tom Pold77 napisał(a): Tutaj taki myk z eaglem nie przejdzie Smile

Od początku założenie było takie, żeby nie robić cepelii i jakiś niepotrzebnych rzeczy na stronie. odoba mi się.
Może komuś wyjdzie po prostu lepiej.

Potrafisz skutecznie zdemotywować człowieka do dalszej pracy, gratuluję Smile
Cytując jednak dalej Ciebie, to:

(03.08.2016, 14:05 UTC)Tom Pold77 napisał(a): Może komuś wyjdzie po prostu lepiej.
Odpowiedz
Z eaglem chodzi o to, że najprawdopodobniej nie ma możliwości na tym poziomie technologicznym na którym działa niniejsza strona, zrobienia czegoś takiego (że jedna z grafik znajduje się nad drugą/inną zawartością strony, szczególnie jeśli jest to menu). Technicznie to nie wyjdzie. W jakimś Muse, czy Dreamweaver da radę....tutaj bardzo wątpię.

A pisząc o reszcie, chodziło mi że po moim zdaniem takie banery słabo wyglądają, ja nigdy tego nie robię, przypomina mi to chińskie fora z anime Smile...no sorry, po prostu nie przepadam za przesytem w każdej formie. No chyba że w kwestii jedzenia i picia Biggrin

Z przeróbką logo można próbować, ale ta "pusta przestrzeń" - jak już kilkukrotnie o tym ktoś pisał - to nic innego jak coś co podkreśla dynamikę kształtu. Jeśli połączysz szczyty skrzydeł, lancy, tekstu to wychodzi Ci kształt często używany w konstrukcjach statków z Elite. Nie mam tutaj rysunku, ale Mathiasowi kiedyś to tłumaczyłem. Chodzi też o "spiralę złotego podziału" która zaczyna się na czubku lancy, przechodzi przez podstawę tekstu "elite" i wchodzi przez skrzydła, kończąc się gdzieś w okolicach hełmu. To nie teoria dopisana po zrobieniu logo, tylko postawa tego co robiłem, dlatego właśnie skrzydła są tak wysoko wysunięte ponad lance i lekko odchylone...chodzi o dynamikę kształtu...
No nieważne... z mojej perspektywy przestrzeń pomiędzy skrzydłami a lancą nie jest pusta, ona podkreśla resztę kształtów.
Niemniej jednak nie mam nic przeciwko kombinowaniu z tym logo, zrobiłem je specjalnie dla TWH, więc jest poniekąd dobrem wspólnym Smile

Można je przerabiać do woli, ale przy zachowaniu dobrego gustu.
Odpowiedz
(03.08.2016, 19:24 UTC)Tom Pold77 napisał(a): A pisząc o reszcie, chodziło mi że po moim zdaniem takie banery słabo wyglądają, ja nigdy tego nie robię, przypomina mi to chińskie fora z anime Smile...no sorry, po prostu nie przepadam za przesytem w każdej formie. No chyba że w kwestii jedzenia i picia Biggrin

Myślę, że w tym wypadku jesteś tutaj w wyjątkowej mniejszości Smile
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
(01.08.2016, 09:07 UTC)Drakkainen napisał(a): Jak w temacie, co myślicie o zmianie loga, tego na górze forum. Jesteśmy teraz członkiem BC i fajnie byłoby to uwzględnić w bannerze. Mam na myśli coś takiego co Tadek w NL przy Community Goal'ach podaje.
Jakaś grafika z gry + logo TWH + decal BC Anukusa. Trochę by to przełamało ten szary wystrój forum.
Oczywiście ja rzucam tylko pomysłem i musiałaby się znaleźć dobra dusza która by coś takiego zaprojektowała bo ja raczej zdolności artystycznych nie mam.

(03.08.2016, 19:24 UTC)Tom Pold77 napisał(a): Z przeróbką logo można próbować, ale ta "pusta przestrzeń" - jak już kilkukrotnie o tym ktoś pisał - to nic innego jak coś co podkreśla dynamikę kształtu. Jeśli połączysz szczyty skrzydeł, lancy, tekstu to wychodzi Ci kształt często używany w konstrukcjach statków z Elite. Nie mam tutaj rysunku, ale Mathiasowi kiedyś to tłumaczyłem. Chodzi też o "spiralę złotego podziału" która zaczyna się na czubku lancy, przechodzi przez podstawę tekstu "elite" i wchodzi przez skrzydła, kończąc się gdzieś w okolicach hełmu. To nie teoria dopisana po zrobieniu logo, tylko postawa tego co robiłem, dlatego właśnie skrzydła są tak wysoko wysunięte ponad lance i lekko odchylone...chodzi o dynamikę kształtu...
No nieważne... z mojej perspektywy przestrzeń pomiędzy skrzydłami a lancą nie jest pusta, ona podkreśla resztę kształtów.
Niemniej jednak nie mam nic przeciwko kombinowaniu z tym logo, zrobiłem je specjalnie dla TWH, więc jest poniekąd dobrem wspólnym Smile

Można je przerabiać do woli, ale przy zachowaniu dobrego gustu.

Po pierwsze... Drakkainen nie pisze w tym wątku o zmianie kształtu logo, tylko o zmianie "logo" jako o całym banerze.
Po drugie... Fakt jest taki, że cokolwiek byś nie powiedział na obronę logo, to możesz mi wierzyć lub nie zawsze mam z nim problem ponieważ jest niesymetryczne i jeśli chce się je umieścić na środku ekranu (np.na końcu filmu), to i tak trzeba robić korekty, by zniwelować efekt niewypełnienia przestrzeni, który od razy wyłapują oczy.
Po trzecie... Logo jakie jest takie jest, ale nie wyobrażam sobie, aby na tym etapie wykonywać na nim jakiekolwiek modyfikacje. Społeczność ED rozpoznaje już to logo i dobrze by było to tak zostawić.

(03.08.2016, 19:24 UTC)Tom Pold77 napisał(a): Z eaglem chodzi o to, że najprawdopodobniej nie ma możliwości na tym poziomie technologicznym na którym działa niniejsza strona, zrobienia czegoś takiego (że jedna z grafik znajduje się nad drugą/inną zawartością strony, szczególnie jeśli jest to menu). Technicznie to nie wyjdzie. W jakimś Muse, czy Dreamweaver da radę....tutaj bardzo wątpię.

Tu nie masz racji. Każde opensource'owe forum jest tak skonstruowane, że można sobie wykonywać na nim dowolne przeróbki. Problem występuje tylko w przypadku jego aktualizacji, po której (ale nie często) nadpisywane są pliki, które zostały ręcznie zmodyfikowane. Znajdę chwilę, to zainstaluje forum i wrzucę grafiki, by udowodnić, że jak mówi mój 5-letni syn: "to prostsze niż kradzież sałaty ślimakom".
Odpowiedz
Żeby zrobić takie coś jak zaproponował Anukus nie ma większego problemu, tnie się po prostu obrazek na mniejsze, i wcale jedna grafika nie wchodzi na drugą, tylko w belkę wstawia się przycięty fragment z belką i Eaglem.

W porównaniu z wersją Anukusa, obecna główka strony wygląda jak nagrobek.

Jak dla mnie ta ostatnia wersja jest bombowa i najbardziej właśnie taką bym chciał.

Co do przestrzeni między lancą a skrzydłami - jest pusta - gdzieś tam można by wstawić jakiś motyw BC. Całość poprawia się po wstawieniu nicka commandera.

Właśnie przez to odchylenie skrzydeł do tyłu i tą pustą przestrzeń logo sprawia wrażenie niespójnego. Ogólnie jest fajne, ale z tym pochyleniem w lewo, i pustym miejscem jest coś do zrobienia, widać że coś jest nie tak, natomiast lanca, czcionka, hełm, są OK.

Tu nie ma żadnego podkreślenia dynamiki kształtu. To po prostu pusta rzucająca się niestety w oczy przestrzeń.

To ma trochę lepszy układ. Na banerze Shamotha znalazłem.
[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]

Tak więc w obecnym logu, powinno się dać skrzydła pochylone zgodnie z czcionką Hussars i zmniejszyć wysokość skrzydeł (lub jakiś inny motyw zrobić) - tak w kontekście pustego miejsca. Poza tym - podoba mi się, szczególnie w wersji pomarańczowej, napisem Elite na dole i polską flagą na lancy.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
Uważam, że logo jest idealne w takiej formie jakie jest. Autor powinien do loga dorobić "księgę znaku" aby nikt nie miał wątpliwości co można z logiem a czego nie można. Uważam, że logo powinno mieć swoje pole ochronne, którego nic nie powinno naruszać. Dodatki typu BC lub inne powinny znajdować się poza polem ochronnym.

Ostatni banner podoba mi się ale jest stanowczo za wysoki, logo powinno być nieco mniejsze, belka zdecydowanie niższa. Jej kolor może pasuje do eagla ale w ogóle nie pasuje do forum jako całość.
Eagla można by wyciąć z tła zmniejszyć nieco, wyrównać do prawej (float: left; posisiotn: absolute; ). Wtedy przy zmianie rozdzielczości zawsze byłby z prawej strony. Tło zrobić szersze tak aby u ludzi z wielkimi rozdzielczościami nie ucinało się w którymś momencie. Poza tym można dodać skrypcik, który powoduje zmianę tła (fade) też może ciekawie wyglądać. Tak delikatnie żeby nie było za bardzo inwazyjne wizualnie.

No... ale co ja tam wiem, siedzę w branży tylko 18 lat Wink
[Obrazek: 26492.png][Obrazek: coLdRBJ.png]

Amor patriae nostra lex
Odpowiedz
Ja po przechodzeniu dzień-w-dzień przez 10 lat kilku takich rozmów przestałem się zawodowo tym zajmować i poszedłem w stronę programowania i systemów IT  Wink

Czy ktoś robi coś 20 lat, czy 10, czy 5, nie ma znaczenia. Widziałem w swoim życiu grafików (jak i innych ludzi, dotyczy to każdego obszaru) którzy od 20 lat coś robili, i przez 20 lat robili to źle.
Odpowiedz
Jeżeli ten zabieg z dzieleniem grafiki (eagla) będzie skuteczny dla wszystkich rozdzielczości to go róbcie Smile
Współtworzę forum, bardzo podobne do tego, które ma stale ponad 20mln odsłon miesięcznie i właśnie ze skarg użytkowników wiem, że takie kolorowe bajery się nie podobają większości ludzi. Jak jednobarwne logo stworzone kilka lat temu dostało lekko kolorową gładką teksturę to od razu setka osób zaczęła protestować Smile.
Gusta są różne, jeśli Wam takie wielokolorowe forum się podoba, to po prostu mamy różne gusta. Mi to w żaden sposób nie przeszkadza. I tak dalej będę dalej z niego korzystał.
Kwestią gustu jest też to, czy kształty wymagające uwagi są lepsze niż koło czy kopnięty kwadrat. Dla mnie coś wpisane w okrąg jest po prostu nudne, od takich form się wszędzie ucieka, po to żeby zrobić coś ciekawszego i przyciągnąć uwagę, dać się zapamiętać klientowi/użytkownikowi itd. (koła się łamie, kwadratów się nie zamyka...)
Połączenia pewnych kolorów to też kwestia gustu, nigdy bym nie połączył fioletu z pomarańczą, ale np. taka sygnatura Kyokushina przez to zwraca na siebie uwagę Smile
Wszystko jest kwestią gustu.

To że np. Kyokushinowi (sory że akurat o Tobie piszę), podoba się logo Shamotha, połączenie fioletu i pomarańczy, koła i kwadraty to znaczy tylko że mamy inną wrażliwość na świat Wink. No wszystko jest kwestią gustu i tyle. Mi to naprawdę nie przeszkadza, oczywiście, nie podoba się i zawsze będę czegoś takiego odradzał, ale mogę z tym żyć i na to patrzeć Smile

Ostatnio koleżance robiłem jakieś dziwne logo na "koniecznie fioletowym tle". Wygląda tragicznie, ale działalność firmy jest skierowana do takich ludzi, dla których ten fiolet jest atrakcyjny... mi się nie podoba, ale za to jej klientom tak.

Chłopaki, róbcie, zmieniajcie, jeśli eagle będzie wylatywał z tego baneru, niech wylatuje Smile. Dla mnie to po prostu przerost formy nad treścią (bo ona jest tutaj najważniejsza), ale tak jak piszecie - jestem tutaj w mniejszości.

Natomiast jestem pewny że gdybyśmy zrobili to na forum gdzie odwiedzających jest więcej niż tutaj, to większość była by nad utrzymaniem stonowanej oprawy graficznej, bo taka jest po prostu bardziej przyjazna...i to przejawia się w każdym aspekcie życia, nie tylko na stronach www Smile
[Obrazek: 10848.png]
Odpowiedz
Różnica między stonowaną, a funeralną jest mierzalna. Kwestia gustu, lub jego braku Smile

W logu Shamotha podoba mi się wypełnienie przestrzeni (a raczej brak pustej przestrzeni), w Twoim kolorystyka (wariant pomarańcz), pomysł z kaskiem, skrzydła fajniejsze, ekstra myk z lancą, diamentem w środku, i proporcem na końcu.
Błąd w sztuce się zdarza - mam na myśli ten brak wypełnienia, zazwyczaj się go poprawia w którejśtam iteracji i po sprawie, nie ma co teorii dorabiać.
Odpowiedz
Trochę dziwi mnie szum o sekcję forum, która i tak przez 90% czasu jest niewidoczna Smile
Odpowiedz