Liczba postów: 182
Liczba wątków: 17
Reputacja:
22
Platforma:
CMDR: GrzechS_I_N
.png) .png) .png) .png) .png) .png) .png)
Dawid przemówił: https://forums.frontier.co.uk/threads/od...ds.585652/
I niestety konsolowcy (patrz ja) poczekają, ale cieszy mnie ten news
Niech ogarną wersje PC, wywalą przynajmniej 50% bugów (bo więcej sie nie spodziewam jak to było z Horizonem i jest do dziś) i myślą o optymalizacji na konsole. Osobiście myślę, że Braben zrozumiał, że mieliby ogromny problem z certyfikacją produktu na sklepu konsolowe i wyszłaby z tego burza typu Cyberpunk i szybko ściągnęliby im Odyseje ze sklepu.
ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
(13.07.2021, 11:47 UTC)szkodi napisał(a): Niech ogarną wersje PC, wywalą przynajmniej 50% bugów (bo więcej sie nie spodziewam jak to było z Horizonem i jest do dziś) i myślą o optymalizacji na konsole. Osobiście myślę, że Braben zrozumiał, że mieliby ogromny problem z certyfikacją produktu na sklepu konsolowe i wyszłaby z tego burza typu Cyberpunk i szybko ściągnęliby im Odyseje ze sklepu.
Jak dla mnie, to powinni parę aspektów rozgrywki również dopracować, bo nie tylko bugi trapią ten dodatek. Na przykład kwestię tego, w jaki sposób rozwiązana jest walka z NPCami poruszającymi się piechotą, podczas gdy gracz jest w statku bądź w SRV. Zdaję sobie sprawę, że to by był niezły "Win button" gdyby można było rozwalić NPCów nie wychodząc ze statku, ale z drugiej strony czynić pistolet NPCa potężniejszym niż większość zamontowanych na statkach broni medium i small też nie jest właściwym rozwiązaniem. Oczywiście do stacjonarnych naziemnych wieżyczek obronnych nic nie mam - mogą (a nawet powinny) być skuteczne i potężne, bo taki stan rzeczy nie kłóci się ze zdrowym rozsądkiem.
Nie podoba mi się też to, że kiedy ginie się podczas misji na nogach to od razu zyskuje ona status "failed" mimo, iż w większości przypadków nic nie stoi na przeszkodzie by wrócić do danego osiedla i misję dokończyć. O ile jestem w stanie zrozumieć, że zadania typu "covert ops" czy też te polegające na odzyskaniu określonego przedmiotu z wraku raz "skaszanione" nie pozwalają na podjęcie kolejnej próby z uwagi na fakt, że przeciwnik został już zaalarmowany i teraz będzie się trzymał na baczności, bądź też pożądany artefakt został już zabrany z miejsca katastrofy, o tyle zlecenia polegające na na zabiciu danego NPCa bądż wyczyszczeniu jakiejś osady postrzegam jako możliwe do powtarzania do skutku.
Największy jednak problem to w moich oczach zbyt ciemny wszechświat, szczególnie na nieoświetlonych stronach planet. Pal licho ciemny kokpit - to jest głownie kwestia wrażeń estetycznych. wszystkie istotne elementy kokpitu- radar, wskażniki, itp. są czytelne. Natomiast drastycznie obniżona widoczność w trakcie misji w kombinezonie, który w przeciwieństwie do statków czy SRV nie jest wyposażony w noktowizor, skutecznie utrudnia rozgrywkę. I choć zabawa w kotka i myszkę z NPCami posługującymi się latarkami w niemal całkowitej ciemności może okazać się całkiem przyjemna, to już szukanie obiektów do zeskanowania staje się katorgą i potrafi zniechęcać lub co gorsza frustrować.
Pomijam już fakt, że w niektórych przypadkach na stacjach Odyssey potrafi zarżnąć tandem Core i9 9900k +RTX3070. W rozdzielczości 2580×1080 trafiają się spadki wydajności nawet do okolic 30 FPS, zwłaszcza w centrum lobby gdzie odbywają się wszystkie piesze interakcje ze stacją i NPCami. Wiem że może to nie najnowszy procek, ale nawet Cyberpunk 2077 z włączonym Raytracingiem na ultra i bez aktywnego DLSS2 nie prezentuje tak słabej optymalizacji.
W zwiazku z powyższym, choć trzymam kciuki, to nie spodziewam sie cudów.  Parafrazując mistrza Yodę: Frontier jaki jest - wie każdy.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
CMDR: Moskit 10sq
Jest to wkurzające, kiedy nauczony na swoim sprzęcie przemierzać galaktykę na trzech monitorach (Nvidia Surround) z ustawieniami na Ultra wydajesz kasę na dodatek po 6tym patchu mając nadzieję, że cokolwiek z tego co się dowiedziałeś o katastrofie optymalizacji Odyssey zostało poprawione,a tu niestety trzeba zejść do jednego monitora i na ustawienia Medium w celu uzyskania jako takiej płynności obrazu. Ehhhh, jednak muszę przyznać, że nowości jakie są to ogrania w nowym DLC przeważają nad niedogodnościami związanymi z ekranową czkawką. Mam nadzieję, że doczekamy doszlifowania tego DLC, bo z tego co piszecie nawet na super wypasionych sprzętach jest nieciekawie. o7
(09.08.2021, 07:27 UTC)mosqit10sq napisał(a): Jest to wkurzające, kiedy nauczony na swoim sprzęcie przemierzać galaktykę na trzech monitorach (Nvidia Surround) z ustawieniami na Ultra wydajesz kasę na dodatek po 6tym patchu mając nadzieję, że cokolwiek z tego co się dowiedziałeś o katastrofie optymalizacji Odyssey zostało poprawione,a tu niestety trzeba zejść do jednego monitora i na ustawienia Medium w celu uzyskania jako takiej płynności obrazu. Ehhhh, jednak muszę przyznać, że nowości jakie są to ogrania w nowym DLC przeważają nad niedogodnościami związanymi z ekranową czkawką. Mam nadzieję, że doczekamy doszlifowania tego DLC, bo z tego co piszecie nawet na super wypasionych sprzętach jest nieciekawie. o7
Obecnie wydajność leży i kwiczy chyba już tylko w nowych bazach (szczególnie w CZ). Wszędzie indziej jest w porządku, z tego co rozumiem po komentarzach na forum FDEV. Trochę bugów jeszcze jest z contentem w bańce (misje i inżynierowie głównie). Na pewno nie jest tak tragicznie, jak było. Ale fakt, że po 6 paczach człowiek spodziewałby się już jednak działającej gry...
Ja poleciałem na eksplorację i nie narzekam - poza bańką EDO jest w pełni grywalne i działa jak powinno
Liczba postów: 2,979
Liczba wątków: 173
Reputacja:
295
Platforma:
CMDR: Kyokushin
10.08.2021, 13:33 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.08.2021, 13:33 UTC przez Kyokushin.)
dodali AMD FSR - znacząco podnosi FPS - super do VR. Polecam używać na high-quality.
Liczba postów: 5
Reputacja:
1
Platforma:
CMDR: KRAHENPL
Cześć, po długiej przerwie (brak czasu) wracam do Elitki. Ściągnąłem najnowszy dodatek Odyssey z patchem chyba 7 i mam problem.
Horizon mi śmiga a Odyssey uruchamia się do okna gdzie jest "Start", klikam i nic, nic się nie dzieje. Ekran tylko mignie i nie przechodzi dalej, można tak klikać i nic. Pozostałe przyciski menu działają, opcje też. Wracam do launchera uruchamiam Horizon i bez problemu działa. Wracam uruchamiam Odyssey i dupa, ładuje się wszystko ale Start nie działa. ?
Znacie może powód tej sytuacji?
(23.09.2021, 08:35 UTC)Krahen_PL napisał(a): Cześć, po długiej przerwie (brak czasu) wracam do Elitki. Ściągnąłem najnowszy dodatek Odyssey z patchem chyba 7 i mam problem.
Horizon mi śmiga a Odyssey uruchamia się do okna gdzie jest "Start", klikam i nic, nic się nie dzieje. Ekran tylko mignie i nie przechodzi dalej, można tak klikać i nic. Pozostałe przyciski menu działają, opcje też. Wracam do launchera uruchamiam Horizon i bez problemu działa. Wracam uruchamiam Odyssey i dupa, ładuje się wszystko ale Start nie działa. ?
Znacie może powód tej sytuacji?
Kilka osób otarło się o podobny problem. Podobno pomaga ponowna instalacja gry
Liczba postów: 2,603
Liczba wątków: 28
Reputacja:
186
Platforma:
CMDR: MAGNUM354
.png) .png) .png)
Mi pomogła, ale muszę zwrócić uwagę że był mały patch na jakieś 24 MB - który się ściagał do 100% i wtedy wyskakiwał bła zapisu na dysku. Dysk zwykły talerzowy 1TB - około 7 miesięczny... na wszelki wypadek przeinstalowałem całą gre i od 3 dni działa Odyssey sie odpala.
Liczba postów: 5
Reputacja:
1
Platforma:
CMDR: KRAHENPL
Dziękuję za informację. Dzisiaj przeinstaluję całą grę. Dam znać czy pomogło.
|