Nowy komp, w co iść?
Popieram zdanie kolegów co do lepszego zasilacza, standard 80 Gold, lub Platinum nawet. Dobry komentarz o podpórce do karty, THE SAG IS REAL!
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
W związku z sugestiami kolegów co do wyboru zasilacza do nowej platformy, polecałbym te od Seasonic.
Pewne konstrukcje i trwałe.  A dodatkowo można załapać się na promocję tutaj
A jeśli chodzi o wybór GPU to może coś z większą ilością VRAM - ja się ostatnio przesiadłem z RTX 3060 (12GB) na RX 6800 (16GB) - tak bardziej przyszłościowo Smile
[Obrazek: 84838.png]
Odpowiedz
@Yautja

Ja właśnie zmieniłem kompa (za wyjątkiem obudowy, dysków i zasilacza to prawie wszystko wymienione).

Też rozważałem zestaw na socket 1700 od Intela. Ponad miesiąc studiowałem testy na YT, fora, benchmarki, itp. Finalnie wybrałem platformę AMD i nawet GPU od czerwonych Biggrin . DLaczego tak wybrałem? CPU od AMD są mniej prądożerne nawet po undervoltingu, a sama platforma na socket AM5 bardziej przyszłościowa (znudziło mnie i pociągnęło po kieszeni to ciągłe wymienianie wszystkiego po kilku latach bo intel wymyśla podstawkę po konkretną generację CPU). Choć podobno seria CPU 14000 też ma wykorzystywać socket 1700 - pożyjemy zobaczymy.
Jeśli bardzo chcesz Intela to wybierz i7 13700KF (jest poniżej 2000PLN i znacznie mniej się grzeje niż i9, a wydajnościowo niewiele gorzej). Płytę miałem wybraną taką samą jak ty.
Bez względu co wybierzesz nie oszczędzaj na zasilaczu! Ja polecam Corsaira HX 850W Platinium lub takie same o większej mocy. To będzie jeden z ostatnich komponentów jaki wymienisz. Zadbaj też o obudowę. Polecam Bequiet purebase 500DX z szklanym lewym bokiem. Zmieści ci się tam nawet rtx 4090 , a na górze aio 2x120mm. Na przednim panelu wyjdą 2x 120mm wentyle, a na tylnym jeden. Zasilacz jest zabudowany na dole. Schludna, ładna (jeśli lubisz ledy) i łatwa w utrzymaniu czystości obudowa (trzy duże filtry przeciwkurzowe). Mają ją moi dwaj synowie i dla takiego pasjonaty kompów jak ja jest bardzo dobra.

Obecnie piszę z mojego zestawu na AMD i jestem mega, mega zadowolony. Jedyne co na razie nie pyknęło to moje RAMy w trybie OC (AMD Expo do 6000MHz). Jednak to pewnie się zmieni z nowszym BIOSem płyty głównej.

Zajrzyj też do mojego nowego tematu:
TWH_Forum

Pozdrawiam i wybierz mądrze!

Cmdr Azzorek
Odpowiedz
ooo popieram kolegę - nie chciałem być stronniczy ale Yautja - skoro Hetman, Azzorek i ja używamy tej obudowy - to musi coś znaczyć Smile Bequiet purebase 500DX ci się spodoba Smile Ja w swoim wodnym chłodzeniu AiO wymieniłem dodatkowo wentylatory na dużo cichsze - dzięki czemu mam do góry wiaterek ale bez wycia Smile a sama obudowa posiada dedykowane wentylatory które są naprawdę ciche.
Odpowiedz