14.06.2017, 23:27 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.06.2017, 09:08 UTC przez Mathias Shallowgrave.)
::DATA 14 CZE 3302
::SYSTEM HIP 17044
::LOKACJA GŁĘBOKA PRZESTRZEŃ. MIEJSCE ATAKU THARGOIDÓW NA KONWÓJ FEDERACJI.
Atak THARGOIDÓW? A tak, Thargoidów. Boicie się? Wracają opowieści, którymi w dzieciństwie straszyło was starsze rodzeństwo? Nie bez powodu.
Wiedziałem. Wiedziałem, że decyzja o nawiązaniu kontaktu z Palinem jest słuszna! Przedwczoraj skontaktował się ze mną Cmdr Edward Lewis, który należy do ścisłego zarządu Federacji Pilotów. Zaproponował udział w tajnej misji, dotyczącej odkrycia, blisko którego jest Palin. Okazało się, że profesor ma podstawy sądzić, że wie, skąd pochodzą tajemnicze statki-kwiaty, o których od jakiegoś czasu jest głośno w całej zamieszkałej przestrzeni.
Do tej pory oczywistym było, że to ET, czyli istoty pozaziemskie. Nieludzie. Ich pochodzenie pozostawało jednak zagadką. Do jej rozwiązania profesor potrzebował danych ze "śladów", które zostawiały statki-kwiaty po wejściu w hiperprzestrzeń. Galaktyczna społeczność kolejny raz nie zawiodła i Palinowi udało się dokończyć badania. Ich wyniki zostały jednak skradzione przez Federację.
Cmdr Lewis kolejny raz poprosił o pomoc i w grupie około 10 pilotów udaliśmy się na poszukiwania federacyjnego konwoju, który transportował skradzione dane. Pościg doprowadził nas do systemu HIP 17044 i lokacji oddalonej o ok. 11000 Ls od drugiej planety, w kierunku systemu Asterope. Przeczesując tę cześć systemu, natrafiliśmy na mocny sygnał zidentyfikowany przez komputer pokładowy jako niezarejestrowany nadajnik.
Po wyjściu z super rejsu naszym oczom ukazał się straszliwy widok.
Cały konwój zniszczony. Włączając w to DWA bojowe krążowniki klasy Farragut. Te flagowe statki Federacji mają ponad 2 km długości i obsadzone są przez siedmiotysięczną załogę. To w zasadzie latające miasta. Równać z nimi może się tylko imperialny odpowiednik, czyli Interdictor. Do wiadomości publicznej nie są podane wszystkie parametry Farragutów, ale to prawdziwe potwory.
![[Obrazek: qLuUOPs.jpg]](http://i.imgur.com/qLuUOPs.jpg)
I coś zrobiło z DWÓCH takich behemotów kaszankę (to takie stare powiedzenie... nie sądzę, żeby dzisiaj można było gdziekolwiek dostać kaszankę - sprawdzajcie na własną odpowiedzialność!). Oprócz tego w przestrzeni znajdowało się jeszcze kilka FDS-ów i Condorów. Widok naprawdę niecodzienny. Kadłuby statków pokryte były jakąś zieloną, fosforyzującą substancją, która jakby wyżarła poszycie zniszczonych jednostek.
![[Obrazek: sMhPean.png]](http://i.imgur.com/sMhPean.png)
![[Obrazek: u29TMPG.png]](http://i.imgur.com/u29TMPG.png)
Najważniejszy jednak okazał się nadajnik, który według informacji Cmdra Lewisa co godzinę transmitował pewną wiadomość. Jak się okazało, brzmiała ona:
Tango, Hotel, Alpha, Romeo, Golf, Oscar, India, Delta, Romeo, Echo, Tango, Uniform, Romeo, November.
Co oczywiście tłumaczy się na THARGOID RETURN.
Thargoidzi wrócili. Ta potężna i mityczna wręcz rasa obcych, o której krążą niezliczone legendy, wróciła. To właśnie było przedmiotem badań Palina, a odkrycie do kogo należą statki-kwiaty jest ich wynikiem. Śmiało można powiedzieć, że to najbardziej wstrząsająca wiadomość ostatnich lat. Niestety same badania i ich faktyczne wyniki zostały zniszczone przez członków załogi jednego z krążowników. Pomimo tego, odkrycie to bez wątpienia zatrzęsie całą zamieszkałą częścią galaktyki. Do teraz nie mogę uwierzyć, że byłem częścią wyprawy, która odnalazła miejsce bitwy i odkryła najważniejszą wiadomość XXXIV stulecia.
W głowie natychmiast rodzą się setki pytań. Jakie jest nastawienie tej rasy obcych, z którą ludzkość już raz miała do czynienia (i wcale nie skończyło się to dobrze)? Dlaczego Federacja ukradła wyniki badań Palina i dokąd je transportowała? Dlaczego federalni chcieli zataić fakt o powocie Thargoidów? Jaki jest związek Sirius Corp. z tym wszystkim i dlaczego korporacja META Drive, którą przejął Sirius nazywa się tak samo, jak Meta komponenty, wydobywane ze Skorupiaków, z których statki Thargoidów zdają się czerpać... coś? (Energię? Paliwo?). Te pytania pewnie długo jeszcze pozostaną bez odpowiedzi.
Jedno jest pewne. Nadchodzą ciekawe czasy i trzeba być na nie przygotowanym.
Jedno jest pewne. Nadchodzą ciekawe czasy i trzeba być na nie przygotowanym.
Aha, zapomniałem wspomnieć jeszcze o czymś. Niestety podczas misji zginęła Amayah Kim, pilotka myśliwca, którą miałem zaokrętowaną na czas tej misji. Z tego co wiem, nie miała żadnej rodziny, więc przynajmniej tym razem nie będę musiał spełnić przykrego obowiązku powiadomienia bliskich o jej śmierci. Spoczywaj w Przestrzeni, Amayah. Poświęciłaś życie dla godnej sprawy. Twoja śmierć nie pójdzie na marne.
A ja wracam do Bańki. Nagle czuję, że wcale nie mam tak wiele czasu, a czeka mnie jeszcze sporo pracy. Cmdr Lewis nie mógł podać mi namiarów na Palina, więc niestety muszę zrealizować poprzedni plan i dotrzeć do niego przez Marko Qwenta, a do tego muszę spoufalić się z Sirius Corp., co wcale mi się nie uśmiecha. No ale jak mus to mus. Najpierw jednak muszę znaleźć kogoś na miejsce Amayah.
Kierunek - Luyten's Star!
-EOF
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)