Dziennik pokładowy: Cmdr Mathias Shallowgrave
::DATA 02 MAJ 3303
::SYSTEM LUMASTYA
::LOKACJA PORT ORBITALNY SUZUKI TERMINAL

Stało się. Jednoosobowe biuro podróży "Koniec (Wszech) świata" oficjalnie rozpoczyna działalność! Nadszedł czas na konkretny plan. Ale od początku... 

Kilka tygodni temu badałem Plejady, co opisałem w ostatnim diarylogu. Od tamtej pory wydarzyło się kilka znamiennych rzeczy, które sprawiły, że powziąłem decyzję o rozpoczęciu nowego projektu. 

Po pierwsze - i najważniejsze - miałem bliskie spotkanie z... czymś. Widziałem raporty o statkach przechwyconych przez niezidentyfikowane jednostki, statki-kwiaty, wydające się połączeniem maszyny i żywego organizmu. Nie spodziewałem się jednak, że przytrafi się to również mnie. A jednak...

Podczas eksploracji Plejad, w trakcie skoku nadprzestrzennego dostałem komunikat o dysfunkcji napędu FSD. 

[Obrazek: iXhRPoR.jpg]

Po chwili wyrzuciło mnie do RS*, komputer pokładowy zaliczył freeza (działanie celowe, jak podejrzewam). Po kilkunastu sekundach z mroku wyłoniło się coś...

[Obrazek: lIDJFQC.jpg]

...co, jak mniemam, przeskanowało Poharataną, po czym zniknęło w Witchspace. 

[Obrazek: aajkcl4.jpg]

Kiedy piszę "zniknęło w Witchspace", nie mam na myśli zwykłego skoku, jakich na co dzień doświadczamy dziesiątki, jeśli nie setki. Obcy przy pomocy sobie tylko znanej technologii sięgnął do RS i jakby otwarł w niej szczelinę do hiperprzestrzeni. 

Przerażające doświadczenie, nie powiem. Z tego co mi wiadomo, to wszystkie spotkania statków-kwiatów przebiegają dokładnie tak samo. Obcy przechwytują statek, skanują go (?), po czym znikają w nadprzestrzeni. Chociaż czytałem też niedawno raport o jawnym ataku na jakiś konwój, co trochę odbiega od jednolitego do tej pory scenariusza. 

Myśli natychmiast zaczynają galopować. Wszystkie legendy i mity o Thargoidach. Starożytne ruiny Strażników. Przekaz od pomylonej (czyżby?) Halsey, Skorupiaki w Plejadach, tajemnica Formidine Rift, Zurara, Operacja "Exodus", Sirius Corporation, opuszczone bazy naokoło Bańki i konspiracja, której korzenie sięgają głębiej niż Federacja i Imperium.... Śmierć Salomé. 

Coś zdecydowanie wisi w powietrzu.

A jeśli dołożyć do tego wszystkiego coraz bardziej otwarty konflikt Federaków i Imperialnych w Plejadach, to przyszłość rysuje się dosyć niepewnie.

Koniec końców podjąłem decyzję o zabezpieczeniu się finansowo na ewentualny kryzys. W tym celu zamierzam zająć się prowadzeniem stuprocentowo legalnego biznesu. To nie czas na ciemne interesy i niepewny zysk. Tutaj trzeba działać szybko i mieć plan.

Dlatego właśnie biuro podróży "Koniec (Wszech) świata" oficjalnie rozpoczyna działalność! Jestem świeżo po zakupie skorupy Delfina. Zamierzam go teraz przetransportować do Founders World i tam odpowiednio wyposażyć. Działalność w HR już zarejestrowana, a kontrakt z Carmelo Johnsonem podpisany.

Jak tylko mój nowy nabytek zostanie dostarczony do bazy, rozpoczynam działalność. Uwaga, turyści - Mathias za kierownicą!

-EOF

-EDYCJA PLIKU 33030502205923

Acha. Mam nowego pilota. Znaczy pilotkę. Amayah Kim jest entuzjastycznie nastawiona do możliwości, cytuję, "przeżywania przygód, jak Jameson czy Ryder". Nowicjuszka, w zasadzie żółtodziób, ale jestem pewien, że da sobie radę. Na razie będzie musiała przesiedzieć w doku, bo dopóki będę woził klientów Delfinem (ciekawe, jakiego imienia się dorobi...), nie dam rady zabrać na pokład myśliwca. 

[Obrazek: uK792Vs.jpg]

No nic, niech trenuje w Maskelyne na symulatorach. Przyda się jej, jak już przeniesiemy się do Plejad. 

-EOF

*RS - Real Space
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Dziennik pokładowy: Cmdr Mathias Shallowgrave - przez Mathias Shallowgrave - 02.05.2017, 20:08 UTC