11.01.2017, 06:31 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2017, 07:08 UTC przez kris750PL.)
(10.01.2017, 23:38 UTC)szarik napisał(a):(10.01.2017, 23:10 UTC)CYJAN3K napisał(a): [quote='kris750PL' pid='53024' dateline='1484085505']
co do pamięci to mówiąc krótko mylisz się
Faktycznie, dzięki za wypowiedź. Dobrze uzasadnione,
hehe... no nie warto komentować, może nie miał czasu uzasadnić... ja chętnie czegoś nowego się nauczę... może troszkę bardziej rozwinę temat, bo tok rozumowania jest prosty:
- Zawsze lepiej mieć więcej pamięci niż szybszej
- Jeżeli już bierzemy pod uwagę szybkość to w grę wchodzą częstotliwości taktowania i opóźnienia - zasada prosta im mniejsze opóźnienia CL (CAS latency) tym lepiej, podobnie z częstotliwościami pracy im wyższe tym lepiej... ale nie zawsze CL14 będzie 'szybsze' od CL15 np. CL15/CL16 (3000MHz) powinno być 'szybsze' od CL14 (2133MHz)... dlatego te parametry najlepiej razem brać pod uwagę...
...to zresztą szerszy temat - bo niskie CL ma znaczenie przede wszystkim przy obliczeniach z wykorzystaniem małych plików... w grach więc wyższe wartości tego parametru powinno dac lepsze rezultaty...
- Trzeba pamiętać, że szybkie pamięci wytwarzają sporo ciepła dlatego obecność radiatora wskazana... szczególnie w małych obudowach i przy podkręcaniu (tak, pamięci RAM tez można podkręcić)...
- No i ostatni poruszany przeze mnie aspekt to kwestia gwarancji - warto wybrać opcję z wieczystą gwarancją, choćby były ciut droższe...
[/quote]
tak na szybkiego bo do pracy idę - to było prawda może z 10 lat temu. Obecnie częstotliwość pracy pamięci ma znaczny wpływ na wydajność wybór 16GB ram kosztem jej szybkości zamiast 8GB szybszej jest niezbyt udanym wyborem i tyle w temacie.
(11.01.2017, 06:31 UTC)kris750PL napisał(a):(10.01.2017, 23:38 UTC)szarik napisał(a): [quote='CYJAN3K' pid='53028' dateline='1484089856']
Faktycznie, dzięki za wypowiedź. Dobrze uzasadnione,
hehe... no nie warto komentować, może nie miał czasu uzasadnić... ja chętnie czegoś nowego się nauczę... może troszkę bardziej rozwinę temat, bo tok rozumowania jest prosty:
Podsumowując przy wyborze pamięci bierzemy parametry które powinny mieć dla nas graczy największe znaczenie to po kolei są: pojemność, częstotliwośc pracy, cycle latency ... gwarancje traktuje jako całkowicie osobny parametr...
- Zawsze lepiej mieć więcej pamięci niż szybszej
- Jeżeli już bierzemy pod uwagę szybkość to w grę wchodzą częstotliwości taktowania i opóźnienia - zasada prosta im mniejsze opóźnienia CL (CAS latency) tym lepiej, podobnie z częstotliwościami pracy im wyższe tym lepiej... ale nie zawsze CL14 będzie 'szybsze' od CL15 np. CL15/CL16 (3000MHz) powinno być 'szybsze' od CL14 (2133MHz)... dlatego te parametry najlepiej razem brać pod uwagę...
...to zresztą szerszy temat - bo niskie CL ma znaczenie przede wszystkim przy obliczeniach z wykorzystaniem małych plików... w grach więc wyższe wartości tego parametru powinno dac lepsze rezultaty...
- Trzeba pamiętać, że szybkie pamięci wytwarzają sporo ciepła dlatego obecność radiatora wskazana... szczególnie w małych obudowach i przy podkręcaniu (tak, pamięci RAM tez można podkręcić)...
- No i ostatni poruszany przeze mnie aspekt to kwestia gwarancji - warto wybrać opcję z wieczystą gwarancją, choćby były ciut droższe...
tak na szybkiego bo do pracy idę - to było prawda może z 10 lat temu. Obecnie częstotliwość pracy pamięci ma znaczny wpływ na wydajność i wybór 16GB ram kosztem jej szybkości jest niezbyt udanym wyborem. Zawsze lepiej jest mieć więcej pamięci niż mniej to jest oczywiste, ale w pewnym momencie dojdziemy do momentu gdy zwiększanie ilości RAMu nie przynosi już żadnych korzyści i tak jest np. w przypadku 8GB i Windows 10 lub gdy właśnie mamy do wyboru 2x4GB 2400MHz kontra 2x8GB 1800 lub 1600MHz. Zysk między 16 a 8 jest w 99% gier na granicy błędu pomiarowego. Natomiast między szybką a wolną pamięcią jest to już w zależności od gry od 0 (też się zdarza) do kilkunastu nawet %. Te pieniądze lepiej jest moim wydać na np. pojemnieszy dysk SSD i na nim zainstalować gry. A że za kilka lat (być może) warto będzie mieć te 16GB - wtedy jednak jak uczy historia najczęściej wymieniamy już całą platformę razem z nowymi typami RAM, więc czy jest sens kupna "bo się przyda za kilka lat"?
P.S. nad procesorem też bym się zastanowił 970zł za taki procesor raczej nie warto, ja wolałbym raczej za 200zł więcej i5 Kaby Lake (z K).
P.S. Dobre i rzetelne testy wydajności pamięci są na pewno na purepc.pl wystarczy naprawdę kilka chwil i chęci aby je odszukać.

.png)
MOJE ODZNAKI
![[Obrazek: ksMw3tO.png]](http://i.imgur.com/ksMw3tO.png)
![[Obrazek: K3dQwqx.png]](https://i.imgur.com/K3dQwqx.png)