Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem?
(28.06.2026, 16:13 UTC)Jaromaz napisał(a): @Yautja latam w SC zdecydowanie dłużej, niż w ED Smile ale wsparcie VR w SC jest bardzo okrojone - jest wrażenie dużej utraty jakości po przejściu na VR (szczególnie w trybie pieszego). Dodatkowo statki w SC nie są stworzone do obsługi padem, a wyłacznie klawiaturą i joystickiem (tak też korzystam).

W ED wszystko wygląda właściwie tak, jak w wersji na płaskim ekranie (tryb pieszego nawet jeszcze bardziej Wink ) jakość obrazu jest niesamowita i "stała", a co najważniejsze, obsługa statków i ekranów jest całkowicie naturalna dla trybu VR i pada. Ekrany i systemy w statku są w pełni użyteczne z poziomu VR i pada. Owszem trzeba poznać wiele kombinacji klawiszy, ale potem włącza się pamięć mięśnowa i posiada się pełną kontrolę nad statkiem wyłącznie za pomocą małego pada, bez rozpraszania się innymi gadżetami (pełna imersja), co jest niesamowite Smile

Liczba układów planetarnych, symulacja drogi mlecznej - SC wydaje się przy tym bardzo ubgi (miliardy razy Smile ). 

Dla mnie VR w SC nie robi takiego wrażenia, jak w ED (pomimo gorszej grafiki ED) - nie wiem co jest przyczyną, może to kwestia skali? Może faktu, że ED od początku był tworzony z myślą o VR? Ciężko powiedzieć. Lubię jednak oba tytuły, każdy z nich się uzupełnia i warto ogrywać oba.

Trochę offtop się robi, ale dzisiaj przypadkowo mi wpadł taki filmik na YT:

--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - przez Mathias Shallowgrave - 29.06.2026, 11:30 UTC