The Winged Hussars - Forum
Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90)
+--- Wątek: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? (/showthread.php?tid=7858)

Strony: 1 2

Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Jaromaz - 18.06.2026

Czy Nomad będzie wyposażony w pełne, eksplorowane wnętrze - skromne rozmiarami, ale jednak obecne? Smile

Czy gracz będzie mógł przemierzyć kabinę przed zajęciem miejsca w fotelu pilota - a może poruszać się po statku nawet podczas lotu?

Jakiś czas temu pisałem, że naturalnym krokiem dla Elite, pozwalającym dorównać Star Citizenowi (w jakości oddania szczegółów statków), byłoby wprowadzenie jednostek z w pełni dostępnymi wnętrzami. Problem wysokich kosztów produkcji można by obejść, zaczynając od jednostek małych, gdzie skala wyzwania jest mniejsza. Nomad zdaje się spełniać ten warunek idealnie Smile

Poniżej dwa filmy, które nieśmiało sugerują takie rozwiązanie - bazując na analizie grafik koncepcyjnych:

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - deleted_user_7645876 - 19.06.2026

Myślę że stać ich max na to co zaprezentowali przy Lynxie - czyli blue holo "w statku" - no czyli mamy interiory Smile

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Yautja - 19.06.2026

"pozwalającym dorównać Star Citizenowi (w jakości oddania szczegółów statków)" Fajnie by było, gdyby Elite miało funkcjonalne wnętrza statków, bo to faktycznie jest jeden z najmocniejszych punktów SC i nie wierzcie ludziom twierdzącym, że po pierwszym razie przebiegnięcia całej długości statku, potem będzie się to nudzić. Nie będzie, ale tu właśnie wchodzimy w problem szczegółowości. Niestety, Elite pod tym kątem nigdy nie osiągnie poziomu SC. Dość powiedzieć, że modele statków w Elite mają w porywach 100 tys poligonów. W SC nawet w małych statkach są to wartości bliższe milionowi, pod 10 milionów poligonów w największych okrętach. I to wszystko doskonale oświetlone, oteksturowane i animowane - od w pełni funkcjonalnych ekspresów do kawy w mesie po ruchome całe sekcje na zewnątrz kadłuba.
Do tego potrzebny też jest gameplay. W SC on jest - potrzeba wymieniania bezpieczników, naprawy modułów, naprawy poszycia, gaszenia pożarów, ręcznego lądowania mniejszymi statkami w większych, ręczne wjeżdżanie pojazdami naziemnymi do statków, ręczne rozkładanie towaru w ładowni, itp. W okresie kickstartera Braben obiecywał też podobne gameloopy w Elite, ale nie zostały zrealizowane. Byłoby super, gdyby była chociaż namiastka gameloopów "okołostatkowych" w Elite, które są w SC.

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Cookie Urie - 19.06.2026

Choć bardzo bym chciał wnętrza statków w elitce to mogę się założyć że nie dostaniemy tego. A przynajmniej nie w najbliższych latach bym powiedział. Za dużo rzeczy czeka w kolejce do zrobienia/naprawy a z wnętrz raczej hajsu nie będzie (chyba że to byłoby w formie kolejnego DLC do kupienia to może).

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - MAGNUM354 - 19.06.2026

obejrzałem oba filmiki i nie widzę tam drzwi w tym nomadzie Smile
szczególnie rozbawił mnie drugi filmik w którym narrator sugeruje że drzwi boczne otwierają się do góry.. szkoda że na dole widać wyraźnie w tym miejscu dwie belki wzmacniające podłogę i zaspawane na płasko do bocznego panelu.. jeszcze nie widziałem otwieranych drzwi które są zaspawane na sztywno Smile

a dokładnie : 1:04 - bardzo ładnie widac Smile

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Jaromaz - 22.06.2026

@MAGNUM354 niepotrzebnie rozbawił Cię filmik, bo drzwi faktycznie otwierają się do góry - belki na szczęście nie są zaspawane Smile

Pierwszy statek w Elite Dangerous z pełnym, malutkim, ale eksplorowalnym wnętrzem:

W najbliższy wtorek o 20:00 stream o tym statku na kanale roots_rat:
https://www.twitch.tv/roots_rat

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - deleted_user_7645876 - 22.06.2026

Zrobili jak u Lynxa! Wiedziałem!

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Jaromaz - 22.06.2026

@flybyhunter ale bez teleportu i od razu widać kabinę, więc można uznać, że to pierwszy stateczek z pełnym wnętrzem Smile

@Yautja mi nie przeszkadza mniejsza liczba poligonów, bo interesuje mnie wyłącznie wersja VR, a tam każdy poligon jest rysowany podwójnie i łatwo przesadzić wydajnościowo. Niestety Star Citizen nie sprawdza się w VR tak dobrze, jak Elite Dangerous. Elite było od podstaw pisane pod VR (od pierwszej wersji) i doświadczenie jest niesamowite.

Ciekawostka: Nomada można zatankować (na chwilę obecną) tylko na stacji. 

Drugie info - będą dwa rodzaje hangarów: MK I jest dwa razy cięższy od MK II, ale dzięki temu Nomad wejdzie do większej ilość statków:

Statki, które obsługują Nomada z modułu Mk I:
Alliance Crusader (Class 5-6)
Anaconda (Class 5-7)
Beluga Liner (Class 5-6)
Caspian Explorer (Class 5-7)
Federal Corvette (Class 5-7)
Federal Gunship (Class 5-6)
Imperial Cutter (Class 5-7)
Keelback (Class 5)
Krait MkII (Class 5-6)
Panther Clipper Mk II (Class 5-7)
Type-9 Heavy (Class 5-7)
Type-10 Defender (Class 5-7)
Type-11 Prospector (Class 5-6)

Statki, które obsługują Nomada z modułu Mk II:
Caspian Explorer (Class 5-7)
Panther Clipper Mk II (Class 5-7)
Type-11 Prospector (Class 5-6)

Tutaj odpowiedzi na kilka pierwszych pytań dotyczących Nomada:

Wróżę Frontier Developments świetlaną przyszłość, bo widać, że ostatnimi czasy (oprócz zarabiania kasy na nowych produktach) słuchają fanów Elite Smile

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - MAGNUM354 - 22.06.2026

ok, zwracam honor, tylko szkoda ze nie dało się zrobic animacji siadania na tym fotelu, jak w X4 czy Starfield - niestety nadal jest obecna teleportacja z fotela.
Mimo to trzymam kciuki, i czekam na opcję zwiedzenia corvety czy innej anakondy Smile

RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - ShiMan - 23.06.2026

A to imo bardzo źle...