![]() |
|
Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Bar "11 parseków" (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=90) +--- Wątek: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? (/showthread.php?tid=7858) Strony:
1
2
|
Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Jaromaz - 18.06.2026 Czy Nomad będzie wyposażony w pełne, eksplorowane wnętrze - skromne rozmiarami, ale jednak obecne? ![]() Czy gracz będzie mógł przemierzyć kabinę przed zajęciem miejsca w fotelu pilota - a może poruszać się po statku nawet podczas lotu? Jakiś czas temu pisałem, że naturalnym krokiem dla Elite, pozwalającym dorównać Star Citizenowi (w jakości oddania szczegółów statków), byłoby wprowadzenie jednostek z w pełni dostępnymi wnętrzami. Problem wysokich kosztów produkcji można by obejść, zaczynając od jednostek małych, gdzie skala wyzwania jest mniejsza. Nomad zdaje się spełniać ten warunek idealnie ![]() Poniżej dwa filmy, które nieśmiało sugerują takie rozwiązanie - bazując na analizie grafik koncepcyjnych: RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - deleted_user_7645876 - 19.06.2026 Myślę że stać ich max na to co zaprezentowali przy Lynxie - czyli blue holo "w statku" - no czyli mamy interiory
RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Yautja - 19.06.2026 "pozwalającym dorównać Star Citizenowi (w jakości oddania szczegółów statków)" Fajnie by było, gdyby Elite miało funkcjonalne wnętrza statków, bo to faktycznie jest jeden z najmocniejszych punktów SC i nie wierzcie ludziom twierdzącym, że po pierwszym razie przebiegnięcia całej długości statku, potem będzie się to nudzić. Nie będzie, ale tu właśnie wchodzimy w problem szczegółowości. Niestety, Elite pod tym kątem nigdy nie osiągnie poziomu SC. Dość powiedzieć, że modele statków w Elite mają w porywach 100 tys poligonów. W SC nawet w małych statkach są to wartości bliższe milionowi, pod 10 milionów poligonów w największych okrętach. I to wszystko doskonale oświetlone, oteksturowane i animowane - od w pełni funkcjonalnych ekspresów do kawy w mesie po ruchome całe sekcje na zewnątrz kadłuba. Do tego potrzebny też jest gameplay. W SC on jest - potrzeba wymieniania bezpieczników, naprawy modułów, naprawy poszycia, gaszenia pożarów, ręcznego lądowania mniejszymi statkami w większych, ręczne wjeżdżanie pojazdami naziemnymi do statków, ręczne rozkładanie towaru w ładowni, itp. W okresie kickstartera Braben obiecywał też podobne gameloopy w Elite, ale nie zostały zrealizowane. Byłoby super, gdyby była chociaż namiastka gameloopów "okołostatkowych" w Elite, które są w SC. RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Cookie Urie - 19.06.2026 Choć bardzo bym chciał wnętrza statków w elitce to mogę się założyć że nie dostaniemy tego. A przynajmniej nie w najbliższych latach bym powiedział. Za dużo rzeczy czeka w kolejce do zrobienia/naprawy a z wnętrz raczej hajsu nie będzie (chyba że to byłoby w formie kolejnego DLC do kupienia to może). RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - MAGNUM354 - 19.06.2026 obejrzałem oba filmiki i nie widzę tam drzwi w tym nomadzie szczególnie rozbawił mnie drugi filmik w którym narrator sugeruje że drzwi boczne otwierają się do góry.. szkoda że na dole widać wyraźnie w tym miejscu dwie belki wzmacniające podłogę i zaspawane na płasko do bocznego panelu.. jeszcze nie widziałem otwieranych drzwi które są zaspawane na sztywno ![]() a dokładnie : 1:04 - bardzo ładnie widac
RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Jaromaz - 22.06.2026 @MAGNUM354 niepotrzebnie rozbawił Cię filmik, bo drzwi faktycznie otwierają się do góry - belki na szczęście nie są zaspawane Pierwszy statek w Elite Dangerous z pełnym, malutkim, ale eksplorowalnym wnętrzem: W najbliższy wtorek o 20:00 stream o tym statku na kanale roots_rat: https://www.twitch.tv/roots_rat RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - deleted_user_7645876 - 22.06.2026 Zrobili jak u Lynxa! Wiedziałem! RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - Jaromaz - 22.06.2026 @flybyhunter ale bez teleportu i od razu widać kabinę, więc można uznać, że to pierwszy stateczek z pełnym wnętrzem ![]() @Yautja mi nie przeszkadza mniejsza liczba poligonów, bo interesuje mnie wyłącznie wersja VR, a tam każdy poligon jest rysowany podwójnie i łatwo przesadzić wydajnościowo. Niestety Star Citizen nie sprawdza się w VR tak dobrze, jak Elite Dangerous. Elite było od podstaw pisane pod VR (od pierwszej wersji) i doświadczenie jest niesamowite. Ciekawostka: Nomada można zatankować (na chwilę obecną) tylko na stacji. Drugie info - będą dwa rodzaje hangarów: MK I jest dwa razy cięższy od MK II, ale dzięki temu Nomad wejdzie do większej ilość statków: Statki, które obsługują Nomada z modułu Mk I: Alliance Crusader (Class 5-6) Anaconda (Class 5-7) Beluga Liner (Class 5-6) Caspian Explorer (Class 5-7) Federal Corvette (Class 5-7) Federal Gunship (Class 5-6) Imperial Cutter (Class 5-7) Keelback (Class 5) Krait MkII (Class 5-6) Panther Clipper Mk II (Class 5-7) Type-9 Heavy (Class 5-7) Type-10 Defender (Class 5-7) Type-11 Prospector (Class 5-6) Statki, które obsługują Nomada z modułu Mk II: Caspian Explorer (Class 5-7) Panther Clipper Mk II (Class 5-7) Type-11 Prospector (Class 5-6) Tutaj odpowiedzi na kilka pierwszych pytań dotyczących Nomada: Wróżę Frontier Developments świetlaną przyszłość, bo widać, że ostatnimi czasy (oprócz zarabiania kasy na nowych produktach) słuchają fanów Elite
RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - MAGNUM354 - 22.06.2026 ok, zwracam honor, tylko szkoda ze nie dało się zrobic animacji siadania na tym fotelu, jak w X4 czy Starfield - niestety nadal jest obecna teleportacja z fotela. Mimo to trzymam kciuki, i czekam na opcję zwiedzenia corvety czy innej anakondy
RE: Nomad - pierwszy statek z pełnym, eksplorowanym wnętrzem? - ShiMan - 23.06.2026 A to imo bardzo źle... |