07.08.2019, 17:27 UTC
(07.08.2019, 09:08 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a):(07.08.2019, 07:51 UTC)DYoda napisał(a): Pograłem trochę - mam 25 lev i oto moje przemyślenia.Ja też zacząłem ostatnio pykać i gram tak samo - możemy się kiedyś spiknąć na wspólne przygodowanie
Gra ogólnie mi się podoba, ale mój typ grania (RPG) wymaga trochę samozaparcia. Wszyscy w świecie TESO latają jak szalenie po sznurku od celu do celu. Ja dla odmiany nie przeklikuję dialogów i gram w sposób nieśpieszny.
I tak, zauważyłem to samo. W ogóle ludzie w tej grze są jacyś tacy... samolubni i inni niż społeczność, którą pamiętam z wczesnych lat 2000-nych np. z Worlds of Warcraft.
Pzykład - biegnę z jakimś randomem przez tunel do celu questa. Po drodze atakują go moby - więc mu pomagam. Bez dziękowania pędzi dalej. Obydwaj gadamy z NPC-em od questa, ja biegnę z powrotem i nagle atakuje mnie z 5 mobów. Typ przebiega obok mnie, kompletnie ignorując całą sytuację.
Spotykam się z takimi sytuacjami bardzo często w ESO. Nie wiem czy to ta specyfka społeczności tej konkretnej gry, czy ogólnie tak teraz jest w MMO... Dla mnie coś takiego jest nie do pomyślenia. Może zabrzmię jak stary zgred, ale "kiedyś to było". Ludzie - nieważne randomy czy znajomi - po prostu pomagali sobie w kłopotach w grze. Przykre to trochę, bo sprawia, że gra MMO jest trochę jak single player, tyle że widzisz innych graczy.
To trochę zaprzeczenie idei MMO.
Jak ktoś pierwszy raz leveluje to pewnie czyta questy (bo w sumie głównie fabułą się TESO wyróżnia). Jak chcesz zmienić klasę i robisz kolejny raz to samo, to już przeklikujesz i się nie zatrzymujesz
. Z tych powodów, które wymieniłeś zainteresowałem się WoW Classic - chociaż początkowo byłem nastawiony na anty. Na serwerach jest określona grupa osób (brak mieszania się ludzi z różnych realmów). To tworzy społeczność w której nie jesteś już tak anonimowy jak w nowszych grach/dodatkach i trzeba jednak dbać o swoją reputację - dobrą czy złą. Do tego wiadomo, że pozostanie w takiej formie jak na początku, czyli brak kolejnych dodatków i dzięki temu Twój czas poświęcony na samodoskonalenie nie pójdzie na marne.

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
![[Obrazek: JI3AjNJ.png]](http://i.imgur.com/JI3AjNJ.png)
![[Obrazek: TyMf4ZR.png]](https://i.imgur.com/TyMf4ZR.png)