26.08.2018, 13:04 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.08.2018, 13:05 UTC przez Mathias Shallowgrave.)
(26.08.2018, 11:58 UTC)PanTwardowski76 napisał(a): Co do liczby graczy "wypalonych" to moje obserwacje i rozmowy. Na xboxie widac kto w co gra, obecnie trudno znalezc aktywnych graczy a ludzie z ktorymi gralem poprostu zmienili gry, mysle ze nawet w statystykach husarii znajda sie dane na potwierdzenie tezy.
Przyznaj sam jakie wyzwania stoja przed graczem ktory ma wbite elitki, hangar w ktorym sa najciekawsze statki, kasy tyle ze za bardzo nie wiadomo na co ja wydac, a po kosmosie naszwendal sie juz sporo.
Ja naprawde lubie i cenie Elitke, ale wprowadzanie contentu tak troche na sile, czyli nowe moduly, bronie i grind to troche zbyt malo, by utrzymac ludzi.
Naprawde chetnie bym kupowal duze dobrze zrobione dodatki jak wspomniany horizon, ba wrecz prosze wezcie moje pieniadze ale dajcie nowe pomysly i rozwijajcie moja ulubiona gre. Nie zbiednieje kiedy raz w roku wydam na frontiera. Chyba uczciwe?
Gra obecnie konczy sie tam gdzie powinna zaczynac sie prawdziwa jazda, a czuje sie jak spasiony kocur ktoremu nic sie niechce.
Gralem kiedys w podobna gre x3 bodajze, gdzie po kupieniu statkow, mozna bylo rozwijac imperium, kupowac stacje, zatrudniac kapitanow by latali z towarem, ratowac swoje atakowane konwoje etc.
OK, gracze się wypalają, ale nie sądzę, aby liczba osób, które całkowicie przestają grać w Elite i przerzucają się na inne gry była duża. Ludzie raczej robią sobię przerwę i wracają po jakimś czasie.
Jeśli chodzi wyzwania, to Elite od samego początku była grą, w której samemu trzeba było sobie stawiać cele do osiągnięcia. Jeśli oczekiwałeś po niej typowych dla MMO rozwiązań z "end game", to masz po prostu błędne wyobrażenie o tym, czym ta gra jest. W ED praktycznie cały content dostępny jest dla gracza z Sidewinderem. Są oczywiście wyjątki - nie zniszczysz samemu Thargoida w Sajdku etc., ale chodzi mi o to, że tutaj nie ma "end game" jako takiego.
Grind w tej grze nie jest narzucony - to Ty sam go sobie narzucasz. Więc jeśli czujesz, że Elite jest dla Ciebie grindem, to sorry - ale to jest tylko Twoja wina, że robisz w grze coś, na co nie masz ochoty. Nigdy nie zrozumiem graczy, którzy na siłę orają coś w grze do porzygu, a później na to narzekają
Wybacz, ale dla mnie to głupota. A jakie wyzwania stoją przed graczem, który ma już wszystko? Dowolne. Takie, jakie sobie tylko wymyśli. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia. A jeśli już nic nowego nie potrafisz wymyślić - to może czas na przerwę? Ja zrobiłem sobie 8 miesięcy urlopu, bo gra mi się znudziła. Teraz wróciłem i znowu przyjemnie mi się gra i z chęcią stawiam sobie nowe cele do osiągnięcia. Z prawie 3k godzin na liczniku jak najbardziej uważam się za "end-gamowego" gracza i nadal mam co robić w grze.
Co do płatnych dodatków, to FDEV jasno zapowiedział, czym będzie sezon Beyond - usprawnianiem i ubogacaniem istniejących mechanik z małą ilością nowych rzeczy. I na razie w miarę wywiązują się z tego, co zapowiedzieli. Więc też do końca nie rozumiem, o co pretensje.
Wydaje mi się, że cierpisz na typowy syndrom wypalenia - a w takich wypadkach dobrze robi przerwa. Polecam.
P.S. Elite nidgy nie będzie grą o budowaniu własnego imperium, więc jeśli tego po niej oczekujesz, to od razu proponuję zmienić grę, bo tylko się zawiedziesz.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki!
:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK).

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)