Liczba postów: 16
Liczba wątków: 1
Reputacja:
5
CMDR: Zuback
Szanowni koledzy. Zakupiłem w grudniu specjalnie do Elite, najnowszego Oculusa Rift. Wrażenia niesamowite ale... Czy jest u nas ktoś kto się na tym zna i znalazłby chwilkę i mógłby doradzić w ustawieniach itd. Słyszałem też, że jest program SweetFX, który poprawia jakość tekstów, ale nie chcę sam tego ruszać, aby nie popsuć tego co już mam.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo bylbym zaskoczony jaky SweetFX coś specyficznie poprawiało. Po pierwsze czy zmieniałeś kolor HUD, bo to ma dramatyczny wpływ na czytelność tekstu?
Reputacja:
5
24.02.2018, 08:03 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2018, 08:14 UTC przez Zuback.)
(24.02.2018, 07:59 UTC)Baton napisał(a): Bardzo bylbym zaskoczony jaky SweetFX coś specyficznie poprawiało. Po pierwsze czy zmieniałeś kolor HUD, bo to ma dramatyczny wpływ na czytelność tekstu?
No kurcze na Ciebie Baton jako eksperta w tej dziedzinie liczyłem, że się odezwiesz. To Twoje relacje zachęciły mnie do zakupu Oculusa  W ustawieniach nic nie zmieniałem jak na razie.
PS. Znalazłem taki poradnik, ale na razie nic nie robiłem, bo chciałem z Wami się poradzić: https://www.reddit.com/r/EliteDangerous/...for_elite/
PS. Jak wszedł do kabiny Orci to wołałem od razu żonę, żeby zobaczyła. Efekt niesamowity. Chodziłem sobie po kabinie mojego statku  nawet mam w pokoju przy kompie lotniczy fotel i jak podszedłem do fotela to stałem i dotykałem bo podobne kształty  Ehh się doczekałem czasów...
Na początek ściągnij to http://www.drkaii.com/tools/edprofiler/
Edprofiler Ci pozwala robić sobie różne profile dostosowane do Ciebie, w VR nie ma uniwersalnych prawd dobrych dla każdego 
Ja proponuje zaczac od koloru HUD, dla mnie najwyraźniejszy jest zielony, ale wolę niebieski, który jest tylko minimalnie gorszy.
Liczba postów: 922
Liczba wątków: 7
Reputacja:
106
Platforma:
CMDR: Pueblo
RSI Handle: Puebl0
gratulcje @Zuback, witamy w swiecie VR
Napisz prosze specyfikacje sprzetu, bedzie latwiej dopasowac ustawienia graficzne.
Reputacja:
5
24.02.2018, 13:53 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2018, 13:56 UTC przez Zuback.)
Dziękuję  piękny ten świat VR  Nawet jak nie jest doskonały  Programik ściągnąłem, HUD zmieniony na ten niebieski. Bardzo dziękuję. A co w tym programie muszę ustawić pod Oculusa?
PS. Mój sprzęt: intel Core i7-8700K 5.0 GHz, Karta grafiki Geforce GTX 1080Ti AORUS 11GB. System Windows 7.
SweetFX/ReShade oraz inne tego typu nakładki działają na to, co masz na monitorze i nie mają niestety wpływu na wyświetlacze w hełmofonie.
Reputacja:
5
(24.02.2018, 15:22 UTC)Mathias Shallowgrave napisał(a): SweetFX/ReShade oraz inne tego typu nakładki działają na to, co masz na monitorze i nie mają niestety wpływu na wyświetlacze w hełmofonie.
A no właśnie zauważyłem dziś. Niestety... Szkoda. Ale i tak bez tego wszystkiego efekt odjazdowy. I nawet, jak to ktoś na forum napisał, jest to granie przez pończochy, to jak na mój gust, jeśli fajowe te pończochy (jak w tym przypadku) to mnie pończoszki nie przeszkadzają  Mam monitor 34 cale zaokrąglony z bajerami RTV AGD PCK itd.  a pimimo to w elita nie wyobrazam już sobie gry na monitorze.
Liczba postów: 89
Liczba wątków: 2
Reputacja:
8
Platforma:
CMDR: Aculeus
Gratuluje Zuback! Udanej zabawy! Ja niestety muszę zaczekać jeszcze parę miechów  Opisuj proszę wrażenia, starych wyjadaczy w temacie czytałem już wszystkich, więc opinia "nowego" będzie ciekawsza
Liczba postów: 922
Liczba wątków: 7
Reputacja:
106
Platforma:
CMDR: Pueblo
RSI Handle: Puebl0
24.02.2018, 16:44 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2018, 16:47 UTC przez Pueblo.)
(24.02.2018, 13:53 UTC)Zuback napisał(a): Dziękuję piękny ten świat VR Nawet jak nie jest doskonały Programik ściągnąłem, HUD zmieniony na ten niebieski. Bardzo dziękuję. A co w tym programie muszę ustawić pod Oculusa?
PS. Mój sprzęt: intel Core i7-8700K 5.0 GHz, Karta grafiki Geforce GTX 1080Ti AORUS 11GB. System Windows 7.
Ja na Twoim miejscu ustawilbym w EDProfiler - VR Ultra (ewentualnie mozesz zmniejszyc Shadow Quality, ale przy Twoim sprzecie nie wiem czy to konieczne).
Z moich obserwacji:
- zmniejsz rozdzielczosc obrazu na monitorze (u mnie 800x600) - to i tak nie ma wplywu na jakos obrazu generowana w helmie.
- zauwazylem u siebie, ze zeby miec stale 90fps (u mnie lekkie spadki do 75-80 fps sa na stacjach i w RESach), SuperSampling mam na 0.85 a HMD Quality na 1.5. W Twoim przypadku, sprobowalbym tak - SuperSampling - 1.0, HMD - 1.5. Od tego bym zaczynal i podciagal w gore samo HMD. Przyjalem taka zasade, ze jesli utrzymuje sie mniej wiecej 90fps na stacji, w kazdym innym miejscu tez bedzie dobrze. Wiec ta stacje biore jako wyznacznik.
- Baton zauwazyl to, ze warto wylaczyc ASW, z tego wzgledu, ze nawet najmniejsze spadki (dajmy na to do 80fps) wyzwalaja ASW, przez co z automatu soft obniza Ci do 45fps (czego ja nie moge zniesc, szczerze powiem). Klawisze do obslugi ASW masz przypisane i sa to:
CTRL + 1 - disable ASW
CTRL + 2 - Forced 45, ASW disabled
CTRL + 3 - Forced 45, ASW enabled
CTRL + 4 - Enable Auto-ASW
To tyle. :
Przyjemnosci w VR
|