Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
to informacja o tym jak "głośny" jest Twój statek w przestrzeni...

im bardziej "plaskaty" wykres tym trudniej Cię namierzyć
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
(03.02.2018, 11:36 UTC)Indygo napisał(a): to informacja o tym jak "głośny" jest Twój statek w przestrzeni...

im bardziej "plaskaty" wykres tym trudniej Cię namierzyć

Też mi się tak wydawało ale odpowiedź Mathajasa także wydaje się prawidłowa. W zasadzie to jedno z drugim jest chyba powiązane - dajemy boost, robimy większy hałas i temperatura rośnie. Jeśli zaś chodzi o namierzanie to jest uzależnione właśnie od wydzielanego przez nas ciepła. Jeśli masz kogoś na celu i użyje Heat Sinka to się staje przez jakiś czas dla Ciebie niewidoczny.
Odpowiedz
"hałas" to tak w cudzysłowiu oczywiście... taka obrazowa przenośnia moich myśli w sensie... : hałas cieplny na czyimś skanerze Wink

co ciekawe... podczas "pingu" Discovery Skanerem, ani na moment wykres nie podskakuje mocniej do góry...
a w tym momencie to powinniśmy być widoczni jak na patelni dla wszystkich w całym systemie... nawet dla tych w kawiarni w odległym Coriolisie Wink

Odpowiedz
(03.02.2018, 12:21 UTC)Indygo napisał(a): "hałas"  to tak w cudzysłowiu oczywiście...  taka obrazowa przenośnia moich myśli w sensie... :  hałas cieplny na czyimś skanerze Wink

co ciekawe...  podczas "pingu"  Discovery Skanerem, ani na moment wykres nie podskakuje mocniej do góry...  

No bo to jest zimny ping Smile
Odpowiedz
zimny ping...a są ciepłe pingi?
Odpowiedz
i jeszcze jedna rzecz aczkolwiek nie wiem czy przydatna.
Kiedy wpadacie do kolejnego systemu i lecicie już do stacji to zwykle temperatura waszego statku wynosi 56-64 % ( widoczne obok radaru ). Ja jak lecę z towarem to zaraz po ominięciu gwiazdy ewentualnie po tankowaniu, wyrzucam heatsink. Temperatura spada do zera na chwile a potem rośnie do 12-14 % i się utrzymuje na takim poziomie. Dopiero jak zaczynam zwalniać przed stacją to coś tam się podnosi ( wiadomo manewry powodują zwiększenie ciepła ) ale sama podróż przez system cały czas 12-14 %.
Oczywiście kiedy masz przed sobą kolejne skoki to nie ma sensu marnować heat sinka, mowa tu o sytuacji kiedy wskoczyłeś już do docelowego systemu i musisz dolecieć do stacji.
Napisałem na początku że nie wiem czy ten trik jest przydatny bo akurat kiedy go stosowałem to nikt mnie nie ścigał ani nie byłem wanted. Stosowałem to na razie w sytuacjach kiedy leciałem z towarem wykopanym w celu sprzedaży na pięć razy jeszcze nikt mnie nie wyciągał Smile
Odpowiedz
(04.02.2018, 12:16 UTC)MAGNUM354 napisał(a): i jeszcze jedna rzecz aczkolwiek nie wiem czy przydatna.
Kiedy wpadacie do kolejnego systemu i lecicie już do stacji to zwykle temperatura waszego statku wynosi 56-64 %  ( widoczne obok radaru ). Ja jak lecę z towarem to zaraz po ominięciu gwiazdy ewentualnie po tankowaniu, wyrzucam heatsink. Temperatura spada do zera na chwile a potem rośnie do 12-14 % i się utrzymuje na takim poziomie. Dopiero jak zaczynam zwalniać przed stacją to coś tam się podnosi ( wiadomo manewry powodują zwiększenie ciepła ) ale sama podróż przez system cały czas 12-14 %.
Oczywiście kiedy masz przed sobą kolejne skoki to nie ma sensu marnować heat sinka, mowa tu o sytuacji kiedy wskoczyłeś już do docelowego systemu i musisz dolecieć do stacji.
Napisałem na początku że nie wiem czy ten trik jest przydatny bo akurat kiedy go stosowałem to nikt mnie nie ścigał ani nie byłem wanted. Stosowałem to na razie w sytuacjach kiedy leciałem z towarem wykopanym w celu sprzedaży na pięć razy jeszcze nikt mnie nie wyciągał Smile

Nie jestem pewny czy temperatura statku ma jakikolwiek wpływ na wykrywanie w Supercruise. Nie testowałem ale wydaje mi się, że nie. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
Odpowiedz
@Magnum354
to by trza sprawdzić w praktyce... jeżeli obniżenie do tych14% pozwoliłoby na zniknięcie ze skanera w SC...
albo chociaż na zniknięcie ze skanera dla drugiego Cmdr'a z jakiejś-tam dalszej odległości.. to byłoby dobre (ważne) :]

to nie miejsce na tą dyskusję... ale dajcie znać jak wybadacie Smile
chętnie bym to z kimś z Was zrobił, ale ciągle nie mam możliwości wejścia do gry Sad

Odpowiedz
Czy jest jakis sposob aby sie dowiedziec gdzie (w jakim systemie) znajde konkretny towar na markecie do kupienia?
Odpowiedz
(04.02.2018, 16:02 UTC)cyberain napisał(a): Czy jest jakis sposob aby sie dowiedziec gdzie (w jakim systemie) znajde konkretny towar na markecie do kupienia?

https://eddb.io/commodity tu wybierz czego szukasz i potem wpisujesz nazwę systemu, znajdzie Ci wszystkie w okolicy.
Odpowiedz