Zmiana procesora - i7 4790K vs i7 7700K
Question 
Planuję w najbliższym czasie zmienić procesor na nowszy. Obecnie mam i5 4590 (nie K).

Rozważam i7 4790K albo i7 7700K.

Ta druga opcja jest o dziwo tańsza, ale wiąże się również ze zmianą płyty głównej (co nie jest problemem).

Pytanie - czy warto inwestować w Kaby Lake i zmieniać płytę, czy bardziej opłaca się kupić 4790K?
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Ja miesiąc temu stałem przed podobnym dylematem Wink
I5 4590K nawet podkręcana połączona z GTX 1080 przy wysokich rozdzielczościach (3440x1440) zwyczajnie nie dawała rady.
W ED, Wiedźminie, DCS i SC karta pokazywała obciążenie 50-60% a procesor miał prawie 100% na czterech rdzeniach.
Z racji tego, że do końca roku będą dostępne nowe procesory i nowe platformy wybrałem bieda wariant (dołożywszy ok 300 pln) kupiłem używany I7 4790K na 2 letniej gwarancji. Obciążenie procesora jest obecnie na poziomie 60-70% i to wystarcza.
W ten sposób poczekam i zobaczę co warto dalej robić czy pójść w przyszłości w platformę AMD czy Intela Wink A i może ceny poprzednich generacji spadną.
Czy warto w Twoim przypadku?
Zależy w jakich rozdzielczościach grasz i jaką masz kartę graficzną.
Jeśli masz dobrą płytę i dobre pamięci DDR3 bo je również dodatkowo będziesz musiał wymienić (w przypadku Kaby Lake) na DDR4 to może warto kupić po taniości I7-4790K i poczekać na rozwój wydarzeń na rynku procesorów?
Dodatkowo gdybyś chciał 7700K pokręcać (a grzeją się mocno) to przydałoby się bardzo wydajne chłodzenie i skalpowanie procesora połączone z wymianą gluta.
Więc nie wiem czy w świetle nadchodzących możliwych zmian jest to warte zachodu. Choć jeśli budżet nie jest problemem ...
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
7700K - przemawia za nim więcej plusów - małe podsumowanie:

[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
Dzięki Dako! Gram minimum w 1440p, grafa GTX 1080 ASUS strix, RAM to 16 GB G.Skill Ripjaws-X DDR3.

Chłodzenie na procku to pierwsza rzecz, którą zawsze zmieniam po zakupie, więc wiatrak mam potężny.

Mam dokładnie ten sam problem co Ty - CPU i5 4590 to w tym momencie bottleneck mojego systemu i chcę coś lepszego. Kupię chyba 4790K w takim razie, skoro Tobie pomogło, to i mi powinno Smile
--

Odpowiedz
Jeśli taniej wyjdzie zmieniać całą platformę niż kupić sam 47090K, co mnie trochę dziwi, to oczywiście 7700K jest szybszy od 4790K, natomiast jeśli konieczna jest dopłata to już zależy, bo w przypadku posiadania pamięci 2400Mhz i płyty z z97 (procesor oczywiście trzeba OC na 4,5Ghz) nie . Jeśli płyta nie umożliwia OC tego procesora to lepiej jest kupić nową platformę, a jeśli pamięć działa tylko na 1600Mhz to lepiej jest kupić 5770C zamiast 4790K.
Ale jeśli płyta umożlwia OC i pamięć jest szybka to nie ma sensu wydawać pieniędzy na nową platformę bo nic to nie da, różnica w frame time w każdej grze jaką przetestowało Digital Foundry z 4790K i 7700K na 4.5Ghz jest w granicach błędu.
Odpowiedz
To jest niestety problem z procesorami Intela - jeżeli masz jakiś topowy model z segmentu konsumenckiego, to nowsze modele w najlepszym wypadku dają +5% wydajności, co i tak w większości jest efektem podniesionych zegarów. Ja uważam że w takiej sytuacji najlepiej zrobić jak najtańszy update, a jak już wydawać więcej to na coś realnie bardziej rozwojowego, to znaczy żeby miało chociaż sześć rdzeni. Ryzen albo Skylake-X, do tego ustawienie taktowania rdzenia na ~4 GHz i będzie to najlepsza opcja.
Odpowiedz
Zrobiłem jeszcze mały research i faktycznie przy i7 7700K musiałbym wymienić CPU+mobo+RAM, a to już za duży wydatek. Zdecydowałem więc kupić i7 4790K, bo to chyba najlepszy procek do gniazda 1150.

Jako nagrodę pocieszenia chyba dokupię jakąś kartę dźwiękową Biggrin
--

Odpowiedz
To ASUS Xonar polecam mocno Wink
Odpowiedz
Właśnie dostałem wiadomość, że padł mój dodatkowy monitor, tak że w sumie ułatwia mi to decyzję. 4790K + nowy monitor! Biggrin
--

Odpowiedz
Wszyscy tylko ten Xonar i Xonar przecież to jest kupa.
Czemu nie zaproponujecie czegoś normalnego i o kilkanaście klas lepszego w podobnej cenie ... np:
E-mu 0202 USB.
https://muzyczny.pl/118137_Emu-0202-USB-...audio.html

Ta karta tego xonara miażdży już w przedbiegach a co dopiero dalej.
I nikt mi nie wmówi że nie usłyszy różnicy w jakości dźwięku w porównaniu tych dwóch kart bo nawet słoń by usłyszał ...
Odpowiedz