Jak porządnie wyhamować?
Hej,

Właśnie zacząłem przygodę z Elite. Po drobnej kilkudziesięcioletniej przerwie po amigowym Frontierze Wink

Jak po ludzku wyhamować z Super Drive przed stacją?
No zawsze przestrzelę :/
Przyspieszam i nie zdążam wyhamować. Trzymam się na niebieskim polu. Sam niby zwalnia ale nie wystarczająco.
Odpowiedz
Kiedy dolatujesz już w SC do stacji, i zostaje Ci 7-8 sekund do dolecenia, ustawiasz moc silników na 75% - w opcjach można zbindować do tego klawisz. Dzięki temu powinieneś stopniowo wyhamować na tyle aby móc bezpiecznie wyskoczyć z Cruise'a przy celu.
"Heavier than a star, no place is too far

Not even space and time can touch this ship of mine"

- Keldian, "F.T.L."

Galnet  "Echo Przestrzeni"
Odpowiedz
Patrz na zegar przy celu. Możesz lecieć na max prędkości, ale gdy na zegarze zbliży się do ok 7-8 sekund szybko zwolnij do połowy niebieskiego pola na wskaźniku prękości. Domyślnie jest to 75%. Zegar pownien stanąć na tych 6-7 sekundach i w tej prędkości dolatujesz do celu. Gdy pojawia się komunikat, wyskakujesz.
Odpowiedz
Hejka - podlatuj tak, abyś miał "czas do celu" około 6-7sek.
Jak masz komputer pokładowy zalokowany na stacji, lecisz w SuperRejsie - wyświetla Ci się "czas do celu".
Po prostu wskaźnik który pokazuje zależność prędkość/odległość do celu.
6-7sek, to wartość bezpieczna - zawsze wyjdziesz przy stacji.
W końcowej fazie można przyspieszyć, jednak na razie poćwicz na spokojnie.

A jak się trochę oblatasz, to ładnie się hamuje za pomocą grawitacji planet - ale tego nauczysz się w następnej kolejności.

Powodzenia, pilocie.... Wink
Odpowiedz
Tak jak poprzednicy już napisali.
W momencie kiedy masz 7 sekund do celu, dajesz 75% na ciągu silników. Warto mieć do tego osobny klawisz.
A jak Ci się nie uda czy się zapomniało to: Manewr V
Odpowiedz
Poprzednicy wyczerpali temat, ja tylko dodam poradę co zrobisz jak już jest za późno na 7 sekund i niebieski pasek - "Manewr V" Ci pomoże Smile

https://www.youtube.com/watch?v=YiKJ7S1GY4c

Natomiast bardzo chętnie bym poczytał to o czym wspomina Gutek, czyli używanie grawitacji, jak to robić skuczenie, czyli zwalniać tyle ile trzeba, bo czasem jak grawitacja chwyci to nie idzie się wyrwać, są na to jakieś praktyki?
Odpowiedz
Co do grawitacji planet to czasem staram się z tego korzystać, kiedy stacja jest blisko. Pewnie są na to jakieś techniki, ale ja to robię bez dużej finezji i po prostu ociewram się o niską orbitę planety, która wyhamowuje mnie przed wybranym obiektem a potem ręcznie (zmniejszajac ciag) kończę manewr.

Odpowiedz
Ja tylko dodam, najbardziej optymalną prędkość podejścia otrzymuje się przy 6 sekundach. Przy 5 już można przestrzelić, ale jeszcze jest to do uratowania, jak wejdziesz w korkociąg lub dasz ciąg na 0. Przy 4 sekundach już nie ma szans - trzeba robić Manewr V lub szeroki korkociąg.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Asystę grawitacyjną robię tak jak Tadek - na czuja "ocieram" się o planetę.
Na planetach do lądowania czasem mi się pojawia "planetarne info na HUD", także jestem blisko, ale to zależy jak daleko jest stacja od planety, żeby nie za bardzo wytracić szybkość.
Jasne - czym bliżej planety, tym bardziej wyhamujesz.
Czasem wychodzi pięknie, czasem mniej pięknie.... ważne jest aby dużo wcześniej przed "otarciem" ustawić się dobrze - obrać dobry kierunek podejścia do planety i odpowiednią szybkość.
Korzystam z asysty grawitacji awaryjnie lub jak się spieszę, także często nie jestem na dobrej drodze podejścia.
Po prostu trzeba ćwiczyć....

EDIT: asysta może uratować ładnie przed minięciem planty(i stacji). Gdy za szybko nadlatujesz - zrobienie manewru w kształcie litery U - gdzie planeta jest w środku U - potrafi odebrać dużo prędkości. No, ale cudu nie zdziała....
Odpowiedz
Dziś mi się udało coś podobnego, nie nagrywałem więc marna pokazówka jak to wyglądało:
Co-pilot Pirx (nie znam gościa) wrzeszczał: nie przez Cassiniego! (a może się mylę i to było holo-TY)

Odpowiedz