Liczba postów: 377
Liczba wątków: 19
Reputacja:
38
Platforma:
CMDR: CMDR's NAME:
Kris750PL (PC)
SpaceEmpiria (PS4)
11.01.2017, 06:31 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2017, 07:08 UTC przez kris750PL.)
(10.01.2017, 23:38 UTC)szarik napisał(a): (10.01.2017, 23:10 UTC)CYJAN3K napisał(a): [quote='kris750PL' pid='53024' dateline='1484085505']
co do pamięci to mówiąc krótko mylisz się
Faktycznie, dzięki za wypowiedź. Dobrze uzasadnione,
hehe... no nie warto komentować, może nie miał czasu uzasadnić... ja chętnie czegoś nowego się nauczę... może troszkę bardziej rozwinę temat, bo tok rozumowania jest prosty:
- Zawsze lepiej mieć więcej pamięci niż szybszej
- Jeżeli już bierzemy pod uwagę szybkość to w grę wchodzą częstotliwości taktowania i opóźnienia - zasada prosta im mniejsze opóźnienia CL (CAS latency) tym lepiej, podobnie z częstotliwościami pracy im wyższe tym lepiej... ale nie zawsze CL14 będzie 'szybsze' od CL15 np. CL15/CL16 (3000MHz) powinno być 'szybsze' od CL14 (2133MHz)... dlatego te parametry najlepiej razem brać pod uwagę...
...to zresztą szerszy temat - bo niskie CL ma znaczenie przede wszystkim przy obliczeniach z wykorzystaniem małych plików... w grach więc wyższe wartości tego parametru powinno dac lepsze rezultaty...
- Trzeba pamiętać, że szybkie pamięci wytwarzają sporo ciepła dlatego obecność radiatora wskazana... szczególnie w małych obudowach i przy podkręcaniu (tak, pamięci RAM tez można podkręcić)...
- No i ostatni poruszany przeze mnie aspekt to kwestia gwarancji - warto wybrać opcję z wieczystą gwarancją, choćby były ciut droższe...
Podsumowując przy wyborze pamięci bierzemy parametry które powinny mieć dla nas graczy największe znaczenie to po kolei są: pojemność, częstotliwośc pracy, cycle latency ... gwarancje traktuje jako całkowicie osobny parametr...
[/quote]
tak na szybkiego bo do pracy idę - to było prawda może z 10 lat temu. Obecnie częstotliwość pracy pamięci ma znaczny wpływ na wydajność wybór 16GB ram kosztem jej szybkości zamiast 8GB szybszej jest niezbyt udanym wyborem i tyle w temacie.
(11.01.2017, 06:31 UTC)kris750PL napisał(a): (10.01.2017, 23:38 UTC)szarik napisał(a): [quote='CYJAN3K' pid='53028' dateline='1484089856']
Faktycznie, dzięki za wypowiedź. Dobrze uzasadnione,
hehe... no nie warto komentować, może nie miał czasu uzasadnić... ja chętnie czegoś nowego się nauczę... może troszkę bardziej rozwinę temat, bo tok rozumowania jest prosty:
- Zawsze lepiej mieć więcej pamięci niż szybszej
- Jeżeli już bierzemy pod uwagę szybkość to w grę wchodzą częstotliwości taktowania i opóźnienia - zasada prosta im mniejsze opóźnienia CL (CAS latency) tym lepiej, podobnie z częstotliwościami pracy im wyższe tym lepiej... ale nie zawsze CL14 będzie 'szybsze' od CL15 np. CL15/CL16 (3000MHz) powinno być 'szybsze' od CL14 (2133MHz)... dlatego te parametry najlepiej razem brać pod uwagę...
...to zresztą szerszy temat - bo niskie CL ma znaczenie przede wszystkim przy obliczeniach z wykorzystaniem małych plików... w grach więc wyższe wartości tego parametru powinno dac lepsze rezultaty...
- Trzeba pamiętać, że szybkie pamięci wytwarzają sporo ciepła dlatego obecność radiatora wskazana... szczególnie w małych obudowach i przy podkręcaniu (tak, pamięci RAM tez można podkręcić)...
- No i ostatni poruszany przeze mnie aspekt to kwestia gwarancji - warto wybrać opcję z wieczystą gwarancją, choćby były ciut droższe...
Podsumowując przy wyborze pamięci bierzemy parametry które powinny mieć dla nas graczy największe znaczenie to po kolei są: pojemność, częstotliwośc pracy, cycle latency ... gwarancje traktuje jako całkowicie osobny parametr...
tak na szybkiego bo do pracy idę - to było prawda może z 10 lat temu. Obecnie częstotliwość pracy pamięci ma znaczny wpływ na wydajność i wybór 16GB ram kosztem jej szybkości jest niezbyt udanym wyborem. Zawsze lepiej jest mieć więcej pamięci niż mniej to jest oczywiste, ale w pewnym momencie dojdziemy do momentu gdy zwiększanie ilości RAMu nie przynosi już żadnych korzyści i tak jest np. w przypadku 8GB i Windows 10 lub gdy właśnie mamy do wyboru 2x4GB 2400MHz kontra 2x8GB 1800 lub 1600MHz. Zysk między 16 a 8 jest w 99% gier na granicy błędu pomiarowego. Natomiast między szybką a wolną pamięcią jest to już w zależności od gry od 0 (też się zdarza) do kilkunastu nawet %. Te pieniądze lepiej jest moim wydać na np. pojemnieszy dysk SSD i na nim zainstalować gry. A że za kilka lat (być może) warto będzie mieć te 16GB - wtedy jednak jak uczy historia najczęściej wymieniamy już całą platformę razem z nowymi typami RAM, więc czy jest sens kupna "bo się przyda za kilka lat"?
P.S. nad procesorem też bym się zastanowił 970zł za taki procesor raczej nie warto, ja wolałbym raczej za 200zł więcej i5 Kaby Lake (z K).
P.S. Dobre i rzetelne testy wydajności pamięci są na pewno na purepc.pl wystarczy naprawdę kilka chwil i chęci aby je odszukać.
Liczba postów: 503
Liczba wątków: 9
Reputacja:
43
Platforma:
CMDR: [Cornholio]
RSI Handle: C-o-r-n-h-o-l-i-o
Dzięki wszystkim za rady i dyskusję, wezmę wszystko pod uwagę, jeszcze tylko muszę kilka razy ten wątek przeczytać ;>
Star Citizen kod referencyjny: STAR-Q7WW-CYQB
(11.01.2017, 07:08 UTC)[Cornholio] napisał(a): Dzięki wszystkim za rady i dyskusję, wezmę wszystko pod uwagę, jeszcze tylko muszę kilka razy ten wątek przeczytać ;>
Tylko zainwestuj w FuelScoopa.
Reputacja:
43
Platforma:
Trzeba trzeba ;P
Reputacja:
43
Platforma:
Dzięki jeszcze raz wszystkim za wkład, myślę nad taką konfiguracją zatem:
https://www.morele.net/inventory/info/mTXbvs/
mam nadzieje, że wszystko jest kompatybilne, kable - obudowa - płyta - zasilacz będą wszystkie wtyczki, odpowiednie długości, karta się zmieści, wentylator procka nie będzie za wysoki itd.
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 2
Reputacja:
6
11.01.2017, 12:23 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2017, 12:25 UTC przez CYJAN3K.)
Jeżeli dysk masz to wydaje mi się że jest dobrze. Możesz dokupić najwyżej że dwa wentylatory do obudowy bo podejrzewam że ona ma jeden. No i dalej uważam że ta karta od MSI to przepłacanie bez sensu ale w tym wypadku jak kto lubi
Ps. Dokładnie do procesora żeby mieć literkę K powoduje że musimy mieć drozszą płytę główną i lepsze chłodzenie, inaczej nie ma sensu kupować
Liczba postów: 3,247
Liczba wątków: 50
(11.01.2017, 12:23 UTC)CYJAN3K napisał(a): Jeżeli dysk masz to wydaje mi się że jest dobrze. Możesz dokupić najwyżej że dwa wentylatory do obudowy bo podejrzewam że ona ma jeden. No i dalej uważam że ta karta od MSI to przepłacanie bez sensu ale w tym wypadku jak kto lubi
Ps. Dokładnie do procesora żeby mieć literkę K powoduje że musimy mieć drozszą płytę główną i lepsze chłodzenie, inaczej nie ma sensu kupować
Ta obudowa ma dwa wiatraki, po 120mm, jeden dmucha a drugi wyciąga. Wiatraki powinny być na wyposażeniu.
Powinno starczyć, a gdyby co, jest jeszcze miejsce na nadmuchujący 120mm. Nie będzie podkręcał - nie będzie problemu.
Mam inny, wyższy model tej chińszczyzny, M40, już ich nie sprzedają. Za te pieniądze to może być.
Liczba postów: 1,205
Liczba wątków: 39
Reputacja:
165
Platforma:
CMDR: szarik
11.01.2017, 13:11 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2017, 13:39 UTC przez szarik.)
(11.01.2017, 11:36 UTC)[Cornholio] napisał(a): Dzięki jeszcze raz wszystkim za wkład, myślę nad taką konfiguracją zatem:
https://www.morele.net/inventory/info/mTXbvs/
mam nadzieje, że wszystko jest kompatybilne, kable - obudowa - płyta - zasilacz będą wszystkie wtyczki, odpowiednie długości, karta się zmieści, wentylator procka nie będzie za wysoki itd.
Zmieniłbym jedynie pamięci na https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fur...16-869008/ - są droższe o 20 zł, ale na tej zaproponowanej płycie masz obsługę do 2133MHz, więc poprzednio zaproponowane i tak do tej wartości zbije, a te tu to CL14 więc 'rzeczywiste' czasy dostępu będą lepsze:
https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ri...kb-788195/
3200MHz ale zbite na zaproponowanej płycie do 2133MHz CL16 (DDR4)
( 16 / 2133) * 1000 = 7.50ns
https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fur...16-869008/
2133MHz CL14 (DDR4)
( 15 / 2133 ) * 1000 = 7.03ns
Jak widać krótsze czasy dostępu masz w przypadku pamięci HyperX Fury o 20 zł droższych i mocno je polecam, przy czym należy pamiętać, że mówimy tu o różnicy rzędu 1-5 klatek na sekundę w grach... ciut więcej jeżeli byś używał grafiki zintegrowanej, ale to nie dotyczy tego przypadku...
...to co napisał kris750PL nie brał bym pod uwagę, przyrost wydajności rzędu 20% można otrzymać gdy porówna się pamięci CL15 do np. CL9 (o odpowiednich częstotliwościach) i tylko w przypadkach gdy dla danej sceny gry pierwsze skrzypce gra CPU zamiast GPU - to zresztą nie zawsze się sprawdza... dodatkowo mówimy tutaj o płytach opartych na chpsecie B150, Z170 - więc pamięciach typu DDR4, a nie widziałem jeszcze DDR4 z CL9  ...
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 19
Reputacja:
38
Platforma:
CMDR: CMDR's NAME:
Kris750PL (PC)
SpaceEmpiria (PS4)
11.01.2017, 13:37 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2017, 14:21 UTC przez kris750PL.)
(11.01.2017, 12:23 UTC)CYJAN3K napisał(a): Jeżeli dysk masz to wydaje mi się że jest dobrze. Możesz dokupić najwyżej że dwa wentylatory do obudowy bo podejrzewam że ona ma jeden. No i dalej uważam że ta karta od MSI to przepłacanie bez sensu ale w tym wypadku jak kto lubi
do OC to trzeba mieć chęć i jakąś tam wiedzę, ale niekonieczne są bardzo drogie chłodzenie i droga płyta.
Reputacja:
43
Platforma:
Próbowałem dobrać HyperX Fury do tej płyty, ale na liście kompatybilności nie było symbolów, chyba że jakoś źle patrzę.
https://pl.msi.com/Motherboard/support/B...upport-mem
HX421C14FB2K2/16 brak, jedynie znajduje string HX421C14FB dalsze znaki symbolu są już inne, a takich nie ma znów w morele...
|