Zakup nowego PC
A możesz pokazać jakieś testy w których RYZEN zamiata i7 pod dywan, w grach?  Rolleyes 

Na razie widziałem taki, że RYZEN jest w grach nierówny, w jednych dorównuje i7, w innych są na poziomie i5 lub nawet niżej.

Oczywiście, to zostanie optymilizowane, ale stan na chwilę obecną jest jaki jest: https://www.purepc.pl/procesory/premiera...bra_zmiana
Jakiś syntetycznych testów nie ma co podawać, mnie również mało obchodzi jak się sprawdzi przy tworzeniu grafiki itd.
Mi moc jest potrzebna właściwie do gier, nie oszukujmy się, większości domowych komputerów również.

Argument chłodzenia, gdy można kupić całkiem sensowne za 100-150zł., - do mnie nie przemawia, przy kupowaniu procesorów 1500+ zł.

Jadę na intelach od 1991roku, wtedy to było 80286 12 MHz.
Jednak, z chęcią przesiądę się na RYZENa - jeżeli tylko będę wiedział że będzie szybciej/taniej/itd.
Na razie czegoś takiego nie ma.
Odpowiedz
Mogę, jak tylko znów znajdę, setki stron oglądałem i rzeczywiście tylko jeden test to wykazywał , fakt Ryzen wychodzi nie równo w porównaniu z intelem na razie.

Druga sprawa - test Ryzen 7 1700/RX 480 kontra i5 z GeForce 1080 w topowej wersji jest chyba najczęstszym na necie i jak tu nie mówić o psycho fanach Intela i Nvidi ??
Taki test wygrywa w grach po prostu Geforce, mogę się założyć, iż gdybym był odpowiednio wytrwały i robił test to mój Phenom z najlepszą grafą na rynku w którymś również okazał by się lepszy i od i7 i od Ryzena 7 Smile

U mnie z kompami Gutenberg jest różnie, ale mam porównanie, w tej chwili mam dwa, jeden z phenom II , drugi z i7 ; oczywiscie i7 to bajka ale mimo wszystko czasami Phenom jakimś cudem w tej samej grze/aplikacji działa lepiej, rzadko, nawet bardzo rzadko , ale zdarza to się regularnie.

Jeśli ma się kasę na i7 to chłodzenie za 150zł faktycznie nie jest dużym kosztem Smile

Bardzo czekam na Ryzena, jeszcze bardziej na Vege i jeśli ta grafa wejdzie do mojej płyty to stary dobry Phenom w UHD wyciągnie 60-100 Fps w każdym razie na to liczę. Smile

-Edit
Jestem fanem ATI / AMD Smile
Odpowiedz
(04.03.2017, 07:54 UTC)Galactic Trader napisał(a): Mogę, jak tylko znów znajdę,  setki stron  oglądałem i rzeczywiście tylko jeden test to wykazywał , fakt Ryzen wychodzi nie równo w porównaniu z intelem na razie.

Druga sprawa - test   Ryzen 7 1700/RX 480   kontra i5 z GeForce 1080 w topowej wersji jest chyba najczęstszym na necie i jak tu nie mówić o psycho fanach Intela i Nvidi ??
Taki test  wygrywa w grach po prostu Geforce, mogę się założyć, iż gdybym był odpowiednio wytrwały i robił test to mój Phenom  z najlepszą grafą na rynku w którymś również okazał by się lepszy i od i7 i od Ryzena 7  Smile

[...]

-Edit
Jestem fanem ATI  / AMD    Smile

RYzen7+RX480 to podobno była zalecana konfiguracja do testów... niestety ona za bardzo 'spłaszcza wyniki'... za to użycie mocnej karty graficznej pozwala uzyskać najbardziej 'rzeczywiste' wyniki pomiarowe... wygląda to tak jak wcześniej koledzy napisali:
  • aplikacje wykorzystujące wielowątkowość realizują zadania bardzo dobrze - szybciej lub porównywalnie  niż niemal dwa razy droższy procesor konkurencji
  • gry które potrafią skorzystać z wielu wątków/rdzeni procesora działają bardzo dobrze, porównywalnie z Intelami
  • większość gier ma jednak problem z wykorzystaniem dużej ilości rdzeni - a właściwie tego nie robi 
Odnośnie ostatniego podpunktu samo AMD to potwierdziło po wydaniu Ryzen 7... jak to ładnie ujęli trzeba czekać aż developerzy zaczną wykorzystywać potencjał nowych możliwości... ja to widzę tak, że do tego czasu zdążę w kompach wymienić bebechy raz, a może dwa razy... także inwestuje obecnie w INTELA...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
No niestety jeśli ktoś potrzebuje sprzętu do grania to w sumie pozostaje jedynie zakup cpu z silnymi pojedynczymi rdzeniami i dużym potencjałem oc jak i5-3570k 4c/4t kręcący się od tak na 4.4ghz. Z czego i tak dobrze będzie jeśli wykorzystane będą 3 rdzenie, wbrew pozorom nie każda produkcja nawet AAA wykorzystuje wszystko co ma cpu do zaoferowania... Jeszcze się nie spotkałem żeby coś mi zajumało w 100% 4c, zazwyczaj kończy się na 75% a i tak potrafi chrupać z uwagi na optymalizację a nie brak mocy w cpu czy gpu...
No ale to i tak kwestia czasu bo zegarów ani wydajności na takt nie da się w nieskończoność podnosić więc kiedyś będą musieli się wziąć za optymalizację oprogramowania.
AMD od dawna robi jeden podstawowy marketingowy błąd na którym źle wychodzi finansowo, robią sprzęt i starają się wdrażać przyszłościowe rozwiązania zanim jeszcze ktoś pomyśli że może z nich korzystać. Co oczywiście kończy się tym że potencjał na papierze jest spory ale bez "wsparcia" deweloperów to tylko kolejny przycisk do papieru. nV kroi sprzet na max 2 lata do przodu i koniec a AMD/ATI jak się udało coś przeforsować to i 6 lat architektura ładnie ciągnęła pokazując co jakiś czas swoje nieujawnione do tej pory możliwości. Także kwestia kto czego oczekuje i za ile. Jak bym miał kasę i wyrąbane bo miesięcznie by mi wchodziła pensja wielości budżet małego państwa to oczywiście że bym sięgnął po niebiesko zielonych i co sezon wymieniał sprzęt Wink Ale tak nie ma więc wybieram perf/$ i śmieję się w duchu z dzieciarni, która ciągnie starych nie znając jeszcze życia Biggrin
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
W związku z tym, że trochę czasu już minęło, powoli czas myśleć o modernizacji kompa, obecnie zestaw jest taki:
https://www.morele.net/inventory/info/yPUCRm/
Na sprzęcie się nie znam, pewnie płyta+procek na pierwszy rzut, ktoś coś poleci?

Dzięki z góry za pomoc.

o7
Star Citizen kod referencyjny: STAR-Q7WW-CYQB
Odpowiedz
-----------------------------------
Edycja - teraz dopiero przeczytałem dokładnie - rozumiem ze to co przedstawiłeś to twój obecny komputer, tak ? nie coś co chcesz kupić?
-----------------------------------

nad zestawem jeszcze się zastanawiam ale monitor przy takiej szerokści i zaledwie 60 fps ( nie wspominając o czasie reakcji 5 ms...) nie wiem - ja bym poszukał np 24 cali z jak najmniejszym czasemreakcji - chociaż 3ms - i fps minimum 75 .

jak chcesz taki wielki monitor to dołóz jeszcze 1000 zł do niego.

sa monitory 24 calowe z 144 fps i czasemreakcji 1ms (według producenta ) i też LG albo samsung = poszukam go zaraz

o tak na szybko:
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-t...lsrc=aw.ds
ale ten ma 4ms czasu reakcji a i tak jest w cenie twojego Smile

albo taki :
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-t...c54cd6be62

Procesor który wybrałeś to już trochę strary jest - ja mam taki... teraz już nie seria 6 (6600) tylko dziesiata obowiazuje ot taki przykład:
http://www.gral.pl/Intel+Core+i5+10500_637.html

Trochę mniej gigaherców ale taki co ma te 3.6 kosztuje 1200 zł alre to nadal o cztrery pokolenia młodszy i nowocześniejszy procesor. Ci z Morele nieźle sobie leca w kulki z taką ceną za tak stary procesor. Nowe procesory obsługuja pamięci do ponad 3000MHz w standarcie...

ja bym na twoim miejscu zmienił najpierw sklep w którym ten komputer składasz..Np Gral.pl - nawet z dostawą wyjdzie cię sporo taniej.
na Gral.pl nawet tak starych procesorów nie sprzedają - zobacz to : to procesor poprzedniej generacji czyli dziewiątej - sprawdź cenę :
http://www.gral.pl/Intel+Core+i5+9600K++...z_326.html

Karta graficzna - twoja 1060 6gb za 1220zł - i moja propozycja : 1660 6gb w podobnej cenie ale "trochę" wydajniejsza Smile

http://www.gral.pl/MSI+GTX+1660+GAMING+X+6G_564.html

cena taka bo to MSI a oni sobie też trochę doliczają - synowi do kompa kupiłem taką 1660 za 900 zł tylko firmy Gigabyte...

twoja płyta główna : tu cena podobna ale na mojej proponowanej jest chipset B365 a nie B150...

http://www.gral.pl/MSI+B365M+PRO-VDH+LGA...8_924.html

Naprawdę polecam ci poszukać części w innym sklepie - przynajmniej bedą nowe. Na podobnych częściach które ci podałem złożyłem w grudniu komputer dla dzieci : własnie Karta graficzna 1660 6GB i procesor własnie dziewiatej generacji i 5, 16 GB ramu , dysk twardy 1 TR , blok chłodzący procesor Silentium jakiś tam za 90 zł , płyta główna za jakieś 400zł , zasilach 550 wat ,li całość kosztowała mnie 3200zł, było 3400zł ale akurat staniały kości pamięci i dysk twardy. Monitora nie kupowałem ale i tak kupiłbym jakiegoś samsunga za maxymalnie 800zł ale raczej tańszego .. sam mam teraz LG 75MHZ i 1 MS - 24 cale - dałem za niego 650 zł rok temu. a syn ma yyyjame ( al eto niewazne teraz )
Odpowiedz
(18.08.2020, 12:41 UTC)[Cornholio] napisał(a): W związku z tym, że trochę czasu już minęło, powoli czas myśleć o modernizacji kompa, obecnie zestaw jest taki:
https://www.morele.net/inventory/info/yPUCRm/
Na sprzęcie się nie znam, pewnie płyta+procek na pierwszy rzut, ktoś coś poleci?

Dzięki z góry za pomoc.

o7

No jak mam być szczery to mój niespełna dwu letni laptop(LENOVO LEGION y540)  ma lepszą specyfikacje może poza kartą (mam GTX1050 PRO).  Gdybym go sprzedawał nie wycenił bym go na nie więcej niż 2500zł. Sam ostatnio się rozglądam za zmianę na stacjonarke i raczej ten zestaw który podałeś jest mocno przeceniony. Szukałbym czegoś w 9/10 generacji intela albo poszedł bym w AMD, karta NViidii co najmniej RTX, a DDRki raczej co najmniej 2666Mhz. 

Co do monitora to kup sobie albo 21:9 ale w przekątnej 34" albo zwykłą 28". Miałem zarówno 34" i 29" i wierz mi że to 29" jest strasznie mała na wysokość. w cenie tej 29 jesteś w stanie kupić znośny monitor 28" i jakąś mniejszą używkę, a dual screen jest zawsze lepszym rozwiązaniem niż jeden monitor.
Odpowiedz
czyli w zasadzie potwierdziłeś moje słowa Smile
1200 zł za procesor szóstej generacji Smiletyle nówki kosztują
Odpowiedz
To jest stary koszyk, stare ceny, link jest z 2017 roku kiedy składany był ten zestaw w tym wątku ;>
Star Citizen kod referencyjny: STAR-Q7WW-CYQB
Odpowiedz
A jaki budżet przewidujesz na modernizację? To jest podstawowe pytanie.
Odpowiedz