Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(12.02.2020, 15:43 UTC)Lucas Dragoneye napisał(a): Rozumiem, po prostu za szybko wleciałem i zanim podniosłem dziób do odlotu to dostałem już kary...
Doczytałem się, że to można zdjąć w stacji danej frakcji, albo w tych siłach głównych. Pytanie jak to znaleźć?

A co do tych baz bez możliwości lądowania. Wszystkie są wrogo nastawione, czy jak to jest?

Wszystkie - jedyna różnica jest taka, że te anarchistyczne nie dają bounty tylko od razu strzelają.

Ogólnie rzecz biorąc te bazy są w świetle prawa uznawane za teren prywatny frakcji i mają pełne prawo do zestrzelenia cię gdy tylko wkroczysz na ich posesję, czyli mniej więcej taki sam wymiar kary co za blokowanie lądowiska (swoją drogą ciekawe czy jak taki randomowy cywil na Randomowej Planecie B2 z pośpiechu źle zaparkuje auto pod biurem to przychodzi ochrona i oddaje mu trzy strzały ostrzegawcze w głowę).  Tongue
Pracując ze mną można zarobić 2 rzeczy: kredyty...albo kulkę w łeb. Statystycznie - to drugie zdarza się częściej, ale nie ma zabawy bez ryzyka, racja?

DZIENNIK POKŁADOWY
Odpowiedz
(12.02.2020, 15:59 UTC)Vaye Anders napisał(a):
(12.02.2020, 15:43 UTC)Lucas Dragoneye napisał(a): Rozumiem, po prostu za szybko wleciałem i zanim podniosłem dziób do odlotu to dostałem już kary...
Doczytałem się, że to można zdjąć w stacji danej frakcji, albo w tych siłach głównych. Pytanie jak to znaleźć?

A co do tych baz bez możliwości lądowania. Wszystkie są wrogo nastawione, czy jak to jest?

Wszystkie - jedyna różnica jest taka, że te anarchistyczne nie dają bounty tylko od razu strzelają.

Ogólnie rzecz biorąc te bazy są w świetle prawa uznawane za teren prywatny frakcji i mają pełne prawo do zestrzelenia cię gdy tylko wkroczysz na ich posesję, czyli mniej więcej taki sam wymiar kary co za blokowanie lądowiska (swoją drogą ciekawe czy jak taki randomowy cywil na Randomowej Planecie B2 z pośpiechu źle zaparkuje auto pod biurem to przychodzi ochrona i oddaje mu trzy strzały ostrzegawcze w głowę).  Tongue

Dzięki. Zapamiętam sobie
Odpowiedz
(12.02.2020, 16:01 UTC)Lucas Dragoneye napisał(a):
(12.02.2020, 15:59 UTC)Vaye Anders napisał(a): Wszystkie - jedyna różnica jest taka, że te anarchistyczne nie dają bounty tylko od razu strzelają.

Dzięki. Zapamiętam sobie

Jak zapomnisz to zapewne służby bezpieczeństwa szybko Ci o tym przypomną.
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
Karę możesz zdjąć najlepiej w stacji, któa ma usługę Interstellar Factor - można wyszukać system na mapie, który to ma najbliżej.
Odpowiedz
Czołem!

Szybkie pytanko. Jeśli rozbiję się lub dokonam autodestrukcji poza zamieszkaną przestrzenią to gdzie się zrespię? W ostatniej bazie w jakiej byłem, czy na "wlocie" do aktualnego systemu? Co stracę z tego co zebrałem na statku? Materiały, dane kartograficzne? Zostają czy tracę?
Odpowiedz
(13.02.2020, 13:48 UTC)Barsztik napisał(a): Czołem!

Szybkie pytanko. Jeśli rozbiję się lub dokonam autodestrukcji poza zamieszkaną przestrzenią to gdzie się zrespię? W ostatniej bazie w jakiej byłem, czy na "wlocie" do aktualnego systemu? Co stracę z tego co zebrałem na statku? Materiały, dane kartograficzne? Zostają czy tracę?

Respisz się w najbliższej bazie z dostępnym padem dla Twojego statku. Tracisz bezpowrotnie wszystko (włącznie z nieoddanymi danymi eksploracyjnymi), oprócz materiałów dla inżynierów. 

Uezpieczenie obejmuje statek, moduły (włącznie z modyfikacjami inżynierskimi) i pilota NPC, jeśli takiego masz. Każdy moduł można odkupić (lub nie) osobno przu opłacie ubezpieczenia.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Dziękuję.

Pytanie ciut pokrewne. Jak sobie gdzieś tam latam, to z każdego odwiedzony systemu skaner sam z siebiee zbiera dane. Te dane sprzedaję w Universal Cartographics. Czy będąc gdzieś daleko od stacji mogę te dane zobaczyć na jakiejś liście, tak jak na stacjach po wybraniu opcji U.C.?
Odpowiedz
skaner sam z siebie nic nie zbiera. Mam tylko nadzieje że wiesz ze istnieje coś takiego jak FSS ? musisz sobie skonfigurować kilka klawiszy w menu ale korzystajac z FSS odkryjesz wszystkie planety i dowiesz się czy moga znajdować się na nich jakies anomalie .
Jest jeszcze skaner do kupienia którym wystrzeliwujesz sondy na powierzchnię i odkrywasz np. wszystkie bazy na planecie ( jeśli są ) i dokładne położenie wspomnianych anomali np.jakieś gejzery czy inne.
Odpowiedz
(13.02.2020, 19:24 UTC)Barsztik napisał(a): Dziękuję.

Pytanie ciut pokrewne. Jak sobie gdzieś tam latam, to z każdego odwiedzony systemu skaner sam z siebiee zbiera dane. Te dane sprzedaję w Universal Cartographics. Czy będąc gdzieś daleko od stacji mogę te dane zobaczyć na jakiejś liście, tak jak na stacjach po wybraniu opcji U.C.?

Niestety zebrane dane kartograficzne możesz sprawdzić sobie tylko będąc na stacji w U.C.  Ewentualnie za pomoca jakichś zewnętrznych apek jak np.EDDI ale oto musiałbyś już sie podpytać jakichś "speców od eksploracji" bo ja wtej dziedzinie jestem niedouczony  Biggrin
[Obrazek: 83018.jpg]
Odpowiedz
(13.02.2020, 20:26 UTC)KejuH napisał(a):
(13.02.2020, 19:24 UTC)Barsztik napisał(a): Dziękuję.

Niestety zebrane dane kartograficzne możesz sprawdzić sobie tylko będąc na stacji w U.C.  Ewentualnie za pomoca jakichś zewnętrznych apek jak np.EDDI ale oto musiałbyś już sie podpytać jakichś "speców od eksploracji" bo ja wtej dziedzinie jestem niedouczony  Biggrin

Smutne wieści, niemniej dziękuję.
Odpowiedz