Nie lubię Coriolisów! Wkurza mnie, że z każdej strony wyglądają tak samo i to trochę utrudnia początkującemu pilotowi trafienie. Nie będę też ściemniał, Ocellusy i Orbisy podobają mi się o wiele, wiele bardziej. Tak po prawdzie to gdy pierwszy raz podchodziłem do lądowania na autopilocie do stacji i usłyszałem "Nad modrym Dunajem" to gra mnie zauroczyła .
Zbyt wiele razy oglądałem 2001 Odyseję Kosmiczną by teraz jako bazę mieć tego, wybaczcie określenie, kloca Coriolisa. Nawet nazwa mi w nich nie pasuje, dużo bardziej adekwatna byłaby według mnie dla jakiejś stacji o "obrotowym charakterze" z torusami.
Czy istnieją realne i wymierne powody dla których powinienem się na niego jednak zdecydować, czy to akurat nie ma znaczenia?
A pytanie wzięło mi się stąd, że jakoś nie trafiam na odpowiedni układ. Tzn: ekonomia high-tech, spora populacja, superpower: Federacja (niekoniecznie, ale fajnie by było - za dużo Star Treka się naoglądałem), istotne facilitis, stacja blisko gwiazdy. Teraz już ląduję samodzielnie, bo to fajne jest, ale Coriolisów nadal nie lubię
Znajduję np. takie jak Hatmehing (nie wiem jak podać jakieś współrzędne czy cuś, bo jeszcze nieogarnięty jestem, może odwiedziliście). Co prawda nie należy do Federacji, ale kit. Pozostałe warunki spełnia, tylko że znów Coriolis najbliżej gwiazdy :-(
Jest sens szukać? Przy założeniu, że to fanaberia dyktowana gustem, a mówimy o grze, więc fanaberie dyktowane gustem mają spore znaczenie ;-)
Zdecydować się - czyli wybrać na swoją bazę domową?
Jeśli to o to tylko chodzi, to nie ma praktycznie żadnego znaczenia jaki typ bazy orbitalnej czy też planetarnej sobie wybierzesz. Skoro nie lubisz Coriolisów, to żadnego przymusu nie ma
Nie lubię Coriolisów! Wkurza mnie, że z każdej strony wyglądają tak samo i to trochę utrudnia początkującemu pilotowi trafienie. Nie będę też ściemniał, Ocellusy i Orbisy podobają mi się o wiele, wiele bardziej. Tak po prawdzie to gdy pierwszy raz podchodziłem do lądowania na autopilocie do stacji i usłyszałem "Nad modrym Dunajem" to gra mnie zauroczyła .
- Stacja zawsze obraca się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
- Wlot zawsze jest od strony planety
- Na tylnej ścianie są czerwone światełka (na rogach stacji), na przedniej (tej z wlotem) są niebieskie
- Na hologramie w lewej części HUD masz wyświetlone strzałki kierujące do wlotu (po zaznaczeniu stacji jako cel)
O szef dobrze napisał - własnie chciałem ci to samo napisać - dodałbym tylko jeszcze to:
- Jeszcze w supercruise kiedy tylko wyskoczysz obok gwiazdy i zaznaczysz sobie stację to na jej hologramie widać prostokącik pokazujący gdzie jest "dziura" wlotowa, tak więc już z daleka lecąc możesz się tak ustawić że wyskoczysz przed stacją "od przodu" .
Zwróć na to uwagę a polubisz te stacje
Co do wyboru stacji jako "bazy" przymusu nie ma ale na małych out postach nie ma rynku, nie ma warsztatu w którym powymieniasz części itd... Są takie większe outposty gdzie nawet jest warsztat (chyba ) ale jest ich mało i bardzo słaby wybór części tam masz.
- Stacja zawsze obraca się w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
- Wlot zawsze jest od strony planety
- Na tylnej ścianie są czerwone światełka (na rogach stacji), na przedniej (tej z wlotem) są niebieskie
- Na hologramie w lewej części HUD masz wyświetlone strzałki kierujące do wlotu (po zaznaczeniu stacji jako cel)
Dzięki
Efekt Coriolisa znam i dlatego właśnie mi pasuje bardziej do tych stacji kształtem sugerujących "obrotowość". Inna kwestia to czy nazwa pochodzi od efektu Coriolisa, czy od samego Coriolisa, który przecież nie tylko ten efekt opisał.
Wskazówki są spoko, znam je z filmików niejakiego Rootsrata ;-) Z trafieniem wlotu powoli radzę sobie co raz lepiej.
A z całym moim pytaniem chodziło mi głównie o to, czy w jakiś sposób Coriolisy są ogólnie lepsze od Ocellusów i Orbisów?
Z tego co koledzy piszą to raczej nie, ale MAGNUM354 sugeruje, że można je polubić.
Dziędober. Mam dwa pytania.
1.
Latałem po planetce, a raczej wokół. Znalazłem lokacje [human] myślałem, że to jakaś stacja naziemna z możliwością lądowania. Podleciałem, ale nie ma kontaktu, żeby poprosić o lądowanie, zaraz posypały się kary i wylecieli mnie atakować to zwiałem. Teraz mam bonda i wanted od frakcji. Może ktoś opisać z czym to się wiąże i jak się pozbyć? Czy to znaczy, że jak jest na stacji ta frakcja to będą do mnie strzelać? https://cdn.discordapp.com/attachments/6...CLIENT.jpg https://cdn.discordapp.com/attachments/6...CLIENT.jpg
2.
Na planetach są lokacje geological, biological to ogarniam.
Ale czym są lokacje human oraz other? Są jeszcze jakieś inne? Do tej pory tylko te trzy znalazłem.
12.02.2020, 14:45 UTC (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.02.2020, 14:47 UTC przez Pajk.)
Najpierw dostałeś ostrzeżenie "trespass zone", ponieważ nie opuiściłeś czerwonej strefy, to zaczęli nawalać i dostałeś karę i wanted. Normalne, zastrzeżone budynki militarne chronione przez sentinele. Jakbyś na Sol wleciał na jakieś wojskowe lotnisko bez zezwolenia, to co innego by się stało?
EDIT: Poziom ochrony oznaczony jest ilością plusów przy nazwie bazy naziemnej, z którą też nie ma kontaktu. Ale zdarzają się też takie miejsca, które nie są bazami, tylko właśnie obszarem na czerwono.
(12.02.2020, 14:45 UTC)Pajk napisał(a): EDIT: Poziom ochrony oznaczony jest ilością plusów przy nazwie bazy naziemnej, z którą też nie ma kontaktu. Ale zdarzają się też takie miejsca, które nie są bazami, tylko właśnie obszarem na czerwono.
Plusiki to akurat rozmiar bazy (od + do +++). Poziom ochrony jest podany słownie: Security Low, Medium or High.
Obydwa te wskaźniki nie zawsze się wyświetlają, nie mam pojęcia dlaczego.
Rozumiem, po prostu za szybko wleciałem i zanim podniosłem dziób do odlotu to dostałem już kary...
Doczytałem się, że to można zdjąć w stacji danej frakcji, albo w tych siłach głównych. Pytanie jak to znaleźć?
A co do tych baz bez możliwości lądowania. Wszystkie są wrogo nastawione, czy jak to jest?