Ankieta: Jak w skali 1-10 oceniasz Betę Chapter 4?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[Wyniki ankiety]

Beyond Chapter 4 (Patch 3.3 aka Q4) - BETA 30.10
Frontier zebrał pytania, które ostatnio pojawiały się na streamach i na forum. Oto Chapter 4 Beta Q&A:

Eksploracja i Codex

Czy cokolwiek z bety przeniesie się do faktycznej gry?
Nie. 

Czy po wygaśnięciu timera USS-a, kolejny się zespawnuje?
USS-y wygasają i spawnują się cały czas. 

Czy po pełnym zmapowaniu planety dostaniemy dokładnie lokacje POI na powierzchni?
Tak, dokładne lokacje stałych POI zostaną pokazane. Nie-stałe (mniejsze losowe POI, jak skupiska Skimmerów) nie zostaną pokazane. 

Jak będzie wyglądać mapa systemowa po wstęnym "pingu" skanerem?
Wstępny "ping" odkryje jedynie główną gwiazdę systemu. Reszta obiektów musi zostać odkryta przy pomocy FSS.

W obecnym systemie "pinguję" system i lecę dalej. Co z tą mechaniką w nowym systemie? 
Te dane można ciągle uzyskać z Nav Beaconów, ale tylko w zamieszkałych systemach.

Czy nowy Discovery Scanner to teraz Core Module?
Disco Scanner to nadal moduł opcjonalny. Jedyne, co się zmieniło, to teraz mamy tylko 1 typ Disco Skanera (zamiast 3 - Basic, Intermediate i Advanced). Piloci, którzy mieli na statkach zamontowany Inter lub Advanced skaner dostaną zwrot różnicy w Cr pomiędzy tym, który mają, a Basic. 

Czy dostaniemy oteksturowaną mapę Orrery?
Na chwilę obecną nie jest to planowane.

Czy eventy organizowane przez graczy (np. ekspedycje etc.) będą w Codexie, w bazie danych?

Czy nowy system pozwoli na znajdywanie obiektów takich jak sonda Voyager lub generation ships?
Tak i będzie to o wiele łatwiejsze niż obecnie. 

Czy podczas używania skanerów można sterować statkiem?
Podczas trybu FSS statek stoi w miejscu. Podczas używania DSS porusza w SC z minimalną prędkością.

Czy pasy clustery asteroid będą teraz coś warte za przeskanowanie?
Nie.

Czy nowe skanery działają tylko w Super Cruise?
Tak.

BGS i Scenariusze

Dlaczego porty kosmiczne mają pokazany Threat Level?
To bug, będzie naprawiony.

Czy frakcje będą mogły teraz mieć kilka różnych stanów w różnych systemach, czy kilka tych samych stanów na wszystkie systemy?
Kilka różnych stanów w różnych systemach, np. Wojnę i Głód w systemie A oraz Wybory, Lockdown i Epidemię w systemie B.

Czy głosy NPC są z syntezatora, czy nagrane przez aktorów?
Nagrane przez aktorów.

Czy wymagania sprzętowe się zmienią po tym patchu?
Nie.

NPC-e w Conflict Zonach używają statków z modułami od Tech Bokerów lub po inżynierce. To bug czy zamierzony feature?
Feature.

Jakie są kolejne etapy stanu Happiness?
Despondent > Unhappy > Discontented > Happy > Elated.

Kolonizacja nowych systemów jako część BGS - będzie w 3.3 lub w przyszłości?
Nie mamy nic do ogłoszenia na ten temat i nie jest to część 3.3.

Porady w opisach stanów wspominają o wykonywaniu misji w celu wpłynięcia na dany stan. Czy to oznacza, że np. handel lekami w markecie (bez misji) nie wpływa teraz na stan epidemii?
Takie działania nadal wpływają na BGS, tak jak do tej pory.

Czy planowane jest użycie syntezatora mowy w celu zwiększenia NPC-ów z nagranym audio?

Czy Scenariousze będą miały miejsce w pobliżu stacji kosmicznych?
Na razie nie jest to możliwe. 

Czy cele (np. w CZ) i scenariusze będą miały wpływ na CZ-ty Powerplayowe (np. Armed Revolts & Crime Sweeps)?
Nie.

Czy zdarzenia jak przybycie Alpha Squads do CZ włączają w to zinżynierowane statki?
Tak, Alpha Squads mogą mieć zinżynierowane statki.

Czy zmieni się system przejmowania zasobów frakcji po wygranej wojnie w nowym systemie BGS?
Nie, frakcje nadal będą przejmować najbardziej wartościowy zasób przeciwnika.

CZ mają teraz małe paski postępu w górnym panelu. Co się stanie po ich zapełnieniu?
Będzie to oznaczać wygranie/przegranie tej bitwy i odpowiednie efekty BGS zostaną wdrożone. Następnie po krótkiej przerwie rozpocznie się kolejna bitwa. 

Co wpływa na szybkość zapełniania tych pasków w CZ?
Wyposażenie i ranga zniszczoneego statku wroga. 

Paski postępu w CZ zapełniały się bardzo szybko podczas prezentacji na streamie. To dla demonstracji czy faktycznie tak się będzie działo?
Będzie to zbalansowane podczas bety.

Czy będą różne typy epidemii (Outbreak)? Czy np. Kosmiczna Grypa nie będzie aż tak groźna jak Achenarskie Ameby-Mózgożercy?
Nie będzie różnych typów epidemii. Ksmiczna grypa będzie tak samo groźna jak ameby. PRAISE THE GREAT AMOEBA.
...PRAISE THE GREAT AMOEBA!
...PR... A...I... SEE!

Po spotkaniu NPC w potrzebie (nie mam jedzenia, paliwa itp.), gracz ma tylko dwie opcje. Dać im to, czego potrzebują lub odmówić. Co jeżeli chcę im pomóc, ale muszę polecieć i zdobyć potrzebny towar albo doposażyć statek?
Gracz może kliknąć "wstecz", żeby wyjść z Comms Panel bez wybierania opcji. To pozwoli na zdobycie potrzebnych rzeczy i powrót. Każdy USS ma teraz timer, po którym wygasa, więc trzeba się zmieścić w tym czasie. (Notka Mathiasa: w Becie widziałem timery po 35 minut, tak że czasu jest sporo).

Na streamie była wzmianka o "scenarios across the galaxy"! Czy to oznacza, że eksploratorzy mogą się też na nie natknąć w głębokim kosmosie?
Niestety nie. Scenariusze są dostępne tylko w zamieszkałej przestrzeni.

Czy jest w planach wykorzystanie scenariuszy jako zalążków misji?
Na razie nie, ale damy znać jeżeli się to zmieni.

Czy RES-y też przejdą reformę, tak jak CZ-ty?
Na razie tego nie planujemy.

Przemyt towarów powodował zamieszki (civil unrest). Ponieważ civil unrest jest teraz częścią składową wskaźnika Security, czy to oznacza, że teraz przemyt może spowodować Lockdown?
Tak
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
"Czy cokolwiek z bety przeniesie się do faktycznej gry?
Nie. "

Wat?
Odpowiedz
(31.10.2018, 19:20 UTC)BRTMN napisał(a): "Czy cokolwiek z bety przeniesie się do faktycznej gry?
Nie. "
Wat?
Skrót myślowy Wink
Chodzi o to, że żadne osiągnięcia, zakupy i progres nie zostaną dopisane do podstawowej gry.
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Zbindowałem potrzebne klawisze jednak mam problem z Detailed Discovery Scanner - sondy lecą tylko w jednym kierunku i nie mogę się odwrócić w inną stronę
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
(31.10.2018, 19:57 UTC)Kahea napisał(a): Zbindowałem potrzebne klawisze jednak mam problem z Detailed Discovery Scanner - sondy lecą tylko w jednym kierunku i nie mogę się odwrócić w inną stronę

Sterowanie tym "dzialkiem" do sond to musisz zbindowac sterowanie w czesci Multi Crew. Sam sie kilka godzin z tym meczylem.

Co do Q&A wyzej to wstepny "ping" skanerem pokazuje nam wszystkie glowne gwiazdy systemu na mapie systemu (chyba ze trafialem na same juz przeskanowane) i teraz mozna go wykonac na dwa sposoby:
*prawie tradycyjnie - czyli wlatujemy w system, ustawiamy sie na mode eksploracyjne (niebieski HUD) i ladujemy paseczek
*nowoczenie - gdy po wleceniu w system odpalimy modul FSS (domyslnie chyba na wiekszosci bindow z klawiatura " ` " ) zostaniemy poproszeni o wykonanie skanu (na dole jest info i klawisz jaki mamy do tego zbindowany w module FSS).

Generalnie na chwile dzis rano nowy system eksploracji jest fajny, ale jeszcze nie ma podpietych rzeczy zwiazanych z gornictwem i generalnie ma sporo niedorubek. Nie zmienia to faktu ze zmiana jest absolutnie kolosalna i jak dla mnie BARDZO na PLUS.
Odpowiedz
szukałem tego wszędzie tylko nie w Multi Crew +rep
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
(31.10.2018, 20:27 UTC)Kuba Wolf napisał(a): Sterowanie tym "dzialkiem" do sond to musisz zbindowac sterowanie w czesci Multi Crew. Sam sie kilka godzin z tym meczylem.

Że kę? Biggrin

Och, Frontier...
--

Odpowiedz
Jakaś podpowiedź do bindowania nowych urządzeń? mam Hotas Warthog i mi się przyciski skończyły - albo coś muszę dokupić, albo zacząć w większym stopniu używać klawiaturę. Albo zapisać swój "custom" i zobaczyć, co Frontier zaproponuje jako ustawienia fabryczne?
Odpowiedz
(31.10.2018, 21:07 UTC)Pajk napisał(a): Jakaś podpowiedź do bindowania nowych urządzeń? mam Hotas Warthog i mi się przyciski skończyły - albo coś muszę dokupić, albo zacząć w większym stopniu używać klawiaturę. Albo zapisać swój "custom" i zobaczyć, co Frontier zaproponuje jako ustawienia fabryczne?

A Hotas Warthog nie ma czegoś takiego jak shift+ (tzn. jeden przycisk zmienia na alternatywne ustawienie np z 1 set na 2set). Bo też go używam i przydało by się coś takiego Biggrin
[Obrazek: 36772.png]
Odpowiedz
(31.10.2018, 21:15 UTC)FIKUS napisał(a):
(31.10.2018, 21:07 UTC)Pajk napisał(a): Jakaś podpowiedź do bindowania nowych urządzeń? mam Hotas Warthog i mi się przyciski skończyły - albo coś muszę dokupić, albo zacząć w większym stopniu używać klawiaturę. Albo zapisać swój "custom" i zobaczyć, co Frontier zaproponuje jako ustawienia fabryczne?

A Hotas Warthog nie ma czegoś takiego jak shift+ (tzn. jeden przycisk zmienia na alternatywne ustawienie np z 1 set na 2set). Bo też go używam i przydało by się coś takiego Biggrin

W Elite możesz sam sobie dowolny przycisk przypisać jako "shift". Po prostu wciskasz 2 przyciski na raz podczas ustawiania klawiszologii. Ustal sobie, który to będzie na joyu i używaj go podczas ustawiania. Może to być też kombinacja "shift" na joyu + klawisz na klawiaturze, albo odwrotnie, albo cokolwiek. Możesz mieć tyle shiftów, ile chcesz Smile
--

Odpowiedz