@Yautja
Ja właśnie zmieniłem kompa (za wyjątkiem obudowy, dysków i zasilacza to prawie wszystko wymienione).
Też rozważałem zestaw na socket 1700 od Intela. Ponad miesiąc studiowałem testy na YT, fora, benchmarki, itp. Finalnie wybrałem platformę AMD i nawet GPU od czerwonych

. DLaczego tak wybrałem? CPU od AMD są mniej prądożerne nawet po undervoltingu, a sama platforma na socket AM5 bardziej przyszłościowa (znudziło mnie i pociągnęło po kieszeni to ciągłe wymienianie wszystkiego po kilku latach bo intel wymyśla podstawkę po konkretną generację CPU). Choć podobno seria CPU 14000 też ma wykorzystywać socket 1700 - pożyjemy zobaczymy.
Jeśli bardzo chcesz Intela to wybierz i7 13700KF (jest poniżej 2000PLN i znacznie mniej się grzeje niż i9, a wydajnościowo niewiele gorzej). Płytę miałem wybraną taką samą jak ty.
Bez względu co wybierzesz nie oszczędzaj na zasilaczu! Ja polecam Corsaira HX 850W Platinium lub takie same o większej mocy. To będzie jeden z ostatnich komponentów jaki wymienisz. Zadbaj też o obudowę. Polecam Bequiet purebase 500DX z szklanym lewym bokiem. Zmieści ci się tam nawet rtx 4090 , a na górze aio 2x120mm. Na przednim panelu wyjdą 2x 120mm wentyle, a na tylnym jeden. Zasilacz jest zabudowany na dole. Schludna, ładna (jeśli lubisz ledy) i łatwa w utrzymaniu czystości obudowa (trzy duże filtry przeciwkurzowe). Mają ją moi dwaj synowie i dla takiego pasjonaty kompów jak ja jest bardzo dobra.
Obecnie piszę z mojego zestawu na AMD i jestem mega, mega zadowolony. Jedyne co na razie nie pyknęło to moje RAMy w trybie OC (AMD Expo do 6000MHz). Jednak to pewnie się zmieni z nowszym BIOSem płyty głównej.
Zajrzyj też do mojego nowego tematu:
TWH_Forum
Pozdrawiam i wybierz mądrze!
Cmdr Azzorek