Liczba postów: 38
Liczba wątków: 1
Reputacja:
5
Platforma:
CMDR: Miczuryn
Siemandero Piloci .
Chciałem złożyć kompa pod elitę, wiedza moja z przed 15 lat wiec śmiem prosić o pomoc .... do dalszej rozbudowy z uwagi na skromne fundusze i rozwleczony w czasie przypływ środków zwanych cebularzami ...
Górna granica to Ryzen 5 3600 , 3,6 Ghz , 32 MB cokolwiek by to znaczyło , w komplecie dają system chłodzenia , coś koło 900 cebularzy ...
Pod to jaką płytę główna ? bo proponują kilka różniastych czym się kierować ? gdzieś tak z 500 zł trzeba będzie wyskrobać czy więcej ? ...
Ramy do tego zestawu ...
Zasilacz na wyrost ...
Dysk idzie z Laptopa z systemem operacyjnym ...
Grafika to najtańsza która udźwignie elitę, może jakaś używka, trzeba będzie odłożyć na potwora ....
Na obudowę zaadoptuje jakiś antyk ze śmietnika, ma działać a nie wyglądać ...
Ogólne założenie to mieć sprzęt na którym będzie można grac w elite a z biegiem czasu zmienić karte graficzna , dołożyć ram , zmienić twardziela , kupić wielgachny monitor .
Dziękuje za dobre słowo w tym temacie .
Pozdrawiam all
Przeniosłem do odpowiedniego działu - w nim z resztą dasz radę coś znaleźć.
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
(19.08.2019, 15:07 UTC)Miczuryn napisał(a): Siemandero Piloci .
Chciałem złożyć kompa pod elitę, wiedza moja z przed 15 lat wiec śmiem prosić o pomoc .... do dalszej rozbudowy z uwagi na skromne fundusze i rozwleczony w czasie przypływ środków zwanych cebularzami ...
Górna granica to Ryzen 5 3600 , 3,6 Ghz , 32 MB cokolwiek by to znaczyło , w komplecie dają system chłodzenia , coś koło 900 cebularzy ...
Pod to jaką płytę główna ? bo proponują kilka różniastych czym się kierować ? gdzieś tak z 500 zł trzeba będzie wyskrobać czy więcej ? ...
Ramy do tego zestawu ...
Zasilacz na wyrost ...
Dysk idzie z Laptopa z systemem operacyjnym ...
Grafika to najtańsza która udźwignie elitę, może jakaś używka, trzeba będzie odłożyć na potwora ....
Na obudowę zaadoptuje jakiś antyk ze śmietnika, ma działać a nie wyglądać ...
Ogólne założenie to mieć sprzęt na którym będzie można grac w elite a z biegiem czasu zmienić karte graficzna , dołożyć ram , zmienić twardziela , kupić wielgachny monitor .
Dziękuje za dobre słowo w tym temacie .
Pozdrawiam all
Podaj całkowity maksymalny budżet, to coś dobierzemy
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
Liczba postów: 2,603
Liczba wątków: 28
Reputacja:
186
Platforma:
CMDR: MAGNUM354
.png) .png) .png)
19.08.2019, 19:07 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.08.2019, 19:17 UTC przez MAGNUM354.)
Komputer do Elite to taki jak ja mam :
Jak nie licze to w 3000 zł się zmieścisz.
Obojetne czy to komputronik, Gral czy inne media - 3000 zł musisz wydać.
Wiem że są tu ludzie którzy poniżej karty 1080 6GB i procesora przynajmniej I7 i płyty głównej dedykowanej dla graczy i overclokingu nie przedstawią innej konfiguracji , ale oni żyją w innym świecie  Płyta główna za 300 zł (zamiast 700 ) też ci bedzie służyła - ja mam I5 - 4670 i wspomnianego gtx 1050 TI 4 GB, płytę za 250 zł chłodzenie procesora jakieś Silentium z dużym radiatorem za 90 zł i jedyne co to 32 GB ramu ( ale to swego czasu zboczenie było ze względu na ARME 3 - która potrzebowała pamięci do obliczania trajektori i fizyki materiałów żeby pociscki zgodnie z naturą przebijały się przez różne materiały - pźniej się okazało że 16 GB ramu wystarcza ) ale do ED wystarczy ci 8 GB ramu. Zasilacz 450 - 1050 TI praktycznie na oparach prądu chodzi  Obudowa też bez okienek z chartowanego szkła bez podświetlenia LED itd - zwykła puszka za 120 zł a nie jakies esy floresy za 400 - 500 
Na takim archaicznym sprzęcie gram we wszystko w rozdzielczości 2 K .. oczywiście o VR nie ma mowy . A wszystko to ARMA3, Wiedzmin 3, Elitka, Metro któreś tam..
Aha i takie moje widzimisie - wszystkie podzespoły są Asusa - karta, płyta główna - nawet kable połączeniowe mają nadruk z napisem Asus  -tylko procek intela  zawsze uwazałem ze podzespoły produkowane przez jednego producenta bedą lepiej ze sobą współgrały - nie rozumiem jak można mieć procesor AMD i kartę Nvidi - muszą byc jakieś straty - Uwaga to nie zaproszenie do dyskusji - po prostu tak uważam ,a sprzęt działa od kilku lat bezbłednie - hdd mi tylko padł ale to jak wiadomo nie ma związku - a jego bezawaryjność tylko umacnia mnie w tym przekonaniu
19.08.2019, 23:04 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.08.2019, 23:05 UTC przez SEBA312.)
(19.08.2019, 19:07 UTC)MAGNUM354 napisał(a): ...
Płyta główna za 300 zł (zamiast 700 ) też ci bedzie służyła ... Zasilacz 450 - 1050 TI praktycznie na oparach prądu chodzi Obudowa też bez okienek z chartowanego szkła bez podświetlenia LED itd - zwykła puszka za 120 zł...
...- Uwaga to nie zaproszenie do dyskusji -...
A ja jednak trochę podyskutuję.
Jeśli chodzi o płytę główną, to wszystko zależy jaki procesor docelowo przewidujesz. Tania płyta oczywiście również obsłuży wszystkie rodzaje procesorów jakie ma w specyfikacji, ale musisz pamiętać, że jakość kosztuje. Im potężniejszy procesor, tym wydajniejszej sekcji zasilania będzie wymagał. Tanie płyty z reguły nie maja się czym pochwalić w tym względzie. Oczywiście nie musisz od razu brać płyt z górnej półki, bo ich cenę zazwyczaj podbijają dodatkowe funkcjonalności, z których niekoniecznie będziesz korzystał. Np dwie karty Wi-Fi (w stacjonarce  , dwie niezależne karty Ethernet, dodatkowy kontroler RAID, fikuśne podświetlanie, etc...Warto jednak parę złotych dopłacić za wykonaną porządniej sekcją zasilania procka, jakość i wydajność radiatorów, czy kilka dodatkowych portów USB lub slotów PCI ex czy M2. Szczególnie, jeśli komputer będzie składany z zamiarem dalszej rozbudowy.
(19.08.2019, 19:07 UTC)MAGNUM354 napisał(a): ... Obudowa też bez okienek z chartowanego szkła bez podświetlenia LED itd - zwykła puszka za 120 zł...
Obudowa też nie jest bez znaczenia. Wiadomo -Hartowane szkło to element dekoracyjny, ledy też, ale wybierając skrzynkę też nie ma co iść po taniości. Przewiewna i dobrze wentylowana buda może wydłużyć życie sprzętu nawet o kilka lat - to temperatura wykańcza nasze podzespoły. Piwnica w obudowie nie jest konieczna, ale zasilacz montowany na dole to już zdecydowanie dobry pomysł. Jeśli planujemy wydajny procesor, to i chłodzenie musi sie w naszej obudowie zmieścić- nie zaszkodzi więc upewnić się jaka może być dla niej maksymalna wysokość radiatora na procku.
(19.08.2019, 19:07 UTC)MAGNUM354 napisał(a): ... Zasilacz 450 ...
Co do samego zasilacza, to chyba nic nie muszę pisać... tu naprawdę nie warto żałować na jakość, a już zdecydowanie nie należy ufać tym tanim zasilaczom. Chyba nie warto prowokować sytuacji, w której zasilacz tańszy o 150PLN zamorduje płytę główną, i Grafikę, być może nawet ( przy taniej płycie  ) RAMy i procesor. Wiadomo że do niektórych zestawów wystarczy 450W, ale niech będzie to jakaś w miarę solidna marka np Fortron, Seasonic czy BeQuiet! ostatecznie SPC, ale nie jakiś no name typu Akyga czy Aerocool.
(19.08.2019, 19:07 UTC)MAGNUM354 napisał(a): ...wszystkie podzespoły są Asusa - karta, płyta główna - nawet kable połączeniowe mają nadruk z napisem Asus -tylko procek intela ...
ASUS ma wzloty i upadki, mniej lub bardziej wydajne modele, ale nie postawil bym go wyżej od MSI, Gigabyte czy AsRocka. Mitem jet też, że jednolita nazwa na podzespołach zapewni ich lepsza współpracę. Można oczywiście ze względów estetycznych czy snobistycznych do tego dążyć, ale niekoniecznie coś na tym zyskamy. Rzecz jasna nie dotyczy to sytuacji, w której ten czy inny producent wyraźnie zaznacza obecność jakiejś ekskluzywnej funkcjonalności, wymagającej zgodności z jakimś jego standardem, ale ostatnio chyba tylko Apple stosuje takie zagrywki.
Uff, mam nadzieje że komuś się chciało to przeczytać
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
Reputacja:
186
Platforma:
.png) .png) .png)
Nie mam taniego zasilacza tylko z małym prądem Do obsługi 1050 wystarczy nawet 400W po co bez sensugeneroeac zużycie 
Wentylator mam 16 na obudowie z tylu 13 z przodu (do pchania powietrza) i ba procku takie bydle Silentium z radiatoterem i dwoma wentylatorami. Nie zauwaźyłem żebym potrzebowal chlodzenie ciecza
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Reputacja:
1
Platforma:
CMDR: ORYBAZY
(19.08.2019, 15:07 UTC)Miczuryn napisał(a):
Jesli nowka to najkorzystniej wychodzi Ryzen 5 2600 (550 PLN) + płyta po taniości ASROCK A320M-DGS (200 PLN).
Jesli uzywka mozesz poszukac AM3+ FX 8320/8350 ok. 200 PLN + plyta jakies 150 PLN. FX 8320 ladnie sie kreca, moj 3.5 GHz chodzi 4.3 GHz.
GPU RX 580 8GB jakies 800 PLN albo 1060 6GB 900 PLN (mniej prądożerny, cichszy).
Zasilacz tu bym nie oszczedzał, prawdziwe 550W wystarczy ale taki Antec ECO to 280PLN.
DDR4 tu boli 16GB wyjdzie z 350 PLN.
Jesli nie boisz sie uzywek to na AM3 mozna zlozyc bardzo ladny zestaw w rozsadnych pieniadzach. Nowki, tu z 2k trzeba bedzie wylozyc.
Liczba postów: 60
Liczba wątków: 6
Reputacja:
36
Platforma:
CMDR: Jancu
.png) .png) .png) .png) .png)
Moja propozycja to wyśrodkowanie pomiędzy ceną, wydajnością ale przede wszystkim z myślą o możliwościach rozbudowy.
Bez karty graficznej - Po co kupować teraz coś słabego, żeby później wymieniać ją na mocniejszą
Procesor APU - zintegrowana Vega 11 ogarnie Elitę w 45-60fps w 1080p na średnich https://www.youtube.com/watch?v=zhwJIIdwl8c
Płyta na tyle dobra, że ze spokojem można później wrzucić jakiegoś Ryzena 7 3700X
Zasilacz na wyrost z mocą, w tej cenie raczej bez konkurencyjny
Ram szybki (przyda się do APU) i na tej płycie powinien bez problemu dać się podkręcić do 3600mhz
Obudowa z tańszych ale sensownych, z dobrym przewiewem i 3 wentylatory w zestawie.
Cena ~2100pln na chwilę pisania tego postu.
Ścieżka rozwoju:
1. Karta graficzna
2. Ew jak już będzie karta można pomyśleć nad CPU z większą ilością rdzeni
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 1
Reputacja:
5
Platforma:
CMDR: Miczuryn
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i sugestie :
Z uwagi na niski przypływ kredytów co miesiąc nabywałem pojedyńczy element zestawu , pozostała konfiguracja i instalacjia :
Reputacja:
186
Platforma:
.png) .png) .png)
24.01.2020, 16:15 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2020, 16:16 UTC przez MAGNUM354.)
no i super - a pochwalisz się jakie podzespoły ostatecznie kupiłes i ile cię to wyszło w całości ?
Procesor i ram widze na fotce a reszta? jaka karta grafiki itd. ?
|