Jak porządnie wyhamować?
(07.05.2017, 14:08 UTC)GutenbergPL napisał(a): Asystę grawitacyjną robię tak jak Tadek - na czuja "ocieram" się o planetę.

Spoko, na czuja czyli używamy Szmocy, chciałem się tylko upewnić, na czuja to ja też używam, ale często rezultatem jest że mnie łapie jak jasna cholera i w rezultacie dużo tracę, myślałem, że są jakieś sprytne sposoby na ustawienie się Smile
Odpowiedz
Dzięki Smile
Zaraz popróbuję Smile
Bo już ludziom po trawnikach zawracam przed stacją... Wink

I jeszcze jedno.
W prawym górnym rogu jest okienko INFO. Czasem mi się tam pokazuje czerwony trójkąt. Jak sprawdzić co on oznacza?
I obok jest normalny zegarek... Tylko no... Pokazuje mi godzinę -2h :/ Jak go nastawić na nasze GMT +2
Odpowiedz
Zegarek pokazuje czas serwera, dla każdego jest taki sam, nie przestawisz go. Za to w lewym panelu wiadomości pokazuje już czas systemowy.
Odpowiedz
Sprawdziłem, że gdy w superkruzie dolatujesz do stacji trzymając się na poziomie 6 sekund i odległość z sekund zmienia ci się na Mega Metry to możesz cisnąć w kocioł na maksa i jak masz refleks to w odpowiednim momencie wyjdziesz z Superkruza, a jak nie masz refleksu to nawracaj Biggrin
Krutek napisał:

"Bardzo chętnie spotkam się dziób w dziób, z Anakondą, opartą na samych shield boosterach - nie będę musiał przełamywać jej tarczy, ugotuję ją od środka. Najpierw spalą się HS, PD, Chaff, potem zaczną padać bronie, następnie zaczną wariować moduły, kadłub będzie się topił, ale tarcza będzie trzymać. Po jakimś czasie, tarcza padnie, odsłaniając na wpół spalony wrak, którego dobicie będzie czystą sadystyczną przyjemnością  [Obrazek: biggrin.png]"
Odpowiedz
(13.05.2017, 20:20 UTC)albert marstalker napisał(a): Sprawdziłem, że gdy w superkruzie dolatujesz do stacji trzymając się na poziomie 6 sekund i odległość z sekund zmienia ci się na Mega Metry to możesz cisnąć w kocioł na maksa i jak masz refleks to w odpowiednim momencie wyjdziesz z Superkruza, a jak nie masz refleksu to nawracaj Biggrin

Tutaj dużo zależy od tego, w jakiej odległości od planety jest stacja i jak duże przyciąganie ma planeta. W większości przypadków przy dojściu na poziomie 6 sekund przepustnicę na maksa można ustawić w odległości między 6 a 8 Mm - wtedy jest najszybciej, bo przy minimalnej odległości bezpiecznego wyjścia, czyli 1 Mm odległości od stacji, mamy największą bezpieczną prędkość, czyli 1 Mm/s.

Należy przy tym zauważyć, że niektóre stacje mają o wiele większą bezpieczną odległość wyjścia (6-8 Mm), jeśli są w sporej odległości od planety, a ta z kolei ma bardzo niską grawitację.
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Czerwony trójkąt to ostrzeżenie. Pojawia się głównie z komunikatem "impact", gdy grozi ci zderzenie z obiektem. Możesz to przetestować na pasie asteroid. Przy zegarku będziesz miał komunikat "PROX", czyli "bliskość" (komputer ostrzega Cię, żebyś nie szalał za bardzo bo w pobliżu są asteroidy). Gdy zbytnio się rozpędzisz mając na celu asteroidę, wyświetli się czerwony trójkąt z napisem "IMPACT" (czyli czeka Cię zderzenie, jeśli nie zmienisz kursu). To samo tyczy się, gdy w supercruise za szybko zbliżasz się do planety. Wtedy też wyskoczy Ci "IMPACT".
Odpowiedz
Przy początkach przygody z ED najlepiej chyba ustawić prędkość na min w niebieskim polu i ustawić się pod niedużym kątem do punktu naw. A później z czasem i tak sami opracujemy najbardziej dla nas optymalny kąt i prędkość
[Obrazek: 53912.png]
Odpowiedz