Dobry mikrofon na biurko (cel: nagrywanie Let's Play / streaming)
Jak w temacie - ktoś może coś polecić coś dobrego?
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Samson C01U Pro

Mam i używałem jego poprzedniej wersji przez prawie 2 lata, głównie do komunikacji, jakość dźwięku bardzo dobra. Jedyna różnica pomiędzy C01UC01U Pro to odsłuch w wersji Pro. Przestałem z niego korzystać przy przesiadce z Windowsa 7 na 8.1, problem polegał na braku sterowników windowsowych i braku możliwości dostosowania głośności, zbierał wszystko jak leci. Nie wiem jak jest z W10, nie mogę się zabrać za przesiadkę.

Warto zainwestować w statyw jeśli nie ma się miejsca żeby postawić go tuż przed twarzą. Na wielu forach polecano ten mikrofon dla początkujących. Wymagany pop-filter jak wszystkie mikrofony pojemnościowe.

Jak chcesz porównanie z mikrofonem przy słuchawkach to daj znać, umówimy się na Discordzie na "prezentację"
[Obrazek: 84385.jpg?1742401934]
Odpowiedz
Kwestia ile chcesz wydac, ja kupilem 2 tyg temu taki calkiem tani zestaw : http://allegro.pl/novox-nc-1-black-czarn...27817.html
mini recenzja https://www.youtube.com/watch?v=ojqYrpGwzTA
jest bardzo popularny na YT , jeden z tanszych pojemnościowych , sa tez na allegro wersje z statywem an biurko
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Możesz też rzucić okiem na to zestawienie i zawarte w nim recenzje 
http://www.audiofanatyk.pl/polecane-mikr...go-studia/
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Może Antlion Modmic 5? Co prawda jest to mikrofon mocowany do słuchawek, ale bardzo polecany.
Odpowiedz
ja używam Rode NT USB - mogę polecić to bardzo dobry mikrofon
Odpowiedz
Dzięki wszystkim. Na razie ten Rode NT USB chyba najbardziej mi się widzi.

@kris750PL - a jakieś ramię to niego polecisz? I jak ze zbieraniem dźwięku z tyłu? Ze względu na układ biurka za nim stałby dysk zewnętrzny HDD i nie chciałbym, żeby mikrofon zbierał szumy. Ewentualnie mogę pokombinować z układem sprzętu na biurku, ale nie chciałbym za bardzo mieszać.

I takie mam jeszcze pytanie, bo w tym temacie jestem kompletnym laikiem - co daje shockmount?
--

Odpowiedz
ja mam go na PSA1 - bardzo dobre ramię sztywne o dużym zasięgu bardzo solidna budowa
Rode to mikrofon o charakterystyce kardioidalnej - dźwięki z tyłu nie są zbierane, więc nie ma obawy aby dysk na biurko było słychać w nagraniu, natomiast zbiera wszystko z przodu bardzo skutecznie
shockmount to izolacja korpusu mikrofonu od drgań jeśli np. uderzysz niechcący w ramię
Odpowiedz
Dzięki Kris, +rep!
--

Odpowiedz