Koszt husarskiego wyposażenia
A Wy narzekacie, że Cuttery drogie Biggrin

http://historykon.pl/wiesz-kosztowalo-wy...husarskie/
"Każda frakcja ma takiego Fenyla, na jakiego zasłużyła" - CMDR Goliat
Odpowiedz
A coz to bylo dla elity elit owe kilkadziesiat kilogramow srebra? ups koni nikt tak naprawde nie policzyl srednio 50 kg za szt a towarzysz nie ruszal sie na wyprawe bez 4-5 (straty w bitwie siegaly 40% stanu koni) Majac tak ogromne majatki wydatek na wyposazenie husarskie byl naprawde pojsciem na hamburgera dzisiaj.Gorzej mieli ci ubozsi-musieli latami tluc sie w lzejszych regimentach i tluc wrogow za zdobycze wojenne,zeby nazbierac kapital na husarza........
Odpowiedz
Kiedyś słuchałem jakiegoś wykładu historycznego, pamiętam że jako ciekawostkę podano na nim iż koszt husarskiego konia dochodził do ówczesnej wartości 120 wołów.
I były okresy oraz miejsca, gdzie za sprzedaż takiego konia "nie-husarzowi" groziła kara śmierci.
Odpowiedz
(05.09.2016, 21:49 UTC)rebel9191 napisał(a): Gorzej mieli ci ubozsi-musieli latami tluc sie w lzejszych regimentach i tluc wrogow za zdobycze wojenne,zeby nazbierac kapital na husarza........

Znaczy musieli grindować? Biggrin Biggrin Biggrin

::EDIT::

(05.09.2016, 21:51 UTC)GutenbergPL napisał(a): husarowi

rz Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
A to koszt wyposażenia Husarza z roku 3302

Same peryferia nie licząc monitora:
- Logitech G13 + G700 to około 600 PLN
- Saitek X52 Pro - ok. 750 PLN
- Tobii EyeX - eyetracker - 129€
- Corsair K65 RGB - 599 PLN
- Blue Yeti 450 PLN
- Słuchawki już nie pamiętam ale coś koło 150 PLN
Sumarycznie wychodzi za sam sprzęt: 2549 PLN + 129€

[Obrazek: Qy1RvUV.jpg]
“There will be killing till the score is paid.” 
― Homer, The Odyssey

Hardware: Tobii EyeX 4C | Saitek X52 Pro | Logitech G13 | Corsair K65 RGB | Blue Yeti | Superlux HD681 EVOII | LG 29" UltraWide
Odpowiedz
Z tego typu ciekawostek, to ogier Alfa Zawiszy Czarnego, kosztował w tamtych czasach równowartość trzech wiosek Smile
Odpowiedz
Dżizas Kofi skąd takie sumy, jak... Nie mam pytań. Ja mam bezprzewodową klawiaturę i trochę przebajerzoną mychę (Cyborg R.A.T.7) i też latam c(:

A za sam artykuł leci rep. Sam coś tam kiedyś w temacie czytałem, ale miło sobie skalę odświerzyć.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości