Kto wie jak to się fachowo nazywa?
W życiu by mi do głowy nie przyszło słowo peszel.
Brzmi jak przed chwilą wymyślone słowo xD, to jak randomowa nazwa na login.
Odpowiedz
"Peszel" – plastikowa karbowana rura elektroinstalacyjna (systemu Peschla) na kable teletechniczne: elektryczne, telefoniczne, światłowody lub rury sanitarne (wodociągowe, centralnego ogrzewania, kanalizacyjne, itp.). Karby w rurze umożliwiają łatwiejsze tworzenie łuków i jednocześnie pozytywnie wpływają na trwałość mechaniczną osłony.

Peszel umożliwia fizyczny rozdział kabli np. w szachtach teletechnicznych. Peszel można również układać w bruzdach w ścianie przed otynkowaniem lub w podłogach przed wykonaniem wylewek, w celu późniejszego zaciągnięcia okablowania. Peszel, razem z rurami elektroinstalacyjnymi, stosowany jest również do prowadzenia instalacji elektrycznej natynkowo oraz wewnątrz ścian zabudowanych płytami gipsowo-kartonowymi.

By Wikipedia
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Teraz mam wątpliwości czy dobrze się zrozumieliśmy, chodziło mi o taką rurkę, co jak ją wygniesz, to zostaje w tym kształcie i wytrzymuje pewne obciążenie. A ten cały peszel owszem jest elastyczny, ale wygląda to tak, że jak go postawię wertykalnie, to górna końcówka opadnie jak sflaczały... ptak Tongue
Odpowiedz
Ale to jest to.
http://www.peszel-gesiaszyjka.pl/
W teorii teoria i praktyka to to samo. W praktyce tak nie jest.
[Obrazek: 46vvVvg.png]
Odpowiedz
Sidewinder też nie jedną ma formę.
Odpowiedz
Jest w języku polskim uniwersalny synonim. Jak nie wiesz jak coś się nazywa to pokazujesz kształt rękami i mówisz "taki dinks". Działa w 99,99% porzypadków.
Odpowiedz
(25.10.2018, 08:08 UTC)Yautja napisał(a): Jest w języku polskim uniwersalny synonim. Jak nie wiesz jak coś się nazywa to pokazujesz kształt rękami i mówisz "taki dinks". Działa w 99,99% porzypadków.

Ja znam inny, ale nie napiszę, bo musiałbym sobie warna dać Biggrin
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Wihajster??
Odpowiedz
U mnie się mówi "taki teges" Smile
W teorii teoria i praktyka to to samo. W praktyce tak nie jest.
[Obrazek: 46vvVvg.png]
Odpowiedz