Panel sterowania
Tak się zastanawiam ile by to w naszych warunkach kosztowało. Czy może była by jakaś grupa chętnych? No i ktoś kto to zmontuje?
http://www.instructables.com/id/How-to-M...ite-Dange/
Odpowiedz
Szczerze to budowa elektryczna tegoż urządzenia jest bardzo prosta - gorzej z zaprogramowaniem i samym wykonaniem front panelu by wyglądało to ładnie.
Odpowiedz
Dużo zachodu żeby takie coś poskładać. Ciekawą opcją był CH Products control panel. Niestety już nie produkują Sad. Może gdzieś na ebay da się dorwać używkę.
Odpowiedz
Dla osób cierpiących na brak "pstryczków-elektryczków" ciekawym, prostszym i pewnie tańszym rozwiązaniem  będzie zakup Thrustmaster MFD Cougar.
Można dowolnie zaprogramować a przy odrobinie samozaparcia zabudować wraz z tanim ekranem lub tabletem.

[Obrazek: i-thrustmaster-mfd-cougar-pack.jpg]

Recka
http://yoyosims.pl/panel-thrustmaster-mfd-cougar
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Nie mogłem znaleźć tych fajnych przycisków podświetlanych....
Odpowiedz
Są np. tutaj. Tylko cena zabija.

Odpowiedz
Ja umiałbym podłączyć elektrycznie itp. Ale zastanawia mnie ta płytka (co to jest, gdzie można kupić). Jak sprawić by przełączanie tych przycisków  było rozpoznawane przez komputer... gdzie kupić taką płytkę z pinami, czy  będzie rozpoznawane przez plug n play... itp bo chciałbym takie urządzenie powiązać np. z klawiaturą lub by samo wykrywało. W sumie jak ktoś kojarzy temat mógłby mi to wyjaśnić nawet na pm. Mam odpowiednie narzędzia i część przycisków, chciałbym coś stworzyć własnego
Odpowiedz
(09.05.2017, 06:32 UTC)Azorus napisał(a): Ja umiałbym podłączyć elektrycznie itp. Ale zastanawia mnie ta płytka (co to jest, gdzie można kupić). Jak sprawić by przełączanie tych przycisków  było rozpoznawane przez komputer... gdzie kupić taką płytkę z pinami, czy  będzie rozpoznawane przez plug n play... itp bo chciałbym takie urządzenie powiązać np. z klawiaturą lub by samo wykrywało. W sumie jak ktoś kojarzy temat mógłby mi to wyjaśnić nawet na pm. Mam odpowiednie narzędzia i część przycisków, chciałbym coś stworzyć własnego

CO do płytek to są proste urządzenia na USB, które symulują przyciśnięcia klawiszy klawiatury, masz tam w zależności od płytki x możliwości podłączeń przycisków, dla każdej opcji definiujesz jakie przyciśnięcie klawisza symulować i to cała filozofia... podobne systemy stosujemy w muzeach, jak np. trzeba zrobić fizyczne przyciski z muszelek, lub czegokolwiek innego reagujące na elementy mechaniczne podłączone do komputera symulować działania powodujące inne akcje jak zmiana oświetlenia, projekcji, czy multimediów na ekranach...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
(09.05.2017, 07:49 UTC)szarik napisał(a):
(09.05.2017, 06:32 UTC)Azorus napisał(a): Ja umiałbym podłączyć elektrycznie itp. Ale zastanawia mnie ta płytka (co to jest, gdzie można kupić). Jak sprawić by przełączanie tych przycisków  było rozpoznawane przez komputer... gdzie kupić taką płytkę z pinami, czy  będzie rozpoznawane przez plug n play... itp bo chciałbym takie urządzenie powiązać np. z klawiaturą lub by samo wykrywało. W sumie jak ktoś kojarzy temat mógłby mi to wyjaśnić nawet na pm. Mam odpowiednie narzędzia i część przycisków, chciałbym coś stworzyć własnego

CO do płytek to są proste urządzenia na USB, które symulują przyciśnięcia klawiszy klawiatury, masz tam w zależności od płytki x możliwości podłączeń przycisków, dla każdej opcji definiujesz jakie przyciśnięcie klawisza symulować i to cała filozofia...  podobne systemy stosujemy w muzeach, jak np. trzeba zrobić fizyczne przyciski z muszelek, lub czegokolwiek innego reagujące na elementy mechaniczne podłączone do komputera symulować działania powodujące inne akcje jak zmiana oświetlenia, projekcji, czy multimediów na ekranach...

Ale czy to trzeba będzie pisać program jaki przycisk na co  działa czy np podłącze płytkę i naciśnięcie przycisku spowoduję wprowadzenie znaku w podłączonym komputerze? czy to będzie plug n play? czy trzeba ustawienia zrobić w systemie? chodzi mi o to by nie robić zbędnej instalki tylko jak u kogos podlacze, żeby od razu wyłapywał.
Odpowiedz
Arduino jak oprogramujesz to po zaniesieniu do innego kompa to powinno działać,
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości