Astro Cabinet 90 i Optik Cabinet 80
Kto miał? Dzisiaj mi się przypomniało to cudo...  Heart

Od tego w zasadzie zaczęła się moja przygoda i fascynacja kosmosem. Nie pamiętam, ile miałem lat, ale na pewno byłem w podstawówce, więc końcówka '80 - początek '90. 

Łezka się w oku kręci Smile

[Obrazek: AstroCabinet90_Box.png]

[Obrazek: Astro-Cabinet_90_-_002.jpg]

[Obrazek: AstroCabinet90_Set.png]

[Obrazek: hit-prl-optik-cabinet-80-plus-dodatkowo-...918132.jpg]

[Obrazek: hit-prl-optik-cabinet-80-plus-dodatkowo-...918137.jpg]
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Kolega miał - nie używał więc od niego pożyczyłem i w sumie moja przygoda z kosmosem tak się zaczęła.
Było to gdzieś w okolicy 1990 roku.
Plastikowe soczewki ale jakoś to działało i coś tam było widać ... np: mocno odbijające światło satelity (wtedy myślałem że to ruchome gwiazdy Wink.
Heh fajnie powspominać.
Odpowiedz
mam oba zestawy w piwniczce, moze kiedys nabiora kolekcjonerskiej cenySmile 
pamietam tez ze podlej jakosci soczewki do niczego sie nie nadawaly... 
porownywalem wtedy optyke do przyzadow szkolnych na wyposażeniach pracowni i odechciewalo mi sie  eksperymentów Smile
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
Ja miałem ale jakoś za bardzo tego nie używałem. Lunetą chciałem podglądać sąsiadki z kamienicy naprzeciwko ale nic z tego nie wyszło. A mikroszkopu używałem chyba częściej.

[Obrazek: IHxlPPT.png]
Odpowiedz
Ja miałem Optik - Cabinet 80 i nawet nie wiedziałem, że było coś takiego Astro - Cabinet 90.
Ah, te czasy bez internetu i dostepu do informacji. Nie wiem jak wtedy mogłem żyć i funkcjonować ... Tongue
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Też miałem OC-80, bardzo fajny i uniwersalny zestawik, może nadal gdzieś jest na strychu na działce. Tylko obawiam się że styro już zeżarło ten plastik Biggrin Oczywiście z czasem odbiegłem od standardowych zastosowań i skupiałem się na skupianiu wiązki w różnych konfiguracjach na różnych przedmiotach Tongue
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Heh miałem Astro, czytałem rejestracje samochodów z odległości prawie kilometra. Księżyc też fajnie było oglądać. Nie wspomnę o zaglądaniu do mieszkań. Szerokie zastosowanie miał ten zestaw....
Odpowiedz
Byłem posiadaczem Optik Cabinet 80. Podjara była straszna. Potem dorobiłem się "prawdziwej lunety" skonstruowanej według myśli radzieckiej. Wtedy to był dopiero czad. Biggrin Kiedy z kumplem wyłaziliśmy na dach i całą noc z atlasem w ręku oglądaliśmy niebo. Achh, aż łezka w oku się kręci. Tylko niestety starzy szybko zrewidowali nasze pomysły oglądania nocnego nieba na dachu. Strasznie to było niesprawiedliwe. Smile
[Obrazek: 57877.png]
Odpowiedz
Miałem coś w tym stylu, tylko jakieś ruskie, nic nie było przez to widać i pogubiłem soczewki (miałem wymienne).
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
Moja luba wniosła takie cudo w posagu, ale jest deczko zdekompletowane i niestety nie nadaje się do użytku Sad
Odpowiedz