Mogę opowiedzieć troszkę o mnie, nie żebym polecał, każdy ma inne doświadczenia i nie chcę się spierać o wykresy.
Dyski SSD mam od 2008 bodajże (nie umiem znaleźć zakupu ale sprzedałem swojego pierwszego Samsunga SSD 32 GB w 2009.)
Wtedy też kupiłem Intela X25 160GB, który kosztował małą fortunę, ale nie żałowałem ani chwili, do dziś chodzi w jakimś laptopie i ma się dobrze.
Potem były Samsung 830 256, który miałem bardzo długo, dokładając tylko kolejne jako storage, aż ostatnio stwierdziłem, że potrzebuję więcej miejsca na systemowyml więc kupiłem Crucial MX300 1TB i do tego mam mieszankę kilku 500 GB Samsungów 850 EVO i MX300
Jak się pokazywał Samsung 960 Pro (jakiś rok temu z okładem chyba) na interfejsie NVME to byłem straszliwie napalony, oczywiście kupiłem i trzymałem w koszyku przez jakiś miesiąc bo Amazon był out of stock.
W międzyczasie miałem możliwość przetestowania takiego dysku z prawie identyczną płytą jak moja i co się okazało. Dysk oczywiście jest nieludzko szybki, odczyty w okolicach 3000 Mb/s, więc zapuszczenie CrystalDiskInfo to czysta przyjemność, ale poza tym to tak naprawdę nigdzie w zwykłym używaniu nie widziałem tej prędkości, to tylko będzie widoczne w bardzo specyficznych zastosowaniach. W moim przypadku tak nie było.
A teraz minus który mnie zmusił do zrezygnowania zakupu, na mojej płycie, żeby wystartować z dysku NVME musi być włączony CSM w biosie, co wydłuża start o powiedzmy 2 sekundy i mnie niemożebnie wtedy irytowało, więc sobie dałem spokój. Poza tym używając dysku m.2 tracisz dwa gniazda SATA, a ja miałem wszystko obsadzone, więc to też zaważyło na sprawie.
To było rok temu, może sprawy się pozmieniały, jednak nie wierzę, że dramatycznie. Dyski NVME mimo, że swietnie wyglądają na wykresach to w realnych domowych zastosowaniach nie oferują jakiejś zauważalnej różnicy w prędkości systemu, więc chyba lepiej zostać przy zwykłych sata, wziąć największy jaki jesteśmy skłonni kupić i tyle.
Ja przez lata używałem Samsungów, teraz bywały kłopoty z dostępnością na Amazonie, więc się przestawiłem na Crucial MX300 i też jest spoko. Awaryjność na razie minimalna z Samsungami (z około tysiąca sztuk padły dwie), z Crucialami na razie żaden, ale nie sprzedaliśmy więcej niż 300 jak do tej pory więc ciężko wyrokować.
Między dyskami 250gb a 1TB są różnice w prędkości, więc ja byml się w ogóle nie patrzył na te małe