![]() |
|
Jaki dysk pod system ? - Wersja do druku +- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com) +-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73) +--- Wątek: Jaki dysk pod system ? (/showthread.php?tid=3819) Strony:
1
2
|
Jaki dysk pod system ? - Yata_PL - 01.11.2017 Witam , zamierzam kupic nowe mobo pod coffe lake. To chyba bedzie takie mobo ale jeszcz nie podjolem decyzji. http://allegro.pl/plyta-glowna-gigabyte-z370-hd3-coffee-lake-1151-i7015661824.html Mam zagwustke z dyskiem systemowym, jaki wybrac , co polecacie ? Czy zlacze m2 jest fajne czy tylko takie se ? Generalnie niechciałbym sytuacji takiej ze dysk systemowy mialby swoje jakies extra drivery . Od kilku lat mecze sie z bardzo starym dyskiem pcie frmy ocz. Wszelkie automatyczne naprawy widowsa konczyly sie niepowodzeniem jak rozniez przejscia z 8 na 8.1 itp. Dysk ktory mnie interesuje to min 250gb. RE: Jaki dysk pod system ? - LeWaR - 01.11.2017 M.2 to dobre rozwiązanie. Przyjmuje sata, pcie i nvm - ale to jest zaszyte w dysku. Do nvm potrzebujesz sterów, reszta nie wymaga. Samsung evo 850 na m2 chodzi świetnie - mam taki w lapku, dyski 2,5" w pracy jakie kupuję to tylko goodram iridium pro - 5 lat gwarancji i polskie. RE: Jaki dysk pod system ? - Gerciowski - 01.11.2017 Jak masz budżet to najlepiej ssd na m2, najlepiej w interfejsie NVMe. Mam system postawiony na 960EVO no i ładnie to chodzi. Od chyba windows 8.1 jest natywne wsparcie dla NVMe, nie ma problemu z instalacją, tzn system nie pyta przy instalacji o sterowniki. RE: Jaki dysk pod system ? - Baton - 01.11.2017 Mogę opowiedzieć troszkę o mnie, nie żebym polecał, każdy ma inne doświadczenia i nie chcę się spierać o wykresy. Dyski SSD mam od 2008 bodajże (nie umiem znaleźć zakupu ale sprzedałem swojego pierwszego Samsunga SSD 32 GB w 2009.) Wtedy też kupiłem Intela X25 160GB, który kosztował małą fortunę, ale nie żałowałem ani chwili, do dziś chodzi w jakimś laptopie i ma się dobrze. Potem były Samsung 830 256, który miałem bardzo długo, dokładając tylko kolejne jako storage, aż ostatnio stwierdziłem, że potrzebuję więcej miejsca na systemowyml więc kupiłem Crucial MX300 1TB i do tego mam mieszankę kilku 500 GB Samsungów 850 EVO i MX300 Jak się pokazywał Samsung 960 Pro (jakiś rok temu z okładem chyba) na interfejsie NVME to byłem straszliwie napalony, oczywiście kupiłem i trzymałem w koszyku przez jakiś miesiąc bo Amazon był out of stock. W międzyczasie miałem możliwość przetestowania takiego dysku z prawie identyczną płytą jak moja i co się okazało. Dysk oczywiście jest nieludzko szybki, odczyty w okolicach 3000 Mb/s, więc zapuszczenie CrystalDiskInfo to czysta przyjemność, ale poza tym to tak naprawdę nigdzie w zwykłym używaniu nie widziałem tej prędkości, to tylko będzie widoczne w bardzo specyficznych zastosowaniach. W moim przypadku tak nie było. A teraz minus który mnie zmusił do zrezygnowania zakupu, na mojej płycie, żeby wystartować z dysku NVME musi być włączony CSM w biosie, co wydłuża start o powiedzmy 2 sekundy i mnie niemożebnie wtedy irytowało, więc sobie dałem spokój. Poza tym używając dysku m.2 tracisz dwa gniazda SATA, a ja miałem wszystko obsadzone, więc to też zaważyło na sprawie. To było rok temu, może sprawy się pozmieniały, jednak nie wierzę, że dramatycznie. Dyski NVME mimo, że swietnie wyglądają na wykresach to w realnych domowych zastosowaniach nie oferują jakiejś zauważalnej różnicy w prędkości systemu, więc chyba lepiej zostać przy zwykłych sata, wziąć największy jaki jesteśmy skłonni kupić i tyle. Ja przez lata używałem Samsungów, teraz bywały kłopoty z dostępnością na Amazonie, więc się przestawiłem na Crucial MX300 i też jest spoko. Awaryjność na razie minimalna z Samsungami (z około tysiąca sztuk padły dwie), z Crucialami na razie żaden, ale nie sprzedaliśmy więcej niż 300 jak do tej pory więc ciężko wyrokować. Między dyskami 250gb a 1TB są różnice w prędkości, więc ja byml się w ogóle nie patrzył na te małe
RE: Jaki dysk pod system ? - Galimathias - 01.11.2017 Z praktyki wiem, ze najlepszym HDD to jak najwieksza ilosc RAMu. Jak masz 16Gb i wiecej to mozesz nawet pracowac na starociu. RE: Jaki dysk pod system ? - Yata_PL - 01.11.2017 (01.11.2017, 11:11 UTC)Galimathias napisał(a): Z praktyki wiem, ze najlepszym HDD to jak najwieksza ilosc RAMu. Jak masz 16Gb i wiecej to mozesz nawet pracowac na starociu. ramu mam 24 gb ddr3 ale zmuszony jestem kupic ddr4 pod nowa plyte. Zalozylem sobie buedzet okolo 4k na i7 8700k + mobo+ dysk m2 (?) i pewnie na poczatek 16 gb DDR4 dzięki wszystkim za odpowiedzi jeszcze bardziej ogłupialem i nie wiem co wybrać ![]() Edit poczatkowo myslalem o czyms takim : http://allegro.pl/dysk-ssd-samsung-960-evo-m-2-250gb-3200mb-s-i6985066299.html?bi_s=internal&bi_term=poradnik&bi_c=77943&bi_m=elektronika-art-offer-tiles rozumiem ze sterownik tutaj nie jest potrzebny ? ale tak @Baton pisal pojawi sie jakies boot menu przy starcie ktore spowolni rozruch kompa ? RE: Jaki dysk pod system ? - Baton - 01.11.2017 (01.11.2017, 13:46 UTC)Yata_PL napisał(a): pisal pojawi sie jakies boot menu przy starcie ktore spowolni rozruch kompa ? Nic takiego nie pisałem, pisałem, że miałem takie zachowanie z dyskiem NVME i konkretną płytą Asusa i nie było żadnego menu tylko włączona obsługa CSM która dodawała trochę czasu do startu. Trzeba by sobie popatrzeć za takim zestawem jak kupujesz czy NVME działa bezboleśnie jako startowy. Jako, że są już dużo bardziej popularniejsze niż rok temu to powinny. Czemu taki mały dysk? Czemu nie szukasz płyty SLI? Jak Nvidia w końcu wymyśli jak obsłużyć VR za pomocą dwóch kart to będziesz wymieniał płytę główną szybciutko
RE: Jaki dysk pod system ? - Gerciowski - 01.11.2017 (01.11.2017, 13:46 UTC)Yata_PL napisał(a):(01.11.2017, 11:11 UTC)Galimathias napisał(a): Z praktyki wiem, ze najlepszym HDD to jak najwieksza ilosc RAMu. Jak masz 16Gb i wiecej to mozesz nawet pracowac na starociu. Ja mam ten dysk który podlinkowałeś, na płycie Asrocka X99M, nic nie musiałem w biosie ustawiać specjalnie. Ale jak to Baton pisze, co płyta to obyczaj . U mnie dłużej zgłasza się bios niż potem podnosi system, no u soft który używam z pierdylionem wtyczek też zauważalnie szybciej startuje. Elita za to w porównaniu do zwykłego ssd to już faktycznie nie widze róznicy.Yata jak nie używasz jakiegoś softu typu np Blender/ Autocad / Maya z mnóstwem pluginów to raczej nie poczujesz róznicy między zwykłym ssd a NVMe. System się szybciej podnosi ale to też nie jest jakaś rewolucyjna róznica. Co do gier to wyżej o Elicie pisałem wyżej, innych nie mam. RE: Jaki dysk pod system ? - Baton - 01.11.2017 (01.11.2017, 15:07 UTC)Gerciowski napisał(a): Ja mam ten dysk który podlinkowałeś, na płycie Asrocka X99M, nic nie musiałem w biosie ustawiać specjalnie. Ale jak to Baton pisze, co płyta to obyczaj Miałem napisać, że skoro już nie są specjalnie droższe i mniej (a wręcz zero) problemów z instalacją to czemu by nie wziąć NVME, w końcu co odczyt 3000 to odczyt 3000 ale popatrzyłem na Amazon i nadal są dużo droższe, choć nie dwukrotnie, więc jest trochę zagwozdka.Mnie się marzy czas kiedy będziesz mógł mieć dwa takie w systemie i mieć na tyle szeroką szynę, że da razy kopiować między nimi na pełnej prędkości, ale to chyba jeszcze długo poczekamy ![]() Jakbym musiał wybierać między 256 GB NVME a 512 Sata to bym wziął 512 GB, może trochę wolniej ale więcej się zmieści
RE: Jaki dysk pod system ? - Yata_PL - 01.11.2017 (01.11.2017, 15:07 UTC)Gerciowski napisał(a): Yata jak nie używasz jakiegoś softu typu np Blender/ Autocad / Maya z mnóstwem pluginów to raczej nie poczujesz róznicy między zwykłym ssd a NVMe. System się szybciej podnosi ale to też nie jest jakaś rewolucyjna róznica. Co do gier to wyżej o Elicie pisałem wyżej, innych nie mam. Zaproponowałem ten dysk bo cena jest do łyknięcia przy zalozonym budzecie , porównywalne dyski M2 lub SSD SATA 3 250 gb to koszt 450 zł wiec mamy tylko stówke różnicy. Uzywam wielu softów ( np SolidWorks) , pelen pakiet office , oraz oczywiscie gierce. (01.11.2017, 14:38 UTC)Baton napisał(a): Czemu taki mały dysk? - ano w budzecie chce sie zmiesci i mam juz jeden OCZ 250 na pcie x4, +4 hybrydowe hdd o duzych pojemnościach. - plyta ma 3x PCie 16x ale faktycznie nie jest to SLI bo z tego co widze w manualu to jest tam kruczek drobnym pismem pomysle na inna plyta do 800 złNigdy nie bylem fanem SLI - nie lubie elektorwni w domu , niedawno tez kupilem zasilacz z serii gold 850 W i przy sli to bedzie za malo pradu dla 2x 1080 ti i reszty sprzetu. Łatwiej mi sprzedwc karte i kupic nowa.. jak bedzie potrzeba za jakis czas. |