World of Tanks
(30.07.2017, 19:58 UTC)Nizm0 napisał(a): Trzeba od nowa instalować, ale nie wymaga ponownego pobierania wszystkiego oraz pamięta to co miałeś wcześniej ustawione

Dzięki
Raxxla is no alien, is a ghost world, is a planet

[Obrazek: 24648.jpg]

Odpowiedz
@Nizm0

Jak należy grać czołgiem lekkim, np. T-46 lub T-80.

Jeszcze zapytanie o lornetkę, czy przydaje się do każdego czołgu, czy do wybranych?

Odpowiedz
Lekkie taki są do spotowania. Generalnie szybkość i zwrotnosc to ich broń główna. Można też wysforowac się do przodu i skampic w jakimś krążku. Wtedy przyda się lornetka no działa w 3 sek po zatrzymaniu się pojazdu.
Odpowiedz
@Berecik,

Dzięki

Co oznacza skampić, sortować?

Odpowiedz
Zadaniem lekkiego czołgu jest rozpoznanie pola walki. Jeżeli grasz lekkim możesz przyjąć dwa style gry:
1. Znaleźć sobie jakąś górkę i krzaczki, zatrzymać się tam i rozglądać (kampić). Wtedy przyda się lornetka i siatka maskująca. Będziesz spotował/świecił czołgi przeciwnika. Gdy ty je zobaczysz, staną się widoczne dla reszty drużyny i mogą być wzięte na cel, np. przez artylerię. Grasz pasywnie - to znaczy "świecisz" czołgi dla innych. Sam nie strzelaj, bo zdradzisz swoją pozycję. Jak czołg przeciwnika podjedzie zbyt blisko i cię zobaczy uciekaj i znajdź inną górkę/krzaczek i świeć dalej. Jak będziesz dobrym spotterem, to możesz nie oddać ani jednego strzału a być w czołówce tabeli na koniec bitwy Wink.
2. Druga metoda to pozostawanie cały czas w ruchu (możesz zamontować optykę i drążki skrętne z wyposażenia i wziąć do materiałów ropę lepszą - np. land-lease dla Ruskich). Lekkie to szybkie czołgi. Jedziesz np. do połowy mapy, wjeżdżasz na chwilę na jakieś wzniesienie i się od razu chowasz, albo jedziesz granią i chowasz się za kamieniami, albo wjeżdżasz w wioskę i szybko manewrujesz między domami. Jak wyświecisz część przeciwników i będziesz już widział jak pojechali i wypatrzysz jakąś dużą przerwę w ich formacji, ładuj się w nią i świeć artylerię/niszczyciele czołgów. W tym trybie możesz kąsać, bo i tak cię widzą a trafień unikasz tylko bazując na szybkości. Jak już przeciwników będzie mniej, albo nadarzy się dobra okazja możesz zapolować na artylerię albo wolniejsze czołgi przeciwnika jak niszczyciele i po prostu jeździć wokół nich i nawalać.

W obu trybach (tyle, że w 1 poczekaj, aż już będzie część wroga rozbita) drugim twoim zadaniem jest upolowanie lekkich czołgów przeciwnika i artylerii.

Tak z grubsza gra się czołgiem lekkim - rozpoznajesz pole walki i starasz się przetrwać jak najdłużej. Dużo ludzi robi błąd, leci lekkim od razu do przeciwnika i szybko ginie. Dostają medal za rozpoznanie 6 i więcej przeciwników, ale nie ma żadnej korzyści dla drużyny, bo zanim ktokolwiek tam dojedzie, albo zanim arta się skupi to cele zdążą zniknąć. Nie staraj się za wszelką cenę samemu robić damagu lekkim - grasz na asysty Smile Strzelaj jak będziesz w 100% pewny, że zostaniesz bezkarny (niewykryty lub cel ma tak mało życia (ogryzek), że zabijesz go tym jednym strzałem).

EDIT: jeszcze parę uwag: w grze czołgiem lekkim szczególnie przydaje się znajomość mapy i wiedza, w której minucie gry gdzie można się spodziewać czołgów przeciwnika. Pod koniec, jak zostanie tylko kilka czołgów wroga możesz przyłączyć się do polowania. Są to już pewnie "ogryzki" i będziesz miał szansę na fraga Wink
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
@Yautja

Dzięki

Odpowiedz
Jeszcze a'propos lekkich, to ja się wczoraj dochrapałem LTTB i chyba mam nowy, ulubiony czołg. Na razie miałem losowania tylko +1, nie wiem czy to fart, czy cecha tego czołgu Tongue i po prostu zamiatał. Lekkie przeciwnika likwidowałem szybko, potem świecenie manewrowe i gryzienie po gąskach i kuprach i bardzo szybko, gdy większość ciężkich i średnich czołgów wroga poszło do piachu wpadałem w artę przeciwnika jak lis do kurnika Tongue. Kończyłem każdy mecz z ponad 1,5 tysia asyst i drugie tyle własnego damagu Biggrin + 3 lub 4 fragi. Normalnie killer Smile
Odpowiedz
Ja muszę nauczyć się grać lekkimi. Matyldzią szedłem tarasem.
Trochę golda wydam i będzie lornetka

Odpowiedz
Lekkie są dla ludzi z adhd
Średnie dla normalnych
Ciężkie dla cierpliwych
Niszczyciele dla jasnowidzów
Artyleria dla leniwych
Wink
Odpowiedz
Niestety ale gra lekkimi jest najtrudniejsza i wymaga sporo doświadczenia, trzeba wiedzieć gdzie można się schować aby nikt cię nie wykrył ale również żebyś ty widział przeciwnika. Nie każdy krzaczek się do tego nadaje. warto mieć przy tym lornetę i siatkę, ale równie przydatna jest umiejętność dowódcy tzw żarówka aby wiedzieć kiedy twoja pozycja została wypatrzona przez przeciwnika, bez tego musisz wierzyć własnej intuicji, podpowiedzieć ci też może o tym sami przeciwnicy, jak ich lufy zostaną skierowane w twoim kierunku to znak że coś się dzieje i trzeba dać nogę o ile już nie jest za późno. Warto jednak na początek pojeździć na ciężkich jako tych chyba najłatwiejszych i obserwować mapę patrząc gdzie jeżdżą inni na przyszłość. Warto również po oglądać na necie innych i jakichś taktyk oraz miejscówek dla lekkich.
Odpowiedz