Elite na Playstation 4 - Wasze pierwsze wrażenia
Hejka!

Czy osoby grające na PS4 mogłyby się podzielić pierwszymi wrażeniami z gry? Nie licząc krótkiego epizodu z handheldem PSP kilka (?) lat temu, moją ostanią (i pierwszą) konsolą było PSX. Jestem więc ciekaw, jak gra się w tak skomplikowana grę jak ED na PS4. 

Jestem też ciekaw, jak ED wypada graficznie i dźwiękowo w porównaniu do innych gier, które uważane są na najlepiej prezentujące się na PS4.

Dzielcie się swoimi wrażeniami, plejakowcy! Smile
--
:: Oficjalny Partner FDEV - zapraszam na Twitch (KLIK) po partnerskie skórki! 

:: Tapetki z Elite i nie tylko (KLIK). 

Odpowiedz
Cześć. Gram na PS4 od premiery sprzętu i o ED muszę powiedzieć jedno - tytuł ma najlepsze udźwiękowienie jakie miałem okazję słuchać. Manewry statków wprawiają w osłupienie a bezkresna cisza przy wyłączeniu silników sprawia, że czuję jakbym był na prawdę w kosmosie. Gra najlepiej oddaje jeśli gra się w słuchawkach dobrej jakości - osobiście gram na Pulsach z systemem 7.1 dedykowanymi do PS4 - miazga.

Grafika nie powala, spadki animacji są niestety widoczne na każdym kroku ( zwłaszcza podczas walk z udziałem wielu statków ) FSD potrafi zamulić ale może jest to spowodowane lagiem w grze lub połączeniem z serwerami. Te z kolei czasami szwankują ale liczę, że z czasem wszystko osiągnie wymaganą stabilność. Klatki wahają się w granicach 30fpsów aczkolwiek zdarzają się spadki. W takim tytule nie wymagamy 60klatek ale stabilne 30 wg. mnie to podstawa w dzisiejszych czasach.

Sterowanie padem jest intuicyjne i w miare czasu w grze - proste. Ja nie mam z niczym problemów ( chociaż początki z lądowaniem były mordęgą ).

Ostatnio wyszedł jakiś hotfix, widać, że twórcy się starają i regularnie wspierają tytuł patchami. Czuję, że będzie dobrze !

Laska
o7
[Obrazek: 71680.png]
Odpowiedz
Teraz latam, ale później napisze jak to chodzi na Ps4Pro w trybie quality Smile W pracy gram na zwykłej Ps4 a w domu na Prosiaku, i niestety jest straszny przestrzał jeśli chodzi o framerate i grafikę na zwykłej Ps4 gdzie gra działa gorzej niż na XO na którym tez w to grałem wiec czekajcie na wrażenia Smile Tak jest 60fps na Prosiaku
[Obrazek: 17086.png]
Odpowiedz
Ok statek zadokowany można pisać Smile

Grając w ED na Prosiaku mamy do wyboru dwa tryby gry jeden to performance gdzie prawie w 90% mamy 60fps, niestety troszkę mniej szczegółowe powierzchnie planet z kolei w trybie quality mamy odpowiednik pecetowej wersji w ustawieniach Very High, skoki w fsd nie tracą klatek z żadnym trybie, w zatłoczonych stacjach albo podczas walki. Ie ma naprawdę dropow, po poprzednim hotfix zniknął problem Vsync, jeśli ktoś ma prosiaka to pewnie ma tv 4k, mam 4k tv 55" z Ambilight i gra jest upscalowana na Prosiaku z 1080p do 4k, do szczęścia brakuje HDR który dodał by wisienki na torcie Smile

Co do dźwięku w 100% się zgodzę że Sony Wireless 2.0 z 7.1 VSS daje radę i naprawdę takie smaczki słychać w grze, polecam wyładować przy wraku obych....te odgłosy będą długo za mną chodzić Smile

Sterowanie jest zrobione z wielkim pomysłem oraz wszystko możemy sobie samemu pod własne widzimisie zmapowqc, myślałem aby kupić sobie Hotas4 który jest obsługiwany ale lata mi sie tak przyjemnie i precyzyjnie że daruje sobie to gdyż pad wystarcza idealnie

Połączenie ogólnie z serwerem bez problemu ale bliżej premiery gry zdążały sie rozłączenia, teraz gra sie praktycznie bez lagow Smile

Jeśli macie jakieś pytania śmiało pytać, grałem w ok 60/70h na XO teraz mam ponad 120h na Prosiaku i w pracy gram sobie na zwykłym Ps4 wiec mam porównanie, strasznie przykro mi sie patrzy na wersje na Ps4 ale jeśli nie macie porównania z prosiakiem to nie ma czego żałować, gra jest wyśmienita na konsoli, podłączyć jesCze tylko klawiaturę i można jak człowiek wpisywać nowe układy na gps Smile

A co do twojego pytania jak sie prezentuje ED względem innych gier na Ps4, to powiedzmy średnio...są gry ładniejsze Uncharted 4 czy The Order 1886 ale SpaceSim to nie ma dużo wiec ED jest w tej katygori najładniejsza gra Smile
Odpowiedz
Panowie, dzięki za Wasze posty, miło się czyta takie rzeczy Smile Mam nadzieję, że poprawią jakoś może optymalizację na zwykłym PS4.

Chętnie poczytam jeszcze opinie osób, które wcześniej nie miały styczności z serią Elite - jakie są Wasze wrażenia z gameplayu? Smile
--

Odpowiedz
Ja nie jestem wiarygodny bo zanim włączyłem na XO ED to mi kolega zrobił hype na to opowiadając np o Fuel Rats, albo o tym ze to jest nasza Galaktyka 1:1 Smile Ale kiedy włączyłem grę to podrapałem się po głowie gdzie to wszystko jest :p Sporo czasu zajęło mi wykumanie różnicy niech hyper a supercruse Smile Kiedy zakupiłem sobie wersje na Ps4 to już miałem jako takie doświadczenie z gra i poczytałem i świecie i byłem w szoku że większość gry dzieje sie poza grą, podoba mi sie jak rozbudowywują grę i myśle że niedługo będziemy mogli chodzić postacią po stacjach Smile

STRASZNIE podoba mi sie to co widzę tu czyli nie ważne czy gra ktoś na PC czy XO czy Ps4 gada się o grze a nie o jak to rasa panów musztardy i konsolowe plebsy lepiej gra w ED i to bardzo mi sie podoba Smile
Odpowiedz
Nie no, husarska społeczność to zgrana paczka. Jesteśmy graczami, a nie konsolowcami czy pecetowcami Smile

To w takim razie czekam na wrażenia jakiegoś nowego pilota, świeżo po Akademii Kosmicznej Wink
--

Odpowiedz
ja tylko tutaj zostawie wiadomosc dla naszych konsolowych CMDRow.

Fuel Rats pilnie poszukuja CMDRow na PS4 ktorzy chca do nich dolaczyc...jak ktos pragnie dodatkowych wrazen w ED, lubi bezinteresownie pomagac CMDR w potrzebie, jest fanem wysokiego poziomu adrenaliny i szybszego bicia serca zapraszam na http://www.fuelrats.com.

Zdravim
Odpowiedz
Cześć.
Gram w Elitkę na ps4 od premiery i nie mogę sie oderwać.Porzuciłem inne gry tj battelfield 1,Fifa 17 itd i co wieczór przemierzam kosmos[Obrazek: smile.png]
Na taką grę czekałem od elite na amidze.Na poczatku wydawała mi sie mega skomplikowana, ale po kilku godzinach zacząłem ogarniac.
Wiem ,że nie jest to gra dla każdego dla wekszości moze wydawac sie nudna i zbyt trudna,ale jak juz złapiesz bakcyla to nie sposób sie oderwac.
Przed zakupem oglądałem i czytałem wiele poradników wiec miałem juz jakis zarys no i kiedys grałem w nią na amidze[Obrazek: smile.png]
Mam wbite juz ze 140 godzin i chce wiecej .Zeby nie było tak pieknie elitka posiada tez wadyt tj.dropy animacji, dosc znaczne przy duzej liczbie obiektów i skopany kod sieciowy, zdazaja sie rozłączenia bez zadnego powodu.
Może na ps4 pro jest lepiej ja gram na zwykłym ps4.Co do grafiki nawet na zwykłej ps4 uważam ja za piękną,statki,bazy i planety( z daleka) są ładnie wymodelowane.Przy lądowaniu na planecie jest już gorzej ,tekstury odstają są troche rozmyte,ale to szczegół.Dzwiek natomiast to mistrzostwo świata w dedykowanych od sony słuchawkach 7.1 wymiata.
Jezeli chodzi o pada do ps4,uwazam , że kupowanie hotasa nie ma sensu,na pdzie po paru treningach gra się wygodnie i intuicyjnie.
Grałem tez sporo w No man sky którą to zjechano totalnie,sądze, że nie do końca zasłużenie[Obrazek: sad.png]Jednak elite wyprzedza ją o lata swietlne,jak dołożą jeszcze wojne z kosmitami,VR i spacery pilotem po bazach i planetach to będzie gra ideał[Obrazek: smile.png]
                                                        [Obrazek: QtSCvGW.png]               

Odpowiedz
Witam.
Gram na PS4 Pro na ustawieniach pod performance. Gra sie swietnie, padem naprawde mozna grac bez przeszkod, dodatkowo zyroskopowe rozgladanie sie dziala dosc sprawnie. W pewnym sensie daje duzo wieksza imersje, nawet nie podczas patrzenia na boki, ale bardziej gdy latamy i mamy wlaczone "rozgladanie sie" i patrzymy przed siebie. Postac porusza sie przy nawet najmniejszym poruszeniu pada i daje to (przynajmniej moim zdaniem) wrazenie bycia w kokpicie. Gralem chwile w Elite na PC, zanim wyszledl Horizon (moj komputer ledwo dawal rade wiec przestalem) i szczerze, na padzie gra mi sie o wiele lepiej niz na klawiaturze/myszce. Generalnie, swietny port na PS4 Pro, o zwyklej wersji sie nie wypowiem. Na samym poczatku byly lekkie problemy z screen tearingiem i generalnym lagiem. Teraz gra dziala bez zarzutu, ale moze byc to spowodowane ze jestem na wycieczce, obecnie 3k LY od ziemi.
Odpowiedz