Łowcy obcych form życia (szukamy samodzielnie)
(14.06.2017, 15:12 UTC)Arnul napisał(a): Mi nie przeszkadza, że nie ma narzędzi. Uważam to nawet za słuszny kierunek. Co miało by być? Maszyna co zrobi PING i wszystko w promieniu X km/ls jest odkryte? Teraz przynajmniej jest satysfakcja ze znalezienia. 

Nam jest łatwo mówić, bo mamy kilkadziesiąt godzin tygodniowo na szukanie, jak ktoś ma 5 to mu ciężko powiedzieć, żeby czegoś szukał przez 3 tygodnie na jednej planecie. Nie mogę się jakoś sam zdecydować, czy chcę jakieś narzędzia czy nie, z jednej strony mam satysfakcję tak jak Ty, z drugiej strony zdarzało mi się spędzić ponad 20 godzin na planecie i odlecieć z kwitkiem. Może jakby było coś co mi powie, jest 5 miejsc z gejzerami, ale już nie powie gdzie to by mi wystarczało, ale ciężko chyba znaleźć sensowne wytłumaczenie do takiego narzędzia, które wie ile jest ale nie wie gdzie.

Kiedyś pisałem na FF z propozycją jakiegoś skanera sejsmicznego, lądujesz, wsiadasz w SRV, odpalasz jakiś tryb skanowania i on ci sprawdza wszystko w odległości do 25ciu czy 100 km w zasięgu konta 90 stopni. I dostajesz ping, że coś jest i musisz te 100km przelecieć we wskazanym kierunku i znaleźć. Myślę że by było ciekawie i łatwiej dla nowicjuszy.
Odpowiedz
Poleciałem sprawdzić jak wyglądają kosmiczne dynie i chyba trafiłem na czas kiedy zaczynają pylić! Smile
Odpowiedz
Pytanie, jeśli masz w kraterze żywca, to trafiają się też skały metaliczne czy raczej jedno albo drugie? Tak sprawdzam tu na obrzeżach, ale na razie same skały trafiam.
Odpowiedz
(17.06.2017, 13:32 UTC)Baton napisał(a): Pytanie, jeśli masz w kraterze żywca, to trafiają się też skały metaliczne czy raczej jedno albo drugie? Tak sprawdzam tu na obrzeżach, ale na razie same skały trafiam.

Masz albo jedno albo drugie. A jak już sprawdzasz to dorzucam jeszcze to co zebrałem o grzybkach:

JAK SZUKAĆ CONE FUNGUS:
- musimy być w rejonie występowania Cone Fungus (choć jest szansa, że można spotkać je w całej galaktyce bo są zgłoszenia i z Colonii i z mgławicy Jellyfish, a to odległość ~ 30.000 ly)
- księżyc lub planeta bez atmosfery
- temperatura pomiędzy 227 K, a 423 K
- obecny wulkanizm - czy grzybki występują na planetach bez wulkanizmu to nie wiem bo trudno to zweryfikować,
- szukamy głębokich, zaciemnionych kanionów czyli podobnie jak wulkanizmu Smile
- lubią ciemną stronę planety (na ogół tidally locked) - nie zawsze ale dość często tak jest!
- obrabiamy wnętrze krateru metodą na wonsza. Wzrokowo nie polecam bo to dziadostwo widoczne jest z 3 km w dzień i 1 km w nocy.
- Cone Fungus tak jak Brain Trees na skanerze pojawiają się jako duże POI, które po chwili się zmniejszy do rozmiarów POI wulkanicznego
- Bardzo możliwe, że są w jakiś sposób powiązane z mgławicami, tak że warto zacząć poszukiwania od systemów wewnątrz mgławic lub w ich okolicy 100-200 ly.

Tak, że moja propozycja dla Ciebie Baton. Szukaj na planetach z w/w temperaturą bo jest szansa na podwójną wygraną - jak nie żywiec to wulkanizm. Ja tak teraz robię. Na razie nie znalazłem grzybków (kratery też sprawdzam czy nie ma drzew  bo to niewiele przelotów więcej), ale za to mam już 3 miejsca z wulkanizmem i to w niewielkiej odległości od siebie.
Odpowiedz
Dzięki wielkie, porady się przydadzą. Wulkanizmu i tak szukam, to jak widzę odpowiedni krater to robię nad nim przelot, ale na razie same skały dlatego się zastanawiałem czy jak znalazłem skałę to warto nadal przeszukiwać, skoro piszesz, że nie, to mi dużo uprości sprawę Smile
Odpowiedz
(17.06.2017, 15:39 UTC)Baton napisał(a): Dzięki wielkie, porady się przydadzą. Wulkanizmu i tak szukam, to jak widzę odpowiedni krater to robię nad nim przelot, ale na razie same skały dlatego się zastanawiałem czy jak znalazłem skałę to warto nadal przeszukiwać, skoro piszesz, że nie, to mi dużo uprości sprawę Smile

Jeden przelot nad kraterem, tak przez jego środek. Tam zazwyczaj złapie się sygnał i albo to jest outcrop albo żywiec. Co by nie było można spokojnie lecieć do następnego.
Odpowiedz
(17.06.2017, 16:40 UTC)Arnul napisał(a):
(17.06.2017, 15:39 UTC)Baton napisał(a): Dzięki wielkie, porady się przydadzą. Wulkanizmu i tak szukam, to jak widzę odpowiedni krater to robię nad nim przelot, ale na razie same skały dlatego się zastanawiałem czy jak znalazłem skałę to warto nadal przeszukiwać, skoro piszesz, że nie, to mi dużo uprości sprawę Smile

Jeden przelot nad kraterem, tak przez jego środek. Tam zazwyczaj złapie się sygnał i albo to jest outcrop albo żywiec. Co by nie było można spokojnie lecieć do następnego.

Pokręcę się w okolicach Koloni, tam czasem trafiają jakieś życie, teraz sprawdzam jak jestem w jakichś mgławicach, ale na razie zero.
Odpowiedz
Raczej nie zanosi się aby więcej osób z Husarii przyłączyło się do szukania żywca kosmicznego więc chyba można już się podzielić wiedzą z FF.?
Odpowiedz
System: Phroi Blou OJ-Q e5-574 (mała mgławica!)
Księżyc: A 1 a
Koordynacje: 27.22  :  -9.42
Typ Kosmicznego Żywca: Cone Fungus

Niesamowita historia mi się przytrafiła. Smile  Wyruszyłem sobie dzisiaj z Colonii do mojego Jowiszowego Ziemniaka. Po drodze odkryłem dwie planety earth-like (w tym jedna przy neutronówce), a następnie w odstępie 1.5h trafiłem na dwie nowe nieodkryte mgławice. A na deser w tej drugiej mgławicy na jedynym księżycu z wulkanizmem odkryłem Kosmiczny Żywiec!!!! W tym przypadku Cone Fungus czy jak to też zwą Bark Mounds! Trzeci przelot nad powierzchnią. Teraz mam własną mgławicę z własnymi grzybkami. Biggrin To chyba najdalej odkryty Żywiec od bańki (34.786 ly od Układu Słonecznego). A jeszcze w jakim śmiesznym miejscu były ukryte. Nie w kanionie tylko w takiej studni gdzie nawet nie udało mi się moją Klumpą wylądować.

Odpowiedz
Po ostatnim sukcesie w mgławicy i porażkach w innych rejonach przeanalizowałem jeszcze raz miejsca występowania grzybków i wychodzi na to, że powiązane są z mgławicami. Dodałem to do opisu szukania Cone Fungus.
Odpowiedz